Η αλήθεια είναι πως αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι δύσκολο να την ξανά βρούμε. Πολλοί λένε πως είναι σαν το γυαλί. Αν σπάσει κάτι, δε ξανά κολλάει. Ποτέ δεν το πίστευα. Ή μάλλον δεν ήθελα να το πιστέψω. Δεν πίστευα πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται. Την είχα δεδομένη. Εμπιστευόμουν εύκολα και χωρίς φόβο. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά όλη η εμπιστοσύνη που μπορεί να έχεις προς έναν άνθρωπο γκρεμίζεται μέσα σε μία μέρα; Ίσως να μην ήταν μία μέρα αλλά να είχε φτάσει η ώρα της αλήθειας που με έκανε να χάσω την εμπιστοσύνη μου μία και καλή. Για τα πάντα. Και από όλους. 

Άδικο δεν είναι για τους υπόλοιπους όμως; Πέρα από την ταλαιπωρία που περνάει μέσα του αυτός που χάνει την εμπιστοσύνη του γιατί ξαφνικά ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα κύρια συναισθήματα με τα οποία πορεύεται, ο επόμενος γιατί να πρέπει να δουλέψει τόσο σκληρά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου; Στην προσπάθειά μου να μάθω να εμπιστεύομαι ξανά έμαθα δύο πράγματα. 

Συγχώρεση

Για όλα στη ζωή, το πιο σημαντικό είναι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να συγχωρέσουμε. Όσο δύσκολο και αν είναι και όσο και να μην το πιστεύουμε στην αρχή πως η συγχώρεση του αξίζει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Το να συγχωρέσεις κάποιον τελικά ίσως και να είναι μία εγωιστική πράξη. Μην το κάνεις με σκοπό να νιώσει ο άλλος καλά. Να το κάνεις όταν εσύ είσαι έτοιμη να νιώσεις πως ο πόνος και το βάρος που σε έχει κάνει κάποιος να νιώσεις είναι κάτι που θέλεις να αφήσεις πίσω σου. Θα το κάνεις για να νιώσεις επιτέλους ξανά ελεύθερη. 

Βήμα βήμα 

Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς. Θα κάνεις κάθε μέρα ένα μικρό βηματάκι που θα σε φέρνει πιο κοντά στο να ηρεμείς. Θα βρεις κάποιον που δεν σου αφήσει περιθώρια να νιώθεις ανασφάλεια. Αλλά αυτό δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να έχεις υπομονή και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Μέσα σου ξέρεις τι θα σου κάνει καλό και τι όχι. Να ακούς καλά τι σου λέει το μέσα σου. Τα λάθη γίνονται όταν δεν θέλουμε να δούμε κάτι που στην πραγματικότητα μπορούμε πολύ καλά να αναγνωρίσουμε. Έχεις πολύ μεγάλη δύναμη μέσα σου. Και θα τη βρεις! Αρκεί να το θελήσεις. 


Featured image: G. Bass