Η χρήση μιας μάσκας αργίλου μοιάζει έχει γίνει απαραίτητη πλέον σε ό,τι αφορά το skincare. Προϊόντα με άργιλο μπορείς να βρεις πια παντού και η αλήθεια είναι πως κρύβουν κάποια σημαντικά οφέλη για το δέρμα. Όπως θα έχεις διαπιστώσει και μόνη σου, μετά τη χρήση μιας μάσκας αργίλου, η επιδερμίδα σου είναι καθαρότερη, πιο λαμπερή και απαλή.

Ωστόσο, πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι μάσκες; Τι είδους οφέλη έχουν για την επιδερμίδα σου;

Τι μπορεί να κάνει πραγματικά μια μάσκα αργίλου για το δέρμα σου;

Στην ουσία, η δράση της είναι αποτοξινωτική. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει πως αποβάλλει τις τοξίνες, αλλά τη λιπαρότητα και τους ρύπους από τους πόρους.

Ο λόγος για τον οποίο πλέον ο άργιλος πρακτικά “πρωταγωνιστεί” στα skincare rituals είναι η απορροφητικές του ιδιότητες. Στην ουσία, λειτουργεί σαν μαγνήτης, κρατώντας πάνω του τα extra έλαια που εκκρίνει η επιδερμίδα και τους ρύπους που συγκεντρώνονται στους πόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις πως το δέρμα σου είναι πιο απαλό και οι πόροι σου μικρότεροι, αμέσως μετά την εφαρμογή μιας μάσκας αργίλου. Αν λοιπόν ψάχνεις ένα προϊόν για μια ιδιαίτερη spa day στο σπίτι, μια clay mask είναι το προϊόν στο οποίο αξίζει να απευθυνθείς.

Οι απορροφητικές ιδιότητες του αργίλου, τον κάνουν τον ιδανικό σύμμαχο για θέματα όπως η ακμή, η γήρανση και η υπερευαισθησία του δέρματος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τσεκάρεται πάντα η ποιότητα ενός προϊόντος, καθώς και τα συστατικά της. Το ζητούμενο είναι το προϊόν που επιλέγεται από την κάθε μια από εμάς να είναι όσο πιο “αγνό” γίνεται. Οπότε, συστατικά όπως chemical exfoliants και ρετινοειδή θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τα οφέλη που ανέδειξαν τη μάσκα αργίλου σε απαραίτητο προϊόν του skincare
Byrdie

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται οι μάσκες αργίλου;

Αρχικά, να γίνει ξεκάθαρο πως κανείς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί μάσκες αργίλου στη skincare ρουτίνα του. Αυτό το προϊόν μπορεί απλώς να λειτουργήσει συνοδευτικά για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν. Άτομα με λιπαρή επιδερμίδα σίγουρα θα επωφεληθούν από τις ιδιότητές του, ωστόσο εκείνα με ευαίσθητη επιδερμίδα θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικά.

Οι μάσκες αργίλου όχι μόνο μπορεί να κάνουν υπερβολικά ξηρή την επιδερμίδα, αλλά συχνά περιέχουν και παραπάνω απολεπιστικά συστατικά ή βότανα. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει ένα ευαίσθητο δέρμα υπερβολικά ξηρό. Επιπλέον, άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τις μάσκες αργίλου. Ακόμα μια απόδειξη, πως οτιδήποτε είναι φυσικό, δεν είναι απαραίτητα και ευεργετικό.

Πληροφορίες: self.com

featured image: Garnier