Είναι η εποχή που οι πάγκοι στις λαϊκές γεμίζουν με κεράσια, τόσο λαχταριστά που είναι αδύνατον να αντισταθείς. Επειδή όμως μπορεί να έχεις βαρεθεί να τα τρως κάθε χρόνο σκέτα σαν καραμελίτσες, σου έχουμε δύο τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα απολαύσεις ή και να τα απολαμβάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μαρμελάδα κεράσι με λίγες θερμίδες

Οι μαρμελάδες είναι μία εύκολη παρασκευή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου καλύψει την διάθεση για γλυκό. Ωστόσο πολλοί τις αποφεύγουν λόγο της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Η ζάχαρη είναι το συστατικό που λειτουργεί ως συντηρητικό στις μαρμελάδες και επιτρέπει την μακροχρόνια διατήρησή τους. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Αν φτιάξεις μία τέτοια λιχουδιά, δεν θα μείνει στο ψυγείο σου πάνω από μήνα. Για αυτό μπορείς να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσεις και να την απολαύσεις χωρίς τύψεις. Επιπλέον αν τα κεράσια σου είναι από μόνα τους πολύ γλυκά μπορείς να μειώσεις ακόμα περισσότερο την ποσότητά της.

kerasi
www.chocolatemoosey.com

Θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό κεράσια (χωρίς το κουκούτσι)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 300 γρ. ζάχαρη

Μέθοδος:

Για να αφαιρέσεις το κουκούτσι από τα κεράσια μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αντίστοιχο ειδικό εργαλείο. Αν δεν το έχεις μπορείς να τα κόψεις με ένα μαχαίρι πάνω από την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσεις ώστε να μαζέψεις όλου τους χυμούς τους. (Κράτησε τα κουκούτσια στην άκρη για την επόμενη συνταγή).

Αν η μαρμελάδα σου θέλεις να είναι λεία μπορείς να λιώσεις τα κεράσια σου σε ένα μπλέντερ. Αν πάλι προτιμάς να έχει κομμάτια φρούτων μέσα, τότε απλώς πίεσέ τα με ένα εργαλείο (αυτό που κάνεις πουρέ) μέσα στην κατσαρόλα.

Φτιάξε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα και άφησέ τα για ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βγάλε την κατσαρόλα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και βάλε τη στη φωτιά. Μόλις το μείγμα σου βράσει χαμήλωσε τη φωτιά και άρχισε να αφαιρείς τους αφρούς που ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Θα βράσεις την μαρμελάδα σου για 35-40 λεπτά μέχρι στο πίσω μέρος της κουτάλας να κολλάει μία λεπτή στρώση μαρμελάδας. Προς το τέλος ρίξε και τον χυμό λεμονιού και μετά κλείσε τη θερμοκρασία.

Πως να τη διατηρήσεις

Αν θες να την διατηρήσεις στο ντουλάπι τοποθέτησε τη καυτή σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω. Σφράγισε και αναποδογύρισε τα μέχρι να κρυώσουν. Κράτησε τα στο ντουλάπι μέχρι το άνοιγμά τους και μετά διατήρησε τη μαρμελάδα για μερικές εβδομάδες στο ψυγείο.

Σιρόπι κεράσι για δροσερά coctails

Θυμάσαι τα κουκούτσια που καθάρισες πριν; Αυτά έχουν ακόμα υπολείμματα κερασιού και είναι πολύ γευστικά αλλά δύσκολα στο να τα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς όμως να τα αξιοποιήσεις αντί να τα πετάξεις φτιάχνοντας ένα κερασένιο σιρόπι για τα ποτά σου.

kerasia
www.stemilt.com

Θα χρειαστείς:

  • Τα κουκούτσια από ένα κιλό κεράσια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 1/2 λάιμ
  • μερικές σταγόνες ροδόνερο ή εκχύλισμα αμυγδάλου(προαιρετικά)
  • Μία πρέζα αλάτι

Μέθοδος:

Βάλε σε ένα μπουκάλι τα κουκούτσια μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό από το λάιμ και άφησε τα στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες ανακατεύοντας τα περιστασιακά για να βοηθήσεις τη ζάχαρη να διαλυθεί.

Μόλις συμβεί αυτό σούρωσε τα και πρόσθεσε τα αρωματικά σου. Αποθήκευσε το σε μπουκάλι που κλείνει καλά και έχεις αποστειρώσει πριν και διατήρησε το στο ψυγείο μέχρι έναν με δύο μήνες.

Featured photo: www.unsplash.com