Η Μαριάννα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εκεί στη δεκαετία του ‘90 έφυγε στην Αυστρία για σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Technische Universität της Βιέννης, όπου για πρώτη φορά ήρθε κοντά στο αντικείμενο που έχει πρώτη θέση στη ζωή της, το σχέδιο. Σύντομα οι Καλές Τέχνες την κέρδισαν και ξεκίνησε αμέσως τις σπουδές της στα εικαστικά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne στη Γαλλία. Μετά την αποφοίτηση της γύρισε στην Ελλάδα και από τότε είναι ενεργή καλλιτέχνης.

 1

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα; 

Το ρούχο με ενδιέφερε πάντα ως δημιουργική έκφραση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, συλλέγω ρούχα και αξεσουάρ που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και τάσεις, τα οποία έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Κλασσικά ή ασυνήθιστα κομμάτια που ξεχωρίζουν για το design και την ποιότητά τους και που αποτελούν πρόκληση να τα συνδυάσει κανείς, δίνοντάς τους διαχρονικότητα. Η αφορμή να περάσω από τη συλλογή στη δημιουργία ήρθε το 2011, με ένα project του Εθνικού μουσείου της Κίνας, στο οποίο μια ομάδα 13 καλλιτεχνών κληθήκαμε να σχεδιάσουμε από μια σειρά χρηστικών αντικειμένων με θέμα τον Κινέζικο Δράκο. Τότε είχα την ιδέα να σχεδιάσω μια συλλογή από φουλάρια. Η διαδικασία θα μου επέτρεπε μια δυσδιάστατη προσέγγιση, την οποία έχω και στο μεγαλύτερο όγκο της εικαστικής μου δουλειάς, αντιμετωπίζοντας το αντικείμενο ως μορφή τέχνης που μπορεί να φορεθεί. Το project με ενθουσίασε και η ιδέα προχώρησε. Πρόσφατα ξεκίνησα το δικό μου label για χειροποίητο σχέδιο υφάσματος και συλλογές ρούχων και αξεσουάρ σε limited edition.

Τι κανεις στην καθημερινότητά σου; 

Την καθημερινότητά μου τη μοιράζω στην εικαστική και την εφαρμοσμένη δουλειά μου – στην εικαστική μου παραγωγή και το textile design. Είναι και τα δύο πολύ απαιτητικά οπότε δουλεύω πολλές ώρες. Τα σαββατοκύριακα, συνήθως, επισκέπτομαι εκθέσεις και ό,τι συμβαίνει στην πόλη σχετικό με art και design και φυσικά βλέπω τους φίλους μου.

Πως αποφάσισες να εγκατασταθείς μόνιμα στο Πεκίνο και πως είναι η ζωή σου εκεί; 

Έφυγα από την Ελλάδα το 2010. Ο λόγος ήταν ότι γνώρισα το σύντροφο – και πλέον άντρα μου – ο οποίος έμενε ήδη στο Πεκίνο οπότε έφυγα μαζί του. Το Πεκίνο είναι μία σύγχρονη μητρόπολη – με ανάμεικτα στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η ζωή είναι γρήγορη, η πόλη εξελίσσεται διαρκώς και συμβαίνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα στους τομείς που με ενδιαφέρουν. Aυτό με κρατάει σε εγρήγορση και μου δίνει ενέργεια να δοκιμάζω καινούρια πράγματα.

Ποιο είναι ο πρώτο πράγμα που κάνεις όταν έρχεσαι στην Ελλάδα;

Βλέπω την οικογένεια και τους φίλους μου με πολύ ποτό και φαγητό!

Από που εμπνέεσαι για τις δημιουργίες σου;

Αγαπημένες μου πηγές έμπνευσης, αποτελούν θέματα από τη μυθολογία, πίνακες του Baroque και του Rococo, σουρρεαλιστικά έργα, και vintage φιγούρες και παραστάσεις από φωτογραφίες του ‘20 και του 30’.

Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν της συλλογής σου;

Η συλλογή μου είναι βασισμένη σε ζωγραφικά έργα που σχεδίασα στο χέρι με ξυλομπογιά, αποκλειστικά γι’ αυτό το project και στη συνέχεια τα επεξεργάστηκα ψηφιακά. Κάθε design είναι βασισμένο σε ένα πρωτότυπο έργο. Τα θέματα αυτής της συλλογής είναι εμπνευσμένα από ήρωες της Ελληνικής και Κινεζικής μυθολογίας, οι οποίοι συνδιαλλέγονται μεταξύ τους βάσει κάποιων κοινών στοιχείων στις παραδόσεις των δύο πολιτισμών.

Τι σημαίνει τέχνη για σενα και ποιός είναι ο αγαπημένος σου ζωγράφος; Επηρέασε τις δημιουργίες σου;

Τέχνη για μένα είναι η έκφραση που βασίζεται πάνω σε μία γνήσια και ειλικρινή ιδέα, μορφοποιημένη σε αντικείμενα ή δράσεις που χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα και εμπεριέχουν οπτικές και απτικές ποιότητες. Η ιστορία της Τέχνης είναι σημαντική στην προσπάθεια να προσδιορίσω τη δουλειά μου και αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης και προκλήσεων σε νοητικό και τεχνικό επίπεδο. Αγαπημένοι ζωγράφοι και κύριες αναφορές για τη δουλειά μου είναι οι Francisco de Goya, Diego Velasquez, François Boucher, Rene Magritte, Michael Borremans και Christian Schoeler.

Στα τέλη Νοέμβριου, η Μαριάννα θα συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στη γκαλερί Intelligentsia, και τον Φεβρουάριο του 2015 σε ομαδική έκθεση με την ομάδα Cold Ink – experimental movement of ink painting – (και οι δύο στο Πεκίνο).  Τα Χριστούγεννα θα έρθει στην Ελλάδα, όπου σκοπεύει να μείνει για μερικούς μήνες αυτή τη φορά. Αυτή τη στιγμή παράλληλα με την εικαστική της δουλειά, δουλεύει σε τρία ακόμη σχέδια για φουλάρια σε μεγάλες διαστάσεις και κάποια κομμάτια από casual ρούχα. 

Παρακάτω θα θαυμάσετε κάποια από τα σχέδια των φουλαριών της.

2 3 45

6

http://www.mariannaignatakidesigns.com/

https://www.facebook.com/mariannaignataki

www.etsy.com/shop/ignatakidesigns

http://mariannaignataki.blogspot.gr/