Τι ακριβώς είναι το Margarita Burn και πώς μπορείς να το αποφύγεις

Τι ακριβώς είναι το Margarita Burn και πώς μπορείς να το αποφύγεις

Σου έχει τύχει ποτέ να καλέσεις την παρέα σου για ποτό, να φτιάξεις εσύ τα κοκτέιλ κι αφού έχεις τοποθετήσει και τις τελευταίες φέτες lime στις μαργαρίτες σας, να ξυπνήσεις το πρωί κι εκτός από τον πονοκέφαλο του hangover να έχεις και κοκκινισμένα χέρια; Το αίτιο αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλο από το Margarita Burn.

Με επιστημονικούς όρους αυτό ονομάζεται «φυτοφωτοδερματίτιδα» και προκαλείται όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με ενώσεις του lime, που με την επίδραση του φωτός του ήλιου ερεθίζουν την επιδερμίδα.

Ο Dr. David Lortscher, διεθνώς αναγνωρισμένος δερματολόγος κι ιδρυτής του Curology, εξηγεί στο Pure Wow πως η αντίδραση του οργανισμού σε αυτό το φαινόμενο μοιάζει πολλές φορές με έγκαυμα από τον ήλιο, το οποίο μπορεί να πρηστεί ή να κοκκινίσει παίρνοντας τη μορφή ενός εκζέματος.

Φυσικά, οι παρενέργειες δεν σταματούν εκεί. «Όταν το έκζεμα αυτό επουλωθεί μερικώς, ενδέχεται στο σημείο όπου είχε αναπτυχθεί να υπάρξει έντονος μαύρος χρωματισμός του δέρματος, που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ολόκληρους» συμπληρώνει ο ειδικός.

Κι ενώ τα εσπεριδοειδή είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» της εν λόγω δερματίτιδας, ο Dr. Lortscher προειδοποιεί και για άλλα είδη φυτών όπως είναι το σέλινο ή το παστινάκι. Σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με αυτά τα φυτά, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου ή όποιο άλλο μέρος του σώματος σου έχει έρθει σε επαφή με αυτά, πριν εκτεθείς στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό, εκμηδενίζεις πλήρως τις πιθανότητες εμφάνισης της δερματικής αυτής πάθησης.

Αν, πάλι, δεν προλάβεις την εμφάνισή του κι προκληθεί το έγκαυμα, καλό είναι να το αντιμετωπίσεις όπως θα αντιμετώπιζες κάθε άλλο τύπο εγκαύματος, βάζοντας δηλαδή κάποιο είδος ενυδατικής κρέμας ή αντηλιακού τις ώρες που εκτίθεσαι στον ήλιο. Αφού εξαφανιστεί πλήρως η ερυθρότητα, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ειδικές μεθόδους απολέπισης ώστε να επαναφέρεις την επιδερμίδα σου στη φυσιολογική κι υγιή της κατάσταση.

Την επόμενη φορά που θα τοποθετήσεις λίγες φέτες lime στη μαργαρίτα σου, λοιπόν, μην ξεχάσεις να πλύνεις μετά τα χέρια σου!

Δες ακόμαMatcha Margarita| Η νέα καλοκαιρινή εμμονή
featured photo: unsplash.com|rawpixel
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.