Για τα εκατομμύρια τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί αλλά και για τους ντόπιους, το κρασί της Σαντορίνης είναι μια ιεροτελεστία, ένα μοναδικό προϊόν που παραμένει αναλλοίωτο εδώ και 3500 χρόνια.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο αρχαιότερος της Ελλάδας και ένας από τους πιο παλιούς στην Ευρώπη μιας και το ηφαιστειογενές έδαφος και το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού απέτρεψαν τις καταστροφές που δέχτηκαν τα αμπέλια της υπόλοιπης ηπείρου. Σε αυτό το μικροκλίμα και στις ξεχωριστές ιδιότητες του θηραϊκού εδάφους οφείλει το σαντορινιό κρασί τα μοναδικά του αρώματα και τους υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Το 80% της παραγωγής του νησιού καλύπτεται από το λευκό και τραγανό Ασσύρτικο το οποίο αποτελεί και το πιο περιζήτητο ελληνικό κρασί στο κόσμο. Τα λευκά σταφύλια της ποικιλίας του Ασσύρτικου λιάζονται στον καλοκαιρινό ήλιο για 6-8 ημέρες και δίνουν το παγκοσμίως γνωστό Vinsanto, το γλυκό κόκκινο κρασί με αρώματα καραμέλας και σοκολάτας, σήμα κατατεθέν του νησιού εδώ και αιώνες. Τα τελευταία 30 χρόνια μεγάλα οινοποιεία όπως ο Μπουτάρης, ο Σιγάλας και η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων έχουν φέρει εξαιρετικές αλλαγές στο τομέα του κρασιού στο νησί.

Διάβασε ακόμα: 9 πραγματα που μονο οσοι αγαπουν το κοκκινο κρασι θα καταλαβουν

Οι οινοποιήσεις γίνονται από σπουδαίους οινολόγους, έχει δοθεί έμφαση στο μάρκετινγκ και οι εγκαταστάσεις είναι νέες και κατά κύριο λόγο επισκέψιμες. Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά μαθαίνουν τα μυστικά του κρασιού στα δεκάδες οινοποιεία του νησιού και αργότερα απολαμβάνουν την εμπειρία του wine tasting με λατρευτική προσήλωση.

Ευτυχώς για όλους εμάς μπορούμε να γευτούμε τη λάβα του ηφαιστείου, τα ελληνικά αρώματα και τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα σε μια γουλιά κρασί.