Έχουν κλείσει όλα τα γυμναστήρια και ανησυχείς για την ρουτίνα γυμναστικής σου; Χρειάζεσαι λίγο καθαρό αέρα μετά από τόσες ώρες που είσαι εγκλωβισμένη στο σπίτι; Όποιος και να είναι ο λόγος που θέλεις να πας για τρέξιμο, καλό είναι να είσαι ενημερωμένη για το αν είναι ασφαλές εν όψει πανδημίας.

Είναι ασφαλές το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο;

Δεδομένου ότι τρέχεις μόνη σου ή σε μικρά γκρουπ ατόμων για την υγεία των οποίων είσαι σίγουρη, το τρέξιμο μόνο ευεργετικό μπορεί να είναι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι αν τρέχεις για μισή με μια ώρα μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης παρά τις προσωπικές φοβίες μερικών: Το να τρέχεις όταν κάνει κρύο δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τη μόλυνση από παθογόνους οργανισμούς που βλάπτουν το αναπνευστικό σου.

Δεν μπορείς να απαλλαγείς από τον ιό με το τρέξιμο

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον ιό με το τρέξιμο. Όμως αυτό είναι ένας μύθος. Οπότε αν επιλέξεις να γίνεις μέλος ενός μικρού γκρουπ ατόμων για τρέξιμο στην ύπαιθρο να αποφεύγεις την επαφή μαζί τους. Είτε έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, είτε όχι. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το σε ποια φάση εξέλιξης του ιού σε έναν οργανισμό είναι μεταδοτικός, έτσι είναι σημαντικό να προσέχεις ούτως ή άλλως.

Μην ακουμπάς το κουμπί στη διάβαση των πεζών

Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος καταστρέφει τον ιό σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αν όμως κάποιος έχει φτερνιστεί στο χέρι του και μετά έχει ακουμπήσει το κουμπί των πεζών σε διάβαση, η επαφή με το κουμπί δεν είναι σίγουρα ασφαλής. Κυρίως γιατί δεν μπορεί να γνωρίσεις την ώρα που ο πεζός ακούμπησε το κουμπί και το τι έλαβε χώρα τις υπόλοιπες ώρες μέχρι να το ακουμπήσεις εσύ.

10 στόχοι που πρέπει να βάλεις φέτος αν αγαπάς το τρέξιμο
popsugar.com.au

Ο ιός δεν μεταδίδεται με τον ιδρώτα

Για ένα θέμα είναι σίγουροι οι ερευνητές, η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σταγονιδίων από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Εν ολίγοις δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς αν ήρθες σε επαφή με τον ιδρώτα κάποιου. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να απολυμαίνεις τα χέρια σου.

Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μετά από το τρέξιμο

Εν γένει θεωρείται ευεργετικό το να τρέξιμο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αν όμως εξαντλήσεις τον οργανισμό σου τρέχοντας μια μεγάλη απόσταση, τότε εκθέτεις σε ρίσκο τον οργανισμό σου για μερικές ώρες μετά τον αγώνα. Περιορίσου λοιπόν σε μικρότερες αποστάσεις όσο ο ιός είναι σε έξαρση.

featured image: Harper’s Bazaar