Έχεις φτιάξει μπισκότα, αλλά μετά από μία εβδομάδα ή μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μπαγιατεύουν ενώ πίστευες ότι τα είχες αποθηκεύσει σωστά, ώστε να διατηρηθούν όσο πιο πολύ γίνεται;

Τα μαλακά μπισκότα που μένουν στο τραπέζι ή ξεχνιούνται στον πάγκο, χάνουν την υγρασία τους και σκληραίνουν.

Αρκετοί, τοποθετούν τα μπισκότα στο ψυγείο, ώστε να τα διατηρήσουν πιο πολλές μέρες. Όμως αυτό είναι λάθος! Και γιατί αυτό; Ο αέρας μέσα στο ψυγείο είναι στεγνός, επομένως κάνει τα μπισκότα να χάνουν τη φρεσκάδα τους ακόμα πιο γρήγορα από ότι αν τα άφηνες εκτός ψυγείου.

Τι δεν πρέπει να κάνεις με τα μπισκότα;

Για κανέναν λόγο μην τα βάλεις σε φούρνο μικροκυμάτων για να τα κάνεις πιο μαλακά. Τα μπισκότα αυτά ήδη έχουν χάσει την υγρασία τους και η θέρμανση σε αυτά το μόνο που θα καταφέρει είναι να τα κάνει χειρότερα.

Το να βάλεις τα μπισκότα σου στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο θα ζεστάνει τα λίπη και θα λιώσει ξανά τα σάκχαρα, οδηγώντας σε προσωρινή ελαστικότητα. Υλικά που μετά θα σφίξουν περισσότερο. 

Αυτό μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι έχεις μαλακώσει τα μπισκότα σου. Όμως δυστυχώς, μετά από περίπου πέντε ή δέκα λεπτά, τα σάκχαρα θα ξανακρυσταλλωθούν, τα λίπη θα ξαναστερεοποιηθούν και η υγρασία θα επανέλθει. Οπότε θα καταλήξεις με ένα ακόμα πιο σκληρό μπισκότο και πιστεύω πως δεν θα το ήθελες αυτό.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις καλά είναι το πώς να διατηρήσεις σωστά ένα μπισκότο ώστε να διατηρηθεί όσο πιο πολλές ημέρες γίνεται.

Πώς θα διατηρήσω τα αφράτα μπισκότα;

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μπισκότα, αποθήκευσέ τα σε μία σακούλα ή σε ένα γυάλινο μπολ που σφραγίζεται καλά και μέσα σε αυτό τοποθέτησε μία φέτα ψωμί που θα βοηθήσει να μπισκότα να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Εάν λοιπόν, δοκιμάσεις και εσύ να διατηρήσεις τα αφράτα σου μπισκότα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά και βάλεις μέσα σε αυτό μία φέτα ψωμί, τότε σίγουρα θα δεις την αλλαγή και δεν θα πιστεύεις την αποτελεσματικότητα του κόλπου.