Με αφορμή το Facebook #FriendsDay

Μια φράση που μ’ αρέσει, είναι πως “τους φίλους δεν τους κάνει απαραίτητα ο χρόνος”. Και, συνειδητά, συμφωνώ σε αυτό. Γιατί δεν χρειάζεται να γνωρίζεστε από μωρά με κάποιον για να αποδειχθεί η πραγματική φιλία σας. Μεγαλώνοντας γνωρίζουμε ανθρώπους και στο χειροκρότημα φαίνεται ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι. Αισθάνομαι βέβαια, τυχερή, γιατί είμαι απ’ αυτούς που έχουν τη ΜΙΑ κολλητή!

Δεν είναι εύκολο πράγμα η φιλία. Υπάρχουν πολλές υποχωρήσεις που πρέπει να κάνεις, ανοχή και αντοχή που χρειάζεται να έχεις. Και είναι και το βασικό: η εμπιστοσύνη, την οποία χτίζεις και κερδίζεις σιγά-σιγά.

Γι’ αυτή την κολλητή, που σου εύχομαι να έχεις, που αναπόφευκτα θα μαλώσετε πολλές φορές, θα διαφωνήσετε και θα πείτε μέχρι και βαριά λόγια καμιά φορά. Γι’ αυτή την κολλητή, που δε θα σου πει αυτά που θες να ακούσεις… και ναι, θα σε νευριάσει η αλήθεια της, μα θα είναι η αλήθεια της από αγάπη. Αλλά, θα είναι η κολλητή, η οποία θα είναι στήριγμά σου. Μ’ αυτή θα νιώθεις άνετα να εκφραστείς, να κάνεις γελοιότητες. Είναι αυτή με την οποία θα τρέξετε ό, τι ώρα να ‘ναι για να δεις το γκομενάκι που γουστάρεις σαν τρελή εκεί που βρίσκεται (ή δουλεύει), είναι αυτή που θα σε δουλεύει ακατάπαυστα και θα τη δουλεύεις, είναι αυτή με την οποία θα μοιράζεστε αστεία και μυστικά που θα λέτε μπροστά σε άλλους και μόνο εσείς θα καταλαβαίνετε. Θα μεθύσετε και θα γελάτε μέχρι να φτάσετε ξημερώματα στη στάση του λεωφορείου και μετά θα αρχίσετε να αναλύετε τα άπαντα της βραδιάς…

Όλα δεν είναι ρόδινα όμως. Γιατί; Γιατί όλοι έχουμε ανασφάλειες, όλοι λυγίζουμε, όλοι κάποιες φορές ξεσπάμε. Για όλες τις φορές λοιπόν, που θα φορτώσεις τις ανασφάλειές σου, την γκρίνια σου σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά αυτός θα είναι εκεί, στήριγμα, ακόμα και αν χρειαστεί να σε μαλώσει, να σου πει βαριές κουβέντες για να συνέλθεις, να σταθείς στα πόδια σου (και μπορεί μια φορά να μη φτάνει!), αξίζει να προσέχεις και να φροντίζεις μια τέτοια φιλία. Έχοντας μια τέτοια κολλητή, για την οποία σε ένα μικρό άρθρο δεν φτάνουν όσα θες να πεις, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα εξίσου μεγάλο συγγνώμη.

Με σιγουριά θα πω, ότι είναι το καλύτερο πράγμα να έχεις έναν άνθρωπο τον οποίο νιώθεις ως κολλητή σου, ως αδερφή σου, ως ψυχή σου και κομμάτι σου! Να αγαπάς, να εκτιμάς και να ζητάς συγγνώμη λοιπόν… να παλεύεις και να μην εγκαταλείπεις για έναν τέτοιο άνθρωπο, που είναι άνθρωπός σου. Γιατί….

A friend. Is someone who supports your breath. 

Άννα Μ.