Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει τη φυσική μας κατάσταση. Μπορεί το concept του να δουλεύεις από το σπίτι πολλές φορές χωρίς καν να κουνηθείς από το κρεβάτι να ακούγεται ιδανικό όμως κρύβει κινδύνους για την υγεία σου.

Η υποκινητικότητα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον ύπνο σου. Σύμφωνα με τη μελέτη του FAME Laboratory του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η υποκινητικότητα έχει αυξηθεί από 54% το 2002 σε 68% το 2018 (European Commission 2003, 2014, 2018).

Η fitness coach Julia Morgan, προτείνει 4 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις ακόμη και στο κρεβάτι και να βελτιώσεις την κυκλοφορία αλλά και τον ύπνο σου. Πολλές θα σου θυμίσουν ασκήσεις yoga με τη διαφορά πως χρειάζεσαι το κρεβάτι σου και όχι ένα yoga mat για να τις κάνεις!

1. Καθιστή Γάτα

Για αυτή την άσκηση κάθισε σταυροπόδι ή στην άκρη του κρεβατιού σου με τα χέρια σου να ακουμπούν στα γόνατα σου. Ξεκίνα σιγά σιγά να τεντώνεις την πλάτη σου κοιτάζοντας ψηλά και σιγά σιγά κατεβάζοντας το κεφάλι σου (και το βλέμμα σου) μέχρι να ακουμπήσει το σαγόνι σου στο στέρνο σου.

Προσπάθησε η κίνηση σου να είναι αρμονική εναλλάσσοντας τις δύο κινήσεις, τεντώνοντας το κεφάλι σου και σιγά σιγά κάθε σπόνδυλο σου μέχρι να νιώσεις τη μέση σου να ενεργοποιείται. Συνέχισε για 30¨ με ένα λεπτό.

2. Κάμψη πλάι-πλάι με ρολάρισμα

Για τη συγκεκριμένη άσκηση κάθισε στην άκρη του κρεβατιού σου με τα πόδια σου σταυρωμένα ή ελεύθερα αν σε βολεύει περισσότερο και τα χέρια σου στο πλάι. Σήκωσε σιγά σιγά το δεξί σου χέρι και λύγισε το πάνω από το κεφάλι σου, αφήνοντας τον αγκώνα σου να ακουμπήσει την αριστερή πλευρά και το αριστερό σου χέρι να ακουμπήσει στο κρεβάτι σου, κινητοποιώντας τη σπονδυλική σου στήλη, καθώς και όλους τους μύες του κορμού σας, καθώς και τους πλάγιους .

Άλλαξε πλευρές και συνέχισε εναλλάξ από τη μία πλευρά στην άλλη. Για επιπλέον τέντωμα, δίπλωσε το σώμα σου μπροστά κάνοντας ένα κύκλο από τη μία πλευρά στην άλλη, περνώντας τα χέρια σου στην κορυφή του κρεβατιού σας σε ημικύκλιο καθώς αλλάζεις πλευρά αντί να σηκωθείς. Συνέχισε για 30¨με ένα λεπτό.

3. Ανυψωμένη προέκταση θώρακα

Αυτή η στάση ίσως να σου θυμίζει κάτι. Είναι μια παραλλαγή της στάσης του παιδιού στη γιόγκα, μόνο που εδώ τα χέρια σου στηρίζονται στο μαξιλάρι σου έτσι ώστε να τεντώσεις πιο εύκολα τη μέση σου. Ξεκίνα στοιβάζοντας δύο μαξιλάρια μπροστά σου και κάθισε στις κνήμες σου μπροστά τους, αφήνοντας τα χέρια σου να ακουμπήσουν από πάνω.

Με τεντωμένα χέρια, δίπλωσε το σώμα σου μπροστά και άφησε το στήθος σου να βυθιστεί προς το κρεβάτι σου, νιώθοντας ένα τέντωμα στη μέση και κάτω από τις μασχάλες σου. Άφησε το βάρος του κεφαλιού σου να κρέμεται βαριά και μείνε σ αυτή τη θέση για 30¨έως ένα λεπτό.

4. Πεταλούδα

Για τη στάση της πεταλούδας ξεκίνα σε καθιστή θέση με τα πόδια σου σταυρωμένα, έτσι ώστε το δεξί σου γόνατο να ακουμπάει πάνω από το αριστερό, τα πόδια λυγισμένα ακουμπώντας έξω από τα δύο ισχία. Φυσικά αν δεν νιώθεις άνετα με αυτή τη στάση μπορείς να το αλλάξεις λίγο, κάθισε με τα πόδια λυγισμένα, τα γόνατα πλατιά και τα πέλματα ενωμένα μπροστά σου. Όσο πιο κοντά είναι οι φτέρνες στους γοφούς, τόσο βαθύτερο το τέντωμα, οπότε μετακίνησε τα προς τα μέσα ή προς τα έξω ανάλογα).

Σιγά σιγά γύρισε μπροστά από τους γοφούς σου με επίπεδη πλάτη, μπορείς να γυρίσεις με τη βοήθεια των χεριών σου, πιέζοντας απαλά τα πόδια σου (ή τα γόνατα εάν τα πέλματα είναι ενωμένα) προς τα κάτω, προς το κρεβάτι για να πιο βαθύ τέντωμα των ισχίων.

Φυσικά αυτές οι ασκήσεις είναι ενδεικτικές και το κάθε σώμα διαφορετικό. Συμβουλεύσου λοιπόν ένα fitness expert για καλύτερο και πιο στοχευμένο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάς να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις, τρώγοντας σωστά και πίνοντας (αρκετό) νερό!