Εάν πληκτρολογήσεις τις λέξεις “πώς να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σου” στο Google και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να συναντήσεις τη συμβουλή να προσθέσεις τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σου.

Δεν είναι μυστικό ότι τροφές όπως το kimchi, το kombucha και το miso μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός πιο υγιούς και διαφορετικού μικροβιώματος του εντέρου. Ο γκουρού της υγείας του εντέρου Dr Tim Spector τραγουδά συνεχώς τους επαίνους των ζυμωμένων φίλων μας.

Και ένα από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση που συνιστάται συχνότερα για την υγεία του εντέρου είναι το κεφίρ. Ενώ τα περισσότερα κεφίρ που θα βρείς στα σούπερ μάρκετ θα είναι συνήθως με βάση τα γαλακτοκομικά – συχνά συγκρίνονται με ένα ρόφημα γιαουρτιού – υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κεφίρ νερού που προσφέρεται για όποιον ακολουθεί μια vegan διατροφή ή απλά δεν μπορεί να ανεχθεί τα γαλακτοκομικά.

Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα: είναι απλώς η διαδικασία κατανάλωσης ενός τροφίμου που έχει υποστεί ζύμωση που έχει σημασία ή ορισμένες ποικιλίες τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πιο ισχυρές από άλλες; Είναι το κεφίρ νερού ή το κεφίρ γάλακτος καλύτερο για την υγεία και την ενυδάτωση του εντέρου ή είναι απλώς θέμα προτίμησης;

Τι είναι το κεφίρ νερού και πώς παρασκευάζεται;

Σπόροι κεφίρ νερού: Το κεφίρ νερού είναι ένα είδος ποτού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με κόκκους κεφίρ νερού. Αυτοί οι «κόκκοι» δεν περιέχουν δημητριακά ή γλουτένη. Αντίθετα, είναι ζελατινώδεις σταγόνες που παράγονται συνδυάζοντας χρήσιμα βακτήρια και μαγιά.

Αυτοί οι κόκκοι προστίθενται στη συνέχεια σε ζαχαρόνερο, νερό καρύδας ή χυμό φρούτων, όπου τα βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη στο υγρό για να δημιουργήσουν το τελικό ρόφημα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως μεταξύ 24-48 ωρών, κατά τις οποίες τα βακτήρια παράγουν γαλακτικό οξύ, αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά μην ανησυχείς δεν πρόκειται να μεθύσεις από ένα ποτήρι νερό κεφίρ. Όλες οι διαδικασίες ζύμωσης παράγουν αλκοόλη, αλλά η ποσότητα αλκοόλης στο τελικό προϊόν είναι ελάχιστη. Μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερο εάν φτιάξει το δικό σου κεφίρ νερού στο σπίτι.

Σε τι διαφέρει το κεφίρ νερού από το κεφίρ γάλακτος;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του κεφίρ νερού και του κεφίρ γάλακτος είναι ο τρόπος παρασκευής του. Το κεφίρ γάλακτος δεν είναι μόνο με βάση το γάλα – που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται γάλα αντί για νερό για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος αλλά οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παράγονται επίσης από γάλα.

Και πάλι, αυτοί οι κόκκοι δεν έχουν καμία σχέση με τα φυτά που καλλιεργούνται στα χωράφια – είναι ζελατινώδη, θολά κομμάτια γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχουν βακτήρια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους κόκκους κεφίρ νερού, αυτοί οι κόκκοι δεν μπορούν να παρασκευαστούν τεχνητά, παρά μόνο να καλλιεργηθούν από προϋπάρχοντα.

Αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα πιστεύεται ότι χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια στους κατοίκους της περιοχής του Βόρειου Καυκού (που βρίσκεται μεταξύ της σημερινής Γεωργίας και της Ρωσίας), οι οποίοι τα παρήγαγαν εν αγνοία τους αποθηκεύοντας γάλα σε μπουκάλια από δέρματα ζώων. Θεωρείται ότι με την πάροδο του χρόνου οι μικροοργανισμοί στο νωπό γάλα και εκείνοι στα μπουκάλια αναμειγνύονται για να σχηματίσουν μια συμβιωτική αποικία μαγιάς και βακτηρίων δημιουργώντας τους κόκκους κεφίρ που χρησιμοποιούμε ακόμα τώρα.

Εκτός από τη διαφορά κόκκου και βάσης, η διαδικασία παρασκευής του κεφίρ νερού και του κεφίρ γάλακτος είναι η ίδια – οι κόκκοι προστίθενται σε ένα μέσο (στην περίπτωση αυτή το γάλα) και αφήνονται να ζυμωθούν.

Η διαφορά στα συστατικά μεταξύ του κεφίρ νερού και του κεφίρ γαλακτοκομικών σημαίνει ότι διαθέτουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, εξηγεί ο Yasmeen Alsumait, διατροφολόγος και life coach. «Το κεφίρ γάλακτος είναι γεμάτο με ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνη από το γάλα, ενώ τα θρεπτικά συστατικά του κεφίρ νερού εξαρτώνται από το είδος της ζάχαρης ή του χυμού που χρησιμοποιείτε», λέει. «Το κεφίρ νερού είναι επίσης χωρίς λακτόζη».

Τελικά τι είναι καλύτερο για εσένα το κεφίρ νερού ή το κεφίρ γάλακτος;

Κεφίρ γάλακτος: Το εάν το κεφίρ νερού ή το κεφίρ γάλακτος είναι καλύτερο για εσένα θα εξαρτηθεί από το τι ψάχνεις. Όσον αφορά τα βακτήρια, ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας νικητής: το κεφίρ γάλακτος.

«Το κεφίρ με βάση το γάλα έχει συνήθως ένα ευρύτερο φάσμα προβιοτικών επειδή το γάλα είναι ένα πιο περίπλοκο περιβάλλον για αυτά τα βακτήρια και τις ζύμες», εξηγεί ο Alsumait. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε με κεφίρ νερού. Οι τύποι βακτηρίων που θα βρείς στο κεφίρ νερού και στο κεφίρ γάλακτος ποικίλλουν και η έρευνα δείχνει ότι το κεφίρ γάλακτος έχει ευρύτερο φάσμα καλών βακτηρίων από το κεφίρ με βάση το νερό. Αλλά τα κεφίρ με βάση το νερό εξακολουθούν να είναι γεμάτα καλά βακτήρια, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να ενισχύσει την υγεία και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου του.

Και αυτό δεν ξεχνά το γεγονός ότι το κεφίρ με βάση το νερό μπορεί να γίνει σε πολλές διαφορετικές γεύσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικούς χυμούς ή νερά ως βάση.

Ίσως το πιο εκπληκτικό πεδίο διαμάχης μεταξύ των δύο είναι οι ενυδατικές τους ικανότητες. Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι το κεφίρ νερού θα έπαιρνε το βραβείο εδώ, μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα μπορεί να είναι πιο ενυδατικό από το νερό λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη, πρωτεΐνες και λίπος, που βοηθούν στην επιβράδυνση της εκκένωσης του υγρού από το στομάχι.

Τούτου λεχθέντος, η διαδικασία ζύμωσης που εμπλέκεται στην παρασκευή του κεφίρ γάλακτος αφαιρεί μεγάλο μέρος της λακτόζης από το γάλα, με αποτέλεσμα να μειώνονται ελαφρώς οι ενυδατικές του ιδιότητες.

Συνολικά, λέει ο Alsumait, η επιλογή μεταξύ κεφίρ νερού και κεφίρ γάλακτος είναι απλώς θέμα καταλληλότητας. «Και οι δύο μορφές κεφίρ είναι σούπερ σταρ για την υγεία του εντέρου καθώς είναι γεμάτες με προβιοτικά που είναι εξαιρετικά για το πεπτικό σύστημα.

Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται πραγματικά από το τι λειτουργεί για τη διατροφή και τις προτιμήσεις σου. Εάν δεν μπορείς να καταναλώσεις γαλακτοκομικά, το κεφίρ νερού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική. Αλλά αν θέλεις να πάρεις αυτά τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά από το γάλα, τότε το κεφίρ γάλακτος μπορεί να είναι το πάθος σου.