Η καθημερινότητα είναι κάτι που ορίζεις εσύ.

Σου ακούγεται παράδοξο εφόσον δεν μπορείς να ελέγχεις αστάθμητους παράγοντες. Αναφέρομαι στο πως θα πρέπει να σκέφτεσαι ώστε να έχεις έναν λόγο για να σε σηκώσει από το κρεβάτι το πρωί. Ή πιο συγκεκριμένα, για να σε κάνει να πεταχτείς από αυτό.

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, η δουλειά που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, η σημασία που δίνουμε στη γνώμη των άλλων για τη ζωή που έχουμε επιλέξει να ζούμε, η σχέση μας με τους άλλους και πολλοί ακόμα λόγοι που χρησιμοποιούμε ως δικαιολογίες για να ενισχύσουμε την ανορεξία μας για ζωή.

Εάν σου συμβαίνει αυτό, αρχικά μην ανησυχείς δεν είσαι εξωγήινος. Ό,τι απασχολεί το μέσα μας μόνο φροντίδα χρειάζεται, όχι κριτική. Οι μεγαλύτεροι ειδικοί συμβουλεύουν το ακροατήριό τους, σε έντονα στρεσογενείς περιόδους που όλα φαντάζουν μάταια και ανούσια να βρίσκεις έναν τουλάχιστον λόγο που σε κάνει να πετάξεις το πρωί το ζεστό σου πάπλωμα και να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Φυσικά αυτό προϋποθέτει μια σειρά ερωτήσεων στον εαυτό σου που αφορούν το πως έχεις διαμορφώσει τη ζωή σου μέχρι εκείνη τη στιγμή

Εαν έχεις συμβιβαστεί σε μια δουλειά που δεν θέλεις ούτε να ακούς για αυτή, είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο- και απόλυτα λογικό- το ξυπνητήρι να σου ακούγεται ψαλμωδία της Μ. Παρασκευής. Εάν είσαι σε μια σχέση από υποχρέωση, συνήθεια ή και οίκτο ακόμα, αν ανέχεσαι τοξικότητα και αρνητισμό στη ζωή σου θα ξυπνάς με τη διάθεση που εισπράττεις.

Φαντάσου όμως μια μέρα που ξεκινάει με μια γλυκιά καλημέρα, έναν στόχο που έχεις θέσει για τη συγκεκριμένη ημέρα, μια ανάγκη που έχεις να ικανοποιήσεις. Όλα αυτά είναι ερεθίσματα και το καθένα στο δικό του βαθμό αποτελεί κίνητρο. Αν το κοντέρ των κινήτρων σου έχει μηδενίσει, μήπως να το έπαιρνες από την αρχή; Να επαναπροσδιόριζες αυτά που μέχρι τώρα πάνε κι έρχονται στη ζωή σου αφιλτράριστα και χωρίς κανέναν έλεγχο;

Όπως αναφέρει η life coacher Pamela Caravas σε ένα άρθρο της:

“Αν μπορούν οι γυναίκες σε διάφορες Αφρικανικές χώρες και μη που βιάζονται από ομάδες στρατιωτών μπροστά στα παιδιά τους να βρουν νόημα να σηκώνονται κάθε μέρα και να συνεχίζουν την πορεία τους ανεξάρτητα από αυτό που συνέβη, δεν μπορείς εσύ να βρεις λόγο να ξυπνάς με όρεξη για τη ζωή;”

Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, πριν ξαπλώσεις βρες από έναν μέχρι όσους θες λόγους που θα σε κάνουν να σηκωθείς από το κρεβάτι. Αν δεν βρεις ούτε έναν, φτιάξ’ τον. Δημιούργησε τον δικό σου λόγο κι ας τον ξέρεις μόνο εσύ. Ας αφορά μόνο εσένα.

Εμένα σήμερα ήταν η επιθυμία μου να πιώ έναν τέλει πρωινό καφέ και να απολαύσω κάθε γουλιά του. Μικρός στόχος λες; Τρώγοντας έρχεται η όρεξη…

featured photo: @5byseven