Όπως όλοι οι πετυχημένοι leaders γνωρίζουν, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο για το που θες να φτάσεις.

Βάσει αυτού δημιουργείς το πλάνο με το οποίο θα κινηθείς και το παρουσιάζεις στην ομάδα σου. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικό φαίνεται, οι άνθρωποι θα πιστέψουν σε εσένα και θα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό σου. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα, το οποίο δεν έχει να κάνει με το πλάνο ή την παρουσίασή σου, αλλά θα τους κάνει να πουν το ναι.

Αυτό είναι η συναισθηματική νοημοσύνη σου η οποία είναι διακριτή μέσα από τη συνολική συμπεριφορά σου.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να μην αφήνεις αυτά να σε επηρεάζουν. Για αυτό πρέπει να αναπτύξεις μία ενεργητική και όχι αντιδραστική προσέγγιση απέναντι τους. Η συναισθηματική νοημοσύνη που έχεις σχετίζεται με το πως κρατάς μία τέτοια στάση.

Τα συναισθήματα είναι καλοί φίλοι αλλά κακοί καθοδηγητές

Πολλές φορές τα συναισθήματα μας (που μπορεί να προέρχονται και από προσωπικές μας υποθέσεις) μας καταβάλουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε στον εργασιακό μας χώρο. Πρέπει λοιπόν να μάθεις να ξεχωρίζεις από που έχει προέλθει πραγματικά κάθε σου συναίσθημα και να είσαι σε θέση να το διαχειριστείς ως επαγγελματίας. Έτσι θα μπορείς να είσαι παραγωγική ακόμα και τις φορές που είσαι συναισθηματικά πολύ φορτισμένη.

Ένα στοιχείο που σου δείχνει ότι χρειάζεσαι δουλειά σε αυτό το κομμάτι είναι το να κάνεις επανειλημμένα τα ίδια λάθη. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν καθοδηγούμαστε από τα συναισθήματά μας και δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να τα επεξεργαστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε συνεχώς τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που έχουν παγιωθεί στον χαρακτήρα μας και είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Βρες τα δικά σου και αντικατέστησε τα με καινούρια, πιο λειτουργικά που θα σε κάνουν πιο παραγωγική στο μέλλον.

Η συναισθηματική νοημοσύνη σε κάνει πιο απαραίτητη

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους ειδικά όταν βρίσκονται σε δυσμενείς καταστάσεις. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν βοηθάει στην παραγωγικότητα της δουλειάς. Κανείς δεν θέλει έναν γκρινιάρη υπάλληλο ή μία προϊσταμένη που τίποτα δεν της είναι αρκετό. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η ενίσχυση αυτής της ιδιότητας θα σε κάνει να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους. Ξεκίνα παρατηρώντας τα συναισθήματα σου και σιγά σιγά άρχισε να τα επεξεργάζεσαι. Βρες γιατί αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι, ποιες είναι οι αφορμές και με μικρές καθημερινές αλλαγές  διαμόρφωσε τον άνθρωπο στον οποίο εξελίσσεσαι.

Μην ξεχνάς πως όταν έχεις τη δύναμη να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου με ωφέλιμο για εσένα τρόπο, αυτόματα έχεις τη δύναμη να πας το business plan αλλά και την ομάδα σου ένα βήμα παραπέρα.

featured photo: Unsplash.com/@christinhumephoto