Σε μια γεμάτη μέρα, συχνά το διάλειμμα για φαγητό μοιάζει με πολυτέλεια. Πολλές φορές, τρως στο πόδι, πρόχειρα, γρήγορα και ό,τι βρεις. Τελειώνεις βιαστικά το γεύμα σου και συνεχίζεις τις δουλειές σου. Κι ύστερα, αυτή η αίσθηση. Ένα ενοχλητικό κάψιμο στο στο θώρακα. «Η καούρα είναι η αίσθηση καψίματος στη μέση του θώρακα όταν το οξύ από το στομάχι εισχωρεί στον τροφικό σωλήνα», λέει στο Redbook ο Mark Pimentel, γαστρεντερολόγος στο Cedars-Sinai, συνιδρυτής του The Good LFE και συγγραφέας του «The Microbiome Connection». Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν καούρα και μάλιστα πολλοί καθημερινά. Όσοι υποφέρουν βιώνουν συνήθως μια πικρή γεύση, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται παραδοσιακά μετά το φαγητό ή τη νύχτα, δηλώνει ο παθολόγος Vivek Cherian. «Μπορεί, επίσης, να σημειωθεί πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται όταν σκύβεις ή ξαπλώνεις», προσθέτει. Ουσιαστικά, η καούρα αποτελεί σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η επιδείνωση και η μακροβιότητα της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές, σημειώνει το NIH. «Ενώ η καούρα είναι το κλασικό σύμπτωμα, εμφανίζεται μόνο στο 50% περίπου των ατόμων την πάθηση», δηλώνει ο δρ. Pimentel. Χρήσιμα tips που θα ανακουφίσουν την καούρα: 

Όχι στα στενά ρούχα

Μη φοράς στενά ρούχα και ζώνες που σε σφίγγουν, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά το πεπτικό. Προτίμησε φαρδιά και άνετα ρούχα. «Τα στενά ρούχα μπορούν να ασκήσουν πίεση στο στομάχι, προκαλώντας καούρα», λέει ο δρ. Cherian.

Διάλεξε την όρθια θέση

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι θέλεις να κουλουριαστείς στο κρεβάτι, ωστόσο ξαπλώνοντας, μπορεί να επιδεινώσεις τα συμπτώματα. Ο δρ. Pimentel συμβουλεύει να μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό και ο δρ. Cherian προσθέτει ότι πρέπει να αποφεύγεις να ξαπλώνεις για τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Προτίμησε να παραμείνεις σε όρθια θέση και άφησε τη βαρύτητα να εμποδίσει τη χολή και τα οξέα να επιστρέψουν στον οισοφάγο.

Άσε κάτω το αλκοόλ

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Alcohol and Alcoholism, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δείχνοντας συγκεκριμένα ότι όσοι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά πιο συχνά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Best Practice & Research: Clinical Gastroenterology αναφέρει ότι τόσο το αλκοόλ, όσο και ο καπνός μπορούν να αποδυναμώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, έναν μυϊκό δακτύλιο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου, κάνοντας τα οξέα στομάχου να ρέουν προς τα πίσω.

Μάσα μια τσίχλα

Πριν από χρόνια, ερευνητές από το Λονδίνο ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν οδηγίες να καταναλώσουν ένα γεύμα που κανονικά θα προκαλούσε γαστρική παλινδρόμηση ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν συμπτώματα καούρας αν μασούσαν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά το φαγητό. Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurogastroenterology and Motility διατυπώθηκε ότι το μάσημα τσίχλας αυξάνει τον ρυθμό ροής του σάλιου, που μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου. Ωστόσο, μην επιλέξεις τσίχλα με γεύση μέντας, καθώς η μέντα είναι μια πιθανή τροφή ενεργοποίησης της καούρας.

Πιες χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα αρχαίο βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και προάγει τον ποιοτικό ύπνο, μπορεί όμως να χρησιμεύσει και ως ανακουφιστικό ρόφημα κατά της καούρας. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecular Medicine Reports τόνισε ότι το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για πολλαπλές γαστρικές παθήσεις, όπως πεπτικές διαταραχές και γαστρεντερικό ερεθισμό, και μπορεί να είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο» στην ανακούφιση του στομάχου και τη χαλάρωση των μυών που μετακινούν την τροφή μέσω των εντέρων.

Σκέψου το ενδεχόμενο λήψης ενός φυτικού συμπληρώματος

Ερευνητές από την Ιταλία μελέτησαν 118 ενήλικες που έπασχαν από μέτρια συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, χορηγώντας σε κάποιους εικονικό φάρμακο ενώ σε άλλους ένα μείγμα εκχυλισμάτων σε μορφή συμπληρώματος. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αποκάλυψαν ότι το συμπλήρωμα έδειξε να αποδίδει, παρέχοντας «μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή θεραπεία» για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, συμπεριλαμβανομένης της καούρας.

Κοιμήσου με κλίση

Η βαρύτητα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους κατά της παλινδρόμησης οξέος, αναφέρει το ACG. Έτσι, μόλις έρθει η ώρα για ύπνο, ξάπλωσε σε μια κλίση. «Ο ύπνος υπό γωνία, που κρατά το κεφάλι ψηλά, μπορεί να βοηθήσει το στομαχικό οξύ να επανέλθει», εξηγεί ο δρ. Cherian. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Missouri Medicine αναφέρει ότι η «μόνη αποδεδειγμένη τροποποίηση του τρόπου ζωής» για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η «ανύψωση του κεφαλιού στον ύπνο», καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα του στομαχικού οξέος που κινείται πίσω στον οισοφάγο.

Αναζήτησε κάποιο φαρμακευτικό προϊόν

Όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές, ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. «Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την καούρα, σε συνδυασμό με αντιόξινα, μειώνοντας την ποσότητα του στομαχικού οξέος», λέει ο δρ. Cherian. «Ενώ τα αντιόξινα μπορεί να προσφέρουν ταχύτερη ανακούφιση, δεν θα βοηθήσουν στην επούλωση ενός κατεστραμμένου οισοφάγου που ταλαιπωρείται από το στομαχικό οξύ».

Τι προκαλεί την καούρα;

Πολλοί είναι οι πιθανοί «ένοχοι» για την καούρα. Το υπερβολικό βάρος είναι η κύρια αιτία παλινδρόμησης, λέει ο δρ. Pimentel, ενώ ο δρ. Cherian εξηγεί ότι η πρόσθετη πίεση στην κοιλιά (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης) μπορεί «ουσιαστικά να πιέσει το οξύ στον οισοφάγο». Ορισμένες τροφές φαίνεται επίσης να προκαλούν καούρα, όπως η σοκολάτα, ο καφές, η μέντα, τα λιπαρά τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα και τα προϊόντα ντομάτας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG). Υπάρχουν, ακόμη, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που προκαλούν καούρα ως παρενέργεια. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που εξετάζουμε είναι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων, καθώς ορισμένα, όπως τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να συμβάλουν στην καούρα», λέει ο δρ. Cherian.