Έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς και όχι άδικα. Η Άβνι Ντόσι έκανε το ντεμπούτο της στον λογοτεχνικό κόσμο χωρίς γνωριμίες με εκδοτικούς και γνώσεις εκ των έσω, απλά με μία ιστορία που όλοι ήθελαν να διαβάσουν. Τώρα, η ιστορία αυτή, η Καμένη Ζάχαρη, ήρθε η ώρα να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη από τη σκηνοθέτιδα Deepa Mehta.

Το βιβλίο Καμένη Ζάχαρη αποτελεί για πολλούς μία ιστορία αγάπης

Δεν φέρει όμως τα κλασικά χαρακτηριστικά των love stories που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Αντί για τη σχέση ενός άντρα και μίας γυναίκας, βλέπουμε τη σχέση ανάμεσα σε μάνα και κόρη. Η μητέρα, Τάρα, ήταν μία αρκετά ατίθαση γυναίκα μεγαλώνοντας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον γάμο της και να ακολουθήσει ένα άσραμ κι έναν άστεγο καλλιτέχνη. Όλα αυτά τα έκανε έχοντας στα χέρια και τη μικρή της κόρη, Αντάρα.

Αργότερα, όμως, όταν πια η Αντάρα έχει φροντίσει να φτιάξει τη ζωή της και να απομακρυνθεί από τη μητέρα της, εκείνη την έχει ανάγκη. Έχει μεγαλώσει, πάσχει από Αλτσχάιμερ και βάζει συχνά τη ζωή της σε κίνδυνο. Έτσι, η Αντάρα καλείται, όπως περιγράφει και η σύνοψη του βιβλίου, να φροντίσει μία γυναίκα που δεν τη φρόντισε ποτέ.

H ιστορία εξερευνά το τραύμα που περνά από γενιά σε γενιά

Όσο κι αν η Αντάρα απομακρύνθηκε από τη μητέρα της, πάντοτε την κουβαλά μέσα της. Αυτό είναι κάτι που φοβίζει ιδιαίτερα, ειδικά η περίπτωση να καταλήξει να γίνει σαν αυτή. Όταν όμως αναγκάζεται να ξαναπεράσει χρόνο μαζί της και να τη φροντίσει, αυτή η πικρία που νιώθει σταδιακά εξομαλύνεται. Οι δύο γυναίκες καλούνται να γνωρίσουν η μία την άλλη από την αρχή και να ανακαλύψουν έναν δικό τους, λειτουργικό κώδικα επικοινωνίας.

Η Deepa Mehta αποδέχτηκε με χαρά τη σκηνοθεσία της συγκεκριμένης ταινίας

Σε ένα από τα πρώτα της σχόλια για το επικείμενο project, ανέφερε πως το βιβλίο αυτό την κέρδισε από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η ίδια μάλιστα, προτιμά πάντοτε να απεικονίζει τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις στις ταινίες της, και η Καμένη Ζάχαρη είναι μία τέτοια περίπτωση. Μένει μόνο να δούμε ποιες θα είναι οι δύο γυναίκες ηθοποιοί που θα αναλάβουν τους ρόλους των πρωταγωνιστριών της ιστορίας.

Μέχρι τότε μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο Καμένη Ζάχαρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.