Στην πλειοψηφία, οι περισσότεροι αγαπάμε πολύ περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού. Ωραίες γεύσεις , δροσερές και γεμάτες άρωμα θάλασσας και ανεμελιάς.

Ποια θεωρούνται όμως τα πιο καλοκαιρινά λαχανικά και τι οφέλη σου προσφέρουν;!

Ντομάτα:

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού και όχι άδικα, αφού δεν λείπει από κανένα καλοκαιρινό τραπέζι. Οι ντομάτες έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αλλά ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι ίσως πιο γνωστές οι ντομάτες είναι τα υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου. Ποικίλες έρευνες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο, μια κόκκινη χρωστική ουσία, είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα τόσο των καρδιακών παθήσεων όσο και του καρκίνου. Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός από τις ακτίνες UV του ήλιου.

Κολοκυθάκι:

Τα κολοκυθάκια είναι ένα ακόμη λαχανικό που προστίθενται στη λίστα του καλοκαιριού. Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλά επίπεδα πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου της βιταμίνης Α, του μαγγανίου, του καλίου και πολλών άλλων.

Τις περισσότερες φορές η θρεπτική του αξία εξαρτάται από τον τρόπο προετοιμασίας και κατανάλωσης τους. Τα ωμά κολοκυθάκια προσφέρουν λιγότερη βιταμίνη Α σε σχέση με τα μαγειρεμένα, αλλά από την άλλη πλευρά, τα ωμά κολοκυθάκια προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Φυσικά, αν πρόκειται για τηγανητά κολοκυθάκια (όπως συνηθίζεται άλλωστε) η θερμιδική τους αξία ανεβαίνει κατακόρυφα, ενώ η θρεπτικής τους αξία μειώνεται σημαντικά.

Αγγούρι:

Δροσιστικό, ελαφρύ, νόστιμο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Το αγγούρι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα 300 γραμμαρίων, ενώ αποτελείται από 96% νερό, γεγονός που τα καθιστά άλλη μια εξαιρετική τροφή που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ενυδατωμένη/ος σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, το αγγούρι θα σου παρέχει βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγγάνιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαίο που προτείνεται σε όλες τις διατροφές αν θέλεις να χάσεις βάρος και να μειώσεις την κατακράτηση υγρών.

Μελιτζάνα:

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μια μερίδα μελιτζάνας μπορεί να παρέχει τουλάχιστον το 5% της ημερήσιας ανάγκης ενός ατόμου σε φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, είναι πηγή φαινολικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες — ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα εάν συσσωρευτούν σε μεγάλες ποσότητες. Με αποτέλεσμα να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα έναντι ασθενειών και παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, ακόμη, στην καλύτερη διαχείριση του βάρους καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες προσφέροντας κορεσμό για περισσότερη ώρα, ενώ είναι φτωχές σε θερμίδες.

Όποιο λαχανικό κι αν προτιμάς, θα σου προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την πείνα σου!