Η μυρωδιά του καφέ και μόνο, ξυπνάει έντονες αναμνήσεις και αισθήσεις για όλους. Η γεύση του είναι οικεία και ξεχωριστή για τον καθένα. Πρόκειται για ένα πολύ διάσημο και αγαπητό ρόφημα που ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Υεμένη, αν και πατρίδα του είναι η Αιθιοπία.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ σήμερα, κατέχει η Βραζιλία και τη μεγαλύτερη κατανάλωση οι Σκανδιναβικές χώρες. Ο καφές αρχικά θεωρούνταν φάρμακ,ο δεδομένου ότι ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει κάποια αναπνευστικά προβλήματα. Όλες οι ιδιότητες του καφέ οφείλονται στην καφεΐνη που περιέχει. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ο καφές όταν καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα (1-2 ποτήρια/ ημέρα) παρέχει κάποια σημαντικά οφέλη: έχει αντικαρκινική δράση, περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Parkinson, διαβήτη, κίρρωσης του ήπατος και πέτρας στη χολή και τα νεφρά.

Πολύ σημαντικά όλα αυτά αλλά ακόμα κι εγώ βαρέθηκα λίγο! Δεν είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους ο καφές είναι τόσο δημοφιλής. Ο καφές μας τονώνει και είναι διεγερτικός. Αποτελεί μια συνήθεια για το πρωινό ξύπνημα για πολύ μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Ο καφές έχει αντικαταθλιπτική δράση και μάλιστα έχει βρεθεί πως μειώνει την πιθανότητα αυτοκτονίας (το ότι έχει γίνει τέτοια έρευνα είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και ανησυχητικό για την κοινωνία μας, αλλά αν ο καφές βοηθάει πιείτε λιγάκι καλέ!). Ο καφές ακόμη, βοηθάει στη συγκέντρωση και βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Επηρεάζει μάλιστα τη γνωστική λειτουργία τόσο πολύ, που θεωρείται πως μειώνει την εμφάνιση του Alzheimer!

Βοηθάει επίσης, το μεταβολισμό και αυξάνει τις καύσεις αλλά προς θεού μην πιστέψετε ότι είναι αδυνατιστικός όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και την έκκριση αδρεναλίνης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ετοιμότητα και το χρόνο αντίδρασης, σε βαθμό που στους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές που έχουν καταναλώσει πάνω από 6 φλιτζάνια δυνατού καφέ να θεωρούνται ντοπέ.

Η αγάπη για τον καφέ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρα είδη αλλά και υποκατάστατα! Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει καφές χωρίς καφεΐνη για όσους δεν πρέπει να την καταναλώσουν. Υποκατάστατα και εναλλακτικές βρίσκονται μόνο σε προϊόντα τα οποία είναι «απαραίτητα» πχ. ζάχαρη, αλάτι κλπ. Ο καφές όμως, έχει εξελιχθεί σε επιστήμη, με ειδικούς γευσιγνώστες να αναζητούν την τέλεια ποικιλία και το σωστό καβούρδισμα. Για να μη συζητήσω για την καφεμαντεία που υπήρχε από πάντα και με μεγάλη μου έκπληξη υπάρχει και on-line…

Το είδος του καφέ που πίνουμε φαίνεται ότι λέει και κάποια πράγματα για την προσωπικότητά μας, σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Durvasula:

Είδος Χαρακτηριστικά Καφές σκέτος Παραδοσιακός: αυθεντικός, του αρέσουν τα απλά πράγματα, υπομονετικός, αποτελεσματικός, ήσυχος, κυκλοθυμικός, απότομος, αρνητικός, δυσκολεύεται να κάνει αλλαγές Καφές με γάλα, ζάχαρη κλπ: Αναζητά την άνεση, θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, ανοιχτό βιβλίο, προσπαθεί να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί, δεν προσέχει πάντα τον εαυτό του Ρόφημα τύπου καφέ πχ. milkshake με γεύση καφέ, καφές με γεύσεις πχ. φουντούκι, καραμέλα κλπ: Κοινωνικά τολμηρός, trendsetter, δοκιμάζει νέα πράγματα, αυθόρμητος, ευφάνταστος, ψάχνει την εύκολη λύση, δεν κάνει πάντα υγιεινές επιλογές, ριψοκίνδυνος Καφές decaf ή με γάλα σόγιας και μαύρη ζάχαρη (του περίεργου): Του αρέσει ο έλεγχος, εμμονικός, τελειομανής, προσέχει τον εαυτό του, κάνει υγιεινές επιλογές, υπερβολική προσοχή σε κανόνες και στην τάξη, υπερβολικά ευαίσθητος, ανήσυχος

Η κατανάλωση του καφέ στη χώρα μας είναι ιεροτελεστία. Το να πιούμε έναν καφέ με παρέα δε σημαίνει να πιούμε απλά έναν καφέ. Σημαίνει να αναλύσουμε τα πάντα, να γκρινιάξουμε, να γελάσουμε, να χουχουλιάσουμε ή να λιαστούμε στον ήλιο. Είναι τρόπος διασκέδασης!

Και μπορεί κάποιοι άλλοι να φτιάχνουν καλύτερο καφέ, αλλά εμείς ξέρουμε πώς να τον απολαμβάνουμε…

Κλειώ Δημητριάδου – Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος