Εκτός από τα οφέλη για την ενέργεια, το προσδόκιμο ζωής και την υγεία του εντέρου, που τώρα φορές έχουν αναφερθεί, υπάρχουν ακόμη περισσότερα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ και τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου στις γυναίκες.

Ξέρουμε ήδη ότι οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου από τους άνδρες, κυρίως λόγω της φυσικής χαμηλότερης οστικής πυκνότητας.

Τα κατάγματα ισχίου συμβαίνουν πιο συχνά στις γυναίκες λόγω της επιταχυνόμενης απώλειας οστικής πυκνότητας που συμβαίνει σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες οδηγούνται σε αυξημένη οστική απορρόφηση, η οποία τελικά οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα οστεοπορωτικά οστά είναι πολύ πιο εύθραυστα και πιθανόν να σπάσουν μετά από πτώση, εξ ου και το υψηλότερο ποσοστό κατάγματος ισχίου στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πως μπορεί ο καφές να βοηθήσει;

Αν και είναι εύκολο να συσχετίσεις τα κατάγματα του ισχίου, την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα με ηλικιωμένους, τα βήματα που κάνεις στην καθημερινή σου ζωή τώρα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον μελλοντικό σου κίνδυνο. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς δείχνει ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι τσάι ή καφέ που πίνουν οι γυναίκες σχετίζεται με 4% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τεράστιο, αλλά κάθε ποσοστό μετράει.

Η μελέτη, βασισμένη σε μια μεγάλη ανάλυση παρατήρησης περισσότερων από 26.000 γυναικών, διεξήχθη από τον James Webster, διδακτορικό ερευνητή στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Ο Webster λέει ότι «η διατροφή είναι ένας παράγοντας που οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν για να προστατευτούν διατηρώντας υγιή οστά και μύες. Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου κατάγματος ισχίου, με τα κατάγματα ισχίου να αναγνωρίζονται με ακρίβεια μέσω των νοσοκομειακών αρχείων», συνεχίζει.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ποιες πτυχές της διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου κατάγματος ισχίου στις γυναίκες, με στοιχεία σύνδεσης μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης πρωτεΐνης, τσαγιού και καφέ και μειωμένου κινδύνου.

Η μελέτη δεν αναφέρει συγκεκριμένα ένα ανώτατο όριο – δηλαδή την ανώτερη ποσότητα καφέ μετά την οποία εξαντλούνται τα οφέλη για τα οστά – αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αρχικά εξέταζαν τα οφέλη της κατανάλωσης περισσότερης πρωτεΐνης για την υγεία των οστών. Η κατανάλωση 25 γραμμαρίων περισσότερης πρωτεΐνης την ημέρα (δηλαδή σαν ένα πιάτο τοστ ολικής αλέσεως με ψημένα φασόλια και ένα αυγό) βρέθηκε ότι οδηγεί σε 45% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Έτσι, αν θέλεις να κάνεις μια αξιοσημείωτη διαφορά, ήρθε η ώρα να αυξήσεις την πρωτεΐνη… αλλά το να έχεις αυτό το επιπλέον φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ του καφέ και της υγείας των οστών. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την οστική μάζα, με τους ερευνητές να προτείνουν ότι όλα έχουν να κάνουν με τους συγκεκριμένους μεταβολίτες του καφέ που είναι καλοί για την υγεία των οστών.

Πως αλλιώς μπορείς να βελτιώσεις την υγεία των οστών σου;

Ενώ φυσικά και θα ήθελες να αυξήσεις την πρόσληψη καφέ, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τρόποι για να διατηρήσεις και να βελτιώσεις την υγεία των οστών, από την άσκηση έως τις διατροφικές αλλαγές.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό και τη διατήρηση μιας υγιούς σκελετικής δομής. Φρόντισε να συμπεριλάβεις άφθονο ασβέστιο από γάλα, τυρί, σόγια, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαζί με μια καλή δόση βιταμίνης D. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, το NHS συνιστά την εξέταση ενός συμπληρώματος βιταμίνης D.

Εάν είσαι vegan ή χορτοφάγος, βεβαιώσου ότι έχεις στη διατροφή σου πολλά όσπρια, σπόρους, τόφου και ενισχυμένα μη γαλακτοκομικά γάλατα για να διασφαλίσεις ότι πληροίς τα θρεπτικά συστατικά σου.

Εκτός από μια καλή διατροφή, η άσκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας των οστών. Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα οστά, ειδικά όταν η οστική πυκνότητα αρχίσει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Οποιαδήποτε μορφή από το τρέξιμο μέχρι το τένις ή ακόμα και το περπάτημα είναι εξαιρετική για τον σκελετό.