Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για τη δράση του καφέ στον οργανισμό μας. Η μια πλευρά υποστηρίζει πως βοηθά στο να ζούμε περισσότερο και να αποφεύγουμε τον κίνδυνο για διαβήτη. Η άλλη πλευρά εστιάζει στα αρνητικά στοιχεία, που είναι κυρίως τα εμφράγματα και διάφορα άλλα.

Νέες έρευνες, ωστόσο, αποκαλύπτουν πως ο καφές μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στις διατροφικές μας συνήθειες! Οι ίδιες έρευνες απαντούν σε πέντε συνήθη ερωτήματα.

Μπορεί ο καφές να βοηθήσει στη απώλεια βάρους;

Μπορεί να βοηθήσει σε έναν βαθμό. Η συγκεκριμένη διαδικασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με το Healthline, η καφεΐνη βοηθά τον μεταβολισμό να αυξηθεί κατά 3% με 11%. Με λίγα λόγια, η καφεΐνη δίνει την ώθηση να ξεκινήσει η καύση λίπους και να μετατραπεί σε ενέργεια. Άρα όσο αυξάνεται ο μεταβολισμός, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η καύση του λίπους. Επίσης ο καφές δίνει αποδεδειγμένα ένα energy boost στον οργανισμό μας.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές καταστέλλει την όρεξη, καθώς περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταναλώνει ινσουλίνη, άρα και να μειώνει την επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα.

Ποια είναι η ποσότητα καφέ που μπορούμε να καταναλώνουμε;

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε μέχρι και 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Βέβαια η συνολική ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 400g ημερησίως. Επίσης, καλό θα είναι να καταναλώνουμε καφέ στην περίπτωση που δεν δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό μας, όπως άγχος και ταχυκαρδίες. Φυσικά πρέπει να αποφεύγεται από τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πόσες ακριβώς θερμίδες χάνουμε;

Συνήθως δεν είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε ακριβώς την απώλεια θερμίδων μετά την κατανάλωση του καφέ. Οι ειδικοί προτείνουν να το συνδυάζουμε με άσκηση και σωστή διατροφή. Για ένα άτομο που ασκείται σε λογικά πλαίσια και προσέχει τη διατροφή του, η απώλεια θερμίδων κυμαίνεται γύρω στις 150 με 200.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα νέα για τους λάτρεις του καφέ είναι καλά
PHOTO: ISABELLA THORSDEN

Ποια είναι η ιδανική ώρα για κατανάλωση καφέ;

Συνήθως καταναλώνουμε τον καφέ μισή ώρα πριν την άσκηση, αλλά και το πρωί, αν χρειάζεσαι ένα boost ενέργειας για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Βέβαια καλό θα ήταν να περιμένεις μια ώρα το πρωί, πριν απολαύσεις τον καφέ σου, ώστε να μην επηρεάσει τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης, αν παρατηρήσεις ότι έχει επίδραση στον ύπνο σου, φρόντισε να πίνεις τον τελευταίο καφέ της ημέρας αρκετά νωρίς.

Στιγμιαίος ή κλασικός καφές;

Η διαφορά στη γεύση δεν είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν άλλες διαφορές. Ο φρέσκος καφές περιέχει 20% περισσότερη καφεΐνη! Η πιο σημαντική βέβαια διαφορά έγκειται στο ότι ο φρέσκος καφές περιέχει τη διπλάσια ποσότητα καλίου σε σύγκριση με τον στιγμιαίο. Άρα αν επιλέξεις, σίγουρα θα πρέπει να καταλήξεις στον φρέσκο.

Δες ακόμα: Σε τι διαφέρει ο Cold Brew από τον Iced Coffee;
featured photo: unsplash.com|Liana Mikah