Η Ισλανδία φαίνεται πως θα περάσει στην ιστορία, ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στης οποίας το κοινοβούλιο, πλειοψηφούν οι γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, εκ των 63 εδρών του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, συγκεντρώνοντας έτσι την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, καθώς μόνο η Σουηδία μέχρι στιγμής κατέχει την πρώτη θέση σε γυναίκες βουλευτές σε ποσοστό 47%.

Παγκοσμίως, σε άλλες πέντε χώρες οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή στα κοινοβούλια ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Η χώρα θεωρείται μάλιστα  πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1980 η Ισλανδία, εξέλεξε γυναίκα για τη θέση της προέδρου της χώρας κερδίζοντας επάξια και αυτή την πρωτιά.

 Μάλιστα ο πρώτος νόμος για ισότιμη αμοιβή και στα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961!