«Το σκέφτεσαι υπερβολικά», «Μην παίρνεις τα πράγματα τόσο προσωπικά», «Είσαι πολύ ευαίσθητος», είναι επιπλήξεις που πολλοί από εμάς ακούμε συχνά. Σύμφωνα με έρευνα της Dr Elaine Aron, το 15-20% του πληθυσμού είναι άτομα υψηλής ευαισθησίας, που σημαίνει ότι αισθάνονται «πολύ βαθιά», αλλά συχνά κρύβουν τα συναισθήματά τους από τους άλλους. Ίσως αισθάνονται παράταιροι ή ανήσυχοι σε καταστάσεις υπερβολικής διέγερσης, όπως σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε ένα πάρτι και τείνουν να αναζητούν επιβεβαίωση από τους γύρω τους. Συχνά η ευαισθησία εξισώνεται με την αδυναμία. Δεν είναι όμως έτσι. Το να είσαι υπερβολικά ευαίσθητος συχνά συνεπάγεται με συμβουλές για το πόσο χρειάζεται να σκληρύνεις. Όμως, ανάμεσα σε έναν κόσμο που φαίνεται να ανταμείβει τους πιο δυνατούς και τολμηρούς, το να είσαι πολύ ευαίσθητος είναι στην πραγματικότητα μια δύναμη. Σύμφωνα με την νευροψυχολόγο Nawal Mustafa (@The Brain Coach) θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ευαισθησία μας.
«Πολλοί θεωρούν ότι το να είσαι ευαίσθητος είναι αδυναμία, κάτι που μισούν στον εαυτό τους, επειδή οι περισσότεροι πολιτισμοί ή κοινότητες δεν εκτιμούν την ευαισθησία ή την έκφραση των συναισθημάτων», γράφει η Mustafa. «Το να σου λένε «Σταμάτα να κλαις» ή «Αντιδράς υπερβολικά» μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα και να οδηγηθείς ενδεχομένως σε χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση». Η ανάρτηση της Mustafa τόνισε τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι και πώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.
 

Έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση και νοιάζονται για τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων

Τα περισσότερα άτομα υψηλής ευαισθησίας είναι εμπαθή, δηλαδή συντονίζονται ιδιαίτερα με τα συναισθήματα των άλλων και συχνά βιώνουν την «έκτη αίσθηση». «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν περισσότερη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επίγνωση, την ενσωμάτωση των αισθητηριακών πληροφοριών, την ενσυναίσθηση και την προετοιμασία για δράση ως απάντηση σε συναισθηματικά κοινωνικά ερεθίσματα», εξηγεί η Mustafa.

Έχουν εμπιστοσύνη λόγω της ειλικρίνειας και της ευσυνειδησίας τους

Το να είσαι πολύ ευαίσθητος μπορεί πραγματικά να έχει μεγάλη αξία στο χώρο εργασίας. «Οι άνθρωποι υψηλής ευαισθησίας είναι διαισθητικοί οραματιστές, μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα, δημιουργικοί, συνειδητοποιημένοι και στοχαστικοί στις ανάγκες των άλλων, καλές επιρροές στο κοινωνικό κλίμα, ευσυνείδητοι, πιστοί, ικανοί να αντιλαμβάνονται λεπτές αποχρώσεις στο περιβάλλον και στις διαπροσωπικές επικοινωνίες και είναι συχνά προικισμένοι. Με λίγα λόγια, είναι οι ιδανικοί υπάλληλοι».

Παρατηρούν μικρές λεπτομέρειες που άλλοι μπορεί να παραλείψουν

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι συντονίζονται και επεξεργάζονται έντονα τον θόρυβο, το χάος, την αναταραχή και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα. Κάτι που μπορεί να αποτελεί λάθος, σφάλμα ή μεγάλη ενόχληση μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητο από ένα άτομο χωρίς υψηλή ευαισθησία και να το παραβλέψει.

Αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω τους

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν στη δράση περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών ενεργειών και συμπεριφορών. Μελέτες από το University College Cork έδειξαν ότι η διασύνδεση με τη φύση αυξάνεται ανάλογα με την ευαισθησία. Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συνδέονται ιδιαίτερα με τη φύση, όπου μπορούν να βρουν αποκατάσταση και ανακούφιση από το άγχος των πολυσύχναστων αστικών κέντρων.  
Υψηλή ευαισθησία: γιατί αποτελεί προτέρημα για σένα, σύμφωνα με ψυχολόγους
©Pexels/@Olya Kobruseva
 

Είναι πολύ δημιουργικοί και μπορούν να εκτιμήσουν τα πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται βαθιά συγκινημένοι από την ομορφιά που βλέπουν γύρω τους. «Μπορεί να κλαίνε ενώ βλέπουν ιδιαίτερα συγκινητικά βίντεο και μπορούν πραγματικά να συμπάσχουν με τα συναισθήματα των άλλων, αρνητικά και θετικά».

Αισθάνονται τα θετικά συναισθήματα πιο βαθιά

Το να είσαι σε μεγάλο βαθμό συντονισμένος με αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και το στρες αποδεικνύει αντίστοιχα ότι μπορείς να βιώσεις εντονότερα και τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η υπερηφάνεια, η ευγνωμοσύνη και η ικανοποίηση με πιο δυνατό τρόπο. «Το να είσαι άτομο υψηλής ευαισθησίας δεν είναι διαταραχή», τονίζει η Mustafa. «Είμαι ισχυρός υπέρμαχος της αποδοχής του εαυτού μας για αυτό που είμαστε, όπως είμαστε», καταλήγει. «Το να γνωρίζουμε ποια μέρη του εαυτού μας χρειάζονται δουλειά και να τα θεραπεύουμε ενεργά πάντα ενθαρρύνεται, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει ποτέ να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που είμαστε».