Αν έχεις και εσύ μια ιδιαίτερη αδυναμία στα αχλάδια και σου αρέσει να συνδυάζεις φρούτα με σοκολάτα αυτό το κέικ φτιάχτηκε για εσένα. Για να συνοδεύσει τον καφέ η το τσάι σου!

Αυτό το κέικ με αχλάδια και φουντούκια το ανακαλύψαμε στο blog victoriagiannara.com και ευτυχώς για να το απολαύσεις δεν θα χρειαστείς πολλά, παρά μόνο απλά υλικά και αχλάδια.

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 3 αχλάδια, το 1 ψιλοκομμένο και τα άλλα 2 κομμένα στη μέση, σε λεπτές φέτες (έχεις αφαιρέσει τα κουκούτσια)
  • 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα 55% ή 70%, σε κομμάτια
  • 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γραμμάρια κακάο (προαιρετικά)
  • 4 αυγά (ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 140 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κάρδαμο ή τζίντζερ ή κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
  • 50 γραμμάρια φουντούκια, καβουρδισμένα (αλεσμένα)
  • 50 γραμμάρια φουντούκια, καβουρδισμένα (χοντροκομμένα)
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα fudge:

  • 226 γραμμάρια ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
  • 85 γραμμάρια κουβερτούρα 55% ή 70%, σε κομμάτια
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λάδωσε και τοποθέτησε μια λαδόκολλα στη βάση του ταψιού και στα τοιχώματα. Βάλε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο ή ανοξείδωτο μπολ και τοποθέτησέ το πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (προσοχή να μην εφάπτεται). Ανακάτευε συνεχώς. Πρόσθεσε το κακάο και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να έχεις ένα λείο μείγμα. Αφαίρεσε από το μάτι της κουζίνας και άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.

Με το μίξερ χτύπα σε δυνατή ταχύτητα περίπου 5 λεπτά τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας, το μηλόξιδο και τελευταία τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τα αλεσμένα φουντούκια και το αλάτι και ρίξε το στο μπολ με τη σοκολάτα. Χτύπα με το μίξερ σε χαμηλά ταχύτητα.

Χτύπα τα ασπράδια σε μαρέγκα και ρίξε τα σιγά σιγά στο μπολ με τη σοκολάτα. Με μια σπάτουλα ανακάτεψε με αναδιπλούμενες κινήσεις. Τελευταία βάλε τα ψιλοκομμένα αχλάδια και ανακάτεψε απαλά. Ρίξε το μίγμα στο ταψί. Τοποθέτησε τα αχλάδια που έχεις κόψει σε φέτες και πασπάλισε με τα καβουρδισμένα φουντούκια.

Ψήσε για 35-45 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο. Αφαίρεσε από τον φούρνο και άφησε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10-15 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει τελείως σε σχάρα προτού το κόψεις.

Κόψε ένα κομμάτι και σέρβιρε με με ζεστή σάλτσα fudge και πασπάλισε με ζάχαρη άχνη.

Για τη σάλτσα fudge:

Ψιλόκοψε την κουβερτούρα και βάλε τη σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το ζαχαρούχο γάλα και μετάφερε το μπολ σε μπεν μαρί. Ζέστανε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί με το ζαχαρούχο. Ανακάτεψε με το σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πολύχρωμη σαλάτα φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι