Η απολέπιση προσώπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην skincare ρουτίνα σου. Η διαδικασία αυτή βοηθάει στο βαθύ καθαρισμού των πόρων σου και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από αυτήν, ώστε οι οροί ή οι ενυδατικές κρέμες που θα χρησιμοποιήσεις μετά να εισχωρήσουν αρμονικά μέσα στο δέρμα και να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρη, όμως, πως σου έχει τύχει κι εσένα να κάνεις με λάθος τρόπο την απολέπισή σου με αποτέλεσμα να έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούσες. Μία λανθασμένη απολέπιση μπορεί να οδηγήσει το δέρμα σου σε καταστάσεις όπως το να γίνει ακόμη πιο λιπαρό ή πιο ξηρό απ’ ότι ήδη είναι.

Διάβασε, λοιπόν, τις συμβουλές που ακολουθούν για να μάθεις κι εσύ πώς ακριβώς πρέπει να κάνεις την απολέπισή σου, με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σου, την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσεις!

Για λιπαρά δέρματα

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα άτομα με λιπαρά δέρματα είναι η υπερβολική και συχνή απολέπιση» αναφέρει η ιδρύτρια κι αισθητικός του EC Beauty Studio του New Jersey στο Well + Good. Συνεχίζει λέγοντας πως κυκλοφορεί μία λανθασμένη εντύπωση ότι οι γυναίκες με λιπαρό δέρμα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνουν τόσο πολύ τη λιπαρότητα ώστε να προκαλέσουν ξηρότητα στην επιδερμίδα. Αυτή η παρανόηση κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η λύση για το λιπαρό δέρμα κρύβεται στην ελαφριά απολέπιση και σε scrub που εμπεριέχουν τα οξέα AHA, BHA.

15min.lt

Για ξηρά δέρματα

Όταν το ξηρό δέρμα υπόκειται σε πολλές απολεπίσεις είναι πιθανό να γίνει αρκετά ευαίσθητο. Και σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να επιλέξεις μία πιο ελαφριά απολέπιση, δηλαδή ένα scrub με μικρότερους κόκκους που προέρχεται από φρούτα ώστε να απομακρυνθούν πλήρως κι ομοιόμορφα τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου. Οι ειδικοί προτείνουν συστατικά όπως η παπάγια, ενώ επισημαίνουν πως η εκάστοτε μάσκα πρέπει να αφαιρείται με ένα ζεστό, υγρό πανί ώστε να αποφευχθεί το τρίψιμο της επιδερμίδας και να διατηρηθεί η λάμψη της.

Για ευαίσθητα δέρματα

Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί στο κομμάτι της απολέπισης. Ιδανική μέθοδο αποτελεί μία βούρτσα απολέπισης. Μία τέτοια συσκευή διαθέτει ειδικά βουρτσάκια που έχουν σχεδιαστεί για την κατάλληλη απολέπιση του δέρματος χωρίς να το ερεθίζουν. Ξεκίνησε τη διαδικασία με τη χαμηλότερη πίεση κι άρχισε στη συνέχεια να την αυξάνεις σταδιακά. Διατήρησε τη βούρτσα κάθετα στην επιδερμίδα σου ώστε να μειώσεις ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες του ερεθισμού.

Beurer FC 45 Ηλεκτρική Βούρτσα Καθαρισμού Προσώπου

Για κανονικές επιδερμίδες

Αν σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε φυσικά ή χημικά peelings, τότε μπορείς να τολμήσεις ακόμη και τα δεύτερα. Μπορεί για άλλες επιδερμίδες αυτά τα scrubs να θεωρούνται «βαριά» ή σκληρά για το δέρμα, αλλά στη δική σου περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα peelings αυτά περιέχουν κι άλλες ουσίες όπως το κολλαγόνο που είναι αντιγηραντικό και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου ή οξέα όπως το AHA που συντελούν στη λάμψη και το βαθύ καθαρισμό των πόρων. Αν προτιμάς πάλι να χρησιμοποιήσεις κάποιου είδους scrub φρόντισε όσο μεγάλοι κι αν είναι οι απολεπιστικοί κόκκοι του, να μην κάνεις επιθετικές και γρήγορες κινήσεις κατά τη διάρκεια του μασάζ στο πρόσωπο σου.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και τον δερματολόγο σου που γνωρίζει ακριβώς τη σύσταση και τον τύπο της επιδερμίδας σου.

Δες ακόμα: 10 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για μια καλύτερη επιδερμίδα


featured photo: StyleCaster