“Είναι η ενδοχώρα του τρόμου, ένα μέρος όπου συμβαίνουν ανείπωτα, ακατανόμαστα πράγματα.Ένα μέρος όπου τα σώματα μικρών αγοριών που χάνονται καταλήγουν στις ερημιές κοντά στα χωριά τους, γδαρμένα ζωντανά, αφού πρώτα τους έχουν αφαιρεθεί τα όργανα. Ένα νεφρό κοστίζει διακόσιες λίρες, μια καρδιά τετρακόσιες. Το μυαλό ή το όργανό σου μπορεί να πιάσει και τέσσερις λίρες.”

Κυκλοφόρησε πριν λίγους μόνο μήνες Η τελετουργία της Mo Hyder από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Μια πολύ ατμοσφαιρική ιστορία που διαδραματίζεται στο σύγχρονο αστικό τοπίο και καταφέρνει να ανατριχιάσει ακόμα και τους πιο έμπειρους αναγνώστες του αστυνομικού μυθιστορήματος. Μετά τα δύο προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως (“Το φονικό κελάηδισμα” και το “Η σιωπή των δέντρων”) που σκαρφάλωσαν πολύ γρήγορα στις λίστες των best sellers, προκαλώντας ουκ ολίγες συζητήσεις από αναγνώστες και κριτικούς, η Hyder ξαναβάζει την σφραγίδα της σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά μυθιστορήματα στην ιστορία του είδους.

%ce%b7-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1

Η Μπουσμανσγκάτ ή αλλιώς η Τρύπα του Βουσμάνου είναι μια διαφορετική λίμνη με πολλά μυστικά χωρίς όχθη και πυθμένα καλυμμένη από άλγη. Βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου στο Καλαχάρι της Νότιας Αφρικής και οδηγεί στο κέντρο της γης. Στο Μπρίστολ η αρχιφύλακας Φλι Μάρλι θα ανακαλύψει τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού ένα ανθρώπινο χέρι που έχει αποκοπεί βίαια από το υπόλοιπο σώμα. Την επόμενη μέρα ένα ακόμα μακάβριο εύρημα θα εντείνει τις έρευνες που θα οδηγήσουν σταδιακά στα πιο σκοτεινά και βίαια σοκάκια του υποκόσμου όπου το κακό βασιλεύει και τρέφεται με αίμα και ανθρώπινη σάρκα.

Η Hyder ξεδιπλώνει ένα απίθανο γαϊτανάκι που συνδυάζει την σύγχρονη ζωή στην πόλη με όλα της προβλήματα, η πηγή των οποίων εντοπίζεται κυρίως στην παραβατικότητα και την απόγνωση. Ναρκωτικά, πορνεία, κλοπές ένας υπόγειος κόσμος που κινείται όχι πάντα αθόρυβα κάτω από τον μανδύα μιας επιφανειακής κανονικότητας στο φως της ημέρας. Η νύχτα όμως δικαιωματικά του ανήκει και τότε θεριεύει η δράση του και αρχίζει να γιγαντώνεται ακριβώς τη στιγμή που το σκοτάδι πέφτει πάνω στην πόλη. Η απειλή τότε παίρνει υπόσταση και κυκλοφορεί στους δρόμους ψάχνοντας το επόμενο θύμα της.

Η Mo Hyder με τις λεπτομερείς περιγραφές της κατάφερε αρκετές φορές να με κάνει να ανατριχιάσω. Κλειστοφοβικοί χώροι, σκοτεινές περιπλανήσεις, έρευνες μέσα σε βαλτώδη νερά με μακάβρια ευρήματα, ιστορίες από το παρελθόν που σχετίζονται με μαύρη μαγεία, ανθρώπινες φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους παράξενες και αλλόκοσμες, εικόνες που κόβουν την ανάσα και μπορούν με ευκολία να στοιχειώσουν τα όνειρα. Ο ρεαλισμός που χαρακτηρίζει την πένα της συγγραφέως είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας μέσα στα αστυνομικά τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των συνεντεύξεων που έχει πάρει από αληθινούς εγκληματίες και πόρνες.

Η Mo Hyder ξέρει πως να δημιουργεί εθιστικούς εφιάλτες. Καταφέρνει να προκαλέσει τον τρόμο στους αναγνώστες της και δεν φοβάται να περιγράψει με ρεαλισμό, κάθε σοκαριστική λεπτομέρεια των αιματηρών εγκλημάτων που αναφέρει στις αφηγήσεις της. Από ότι έχω μάθει έχει ήδη επιστρέψει με ένα ακόμα μυθιστόρημα το οποίο πραγματικά ανυπομονώ να διαβάσω!