Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η εξουθένωση και η κούραση, η ανάπαυση και η ουσιαστική ξεκούραση είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι όλη την ώρα, η ιδέα του να πάρεις μερικές μέρες για τον εαυτό σου, μοιάζει ακόμα σαν άθλος.

Αν το δεις σαν τρίτος, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η σκέψη αυτή. Τελικά, γιατί δεν παίρνεις το χρόνο που χρειάζεσαι; Ειδικά αν είναι τόσο απλό. Είναι μόνο λίγος χρόνος για τον εαυτό σου.

Υπάρχει όμως όπως φαίνεται ένας βαθύτερος λόγος για τον οποίο τόσοι άνθρωποι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να ξεκουραστούν και… να τεμπελιάσουν.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jessica Holsman (@studywithjess)

Αν ψάξεις βαθύτερα υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να «τεμπελιάσουν» – και όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που βλέπουμε την ανάπαυση ως έννοια.

Αυτό σύμφωνα με ένα tweet του Eso Tolson, που έγινε viral, οφείλεται στο ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να «κερδίσουμε» την ανάπαυση, την ξεκούραση ή την τεμπελιά μας.

«Δεν ξέρω ποιος χρειάζεται να το ακούσει αυτό, αλλά η ξεκούραση δεν είναι ανταμοιβή», έγραψε ο Tolson στο tweet του συμπληρώνοντας:

«Δεν χρειάζεται να κερδίσεις ανάπαυση. Χρειάζεσαι ξεκούραση. Αξίζεις ξεκούραση. Αξίζεις την ξεκούραση απλώς και μόνο επειδή είσαι ένα ζωντανό ον. Και μην αισθάνεσαι ποτέ ενοχές  που αφιερώνεις χρόνο στην ξεκούραση».

Το tweet του λειτούργησε αρχικά σαν απάντηση σε έναν ακόλουθο του που είπε ότι νιώθει ενοχές όταν δεν καταφέρνει να κάνει πράγματα σε καθημερινή βάση λόγω κάποιον προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο Tolson πρόσθεσε σε αυτό: «Μας έχουν μάθει ότι η αξία μας βασίζεται στην παραγωγικότητά μας. Έτσι, όταν δεν είμαστε «παραγωγικοί» νιώθουμε «ανάξιοι» ή μη πολύτιμοι. Σαν να υποτίθεται ότι πρέπει να παράγουμε συνεχώς… σαν μηχανή. Είναι πραγματικά πολύ παράξενο».

Η άποψη του Tolson σχετικά με την παραγωγικότητα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Όχι μόνο πολλοί από εμάς είμαστε εθισμένοι στο να είμαστε συνεχώς «απασχολημένοι» στη δουλειά αλλά είμαστε επίσης εθισμένοι στο να είμαστε «παραγωγικοί» και «απασχολημένοι» και τον ελεύθερό μας χρόνο.

Ακόμη και πράγματα όπως η αυτοφροντίδα και η άσκηση – που υποτίθεται ότι είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τον εαυτό μας – έχουν εξελιχθεί σε κάτι που πρέπει να γίνει αντί για κάτι που στόχο έχει την απόλαυση.

Σημασία και πάλι έχει η οπτική. Αν αισθάνεσαι πως πρέπει να κερδίσεις την ξεκούραση και την τεμπελιά σου, αυτό θα σε κάνει να κοπιάζεις πάντα πολύ περισσότερο. Πρέπει πάντα να θυμάσαι πως η ξεκούραση ή ακόμα και η τεμπελιά δεν είναι προνόμιο. Είναι ανάγκη.