Η Σελήνη. Το σύστημα «τραβιέμαι πίσω για να βγάλω τον επιθετικό οφσάιντ.» Το προφυλακτικό. Οι προσευχές και οι επικλήσεις «Αχ Παναϊτσα μου κάνε να είμαι στείρος ΜΟΝΟ για σήμερα.»
Κάτι απ΄ όλα αυτά πήγε στραβά, πολύ στραβά. Θα γίνεις μπαμπάς μεγάλε, για πρώτη φορά στη ζωή σου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις είναι να γίνεις Νίκος Ξανθόπουλος και με ύφος άπιστου ταβερνιάρη που προσπαθούν να του πλασάρουν ψεύτικο χαρτονόμισμα να ρωτήσεις τη μέλλουσα μανούλα «είναι σίγουρα δικό μου;». Δικό σου είναι. Όταν το έκανες δε ρωτούσες «εγώ είμαι εδώ ή ο γαλατάς;», άλλα πράγματα ρωτούσες. Και να μην είναι δικό σου, θα το αγαπήσεις σαν δικό σου, έχει αποφανθεί ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος επ’ αυτού.
453155
Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να αποφύγεις είναι να κάνεις σαν υστερικιά παρθενογκόμενα που πήγε ΟΝΤΩΣ να δει ταινία στο σπίτι του πιτσιρικά, Σάββατο βράδυ. Είσαι ο άντρας της σχέσης (εισαι;) και το μόνο που δε χρειάζεται μια ψιλοσοκαρισμένη συνήθως μέλλουσα μανούλα είναι να σε βλέπει να χρειάζεσαι εσύ πάμπερς πριν το παιδί σας. Κράτα χαρακτήρα. Διαβεβαίωσε την καλή σου ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα είσαι πάντα δίπλα της αυτούς τους 9 δύσκολους μήνες και θα γίνεις ο καλύτερος πατέρας για το αγγελούδι σας και σύντροφός της δια βίου. (Μετά πήγαινε για τσιγάρα. Στο Βέλγιο. Πλάκα κάνω, ε)
Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ανακοίνωση του χαρμόσυνου γεγονότος σε γονείς και πεθερικά. Η στήλη προτείνει ανεπιφύλακτα τη διοργάνωση οικογενειακού τραπεζιού σε στενό κύκλο και κάπου εκεί ανάμεσα στη μελιτζανοσαλάτα και το σορμπέ ανανά, να αποκαλέσετε τη μανούλα και την πεθερούλα σας «γιαγιάδες» με το γνωστό εκείνο ηλίθιο ύφος με το οποίο μόνο ένας άντρας ξέρει να απευθύνεται στη μανούλα και την πεθερούλα του. Καλό θα είναι να αποφύγετε να αναφέρετε ότι το παιδί αν είναι αγόρι θα το βγάλετε Ντιντή (ο μπαμπάς) και όχι Σήφακα (ο πεθερός). Μακροχρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι δε θες να μπλέξεις με κάποιον που ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΣΗΦΑΚΑ.
Ξεκίνα οικονομίες, το σκασμένο σου τρώει λεφτά ΠΡΙΝ ακόμα γεννηθεί! Γυναικολόγοι, υπέρηχα, εξετάσεις, κόντρα εξετάσεις, ξανά υπέρηχα, κοκορέτσια που μύρισαν στη μανούλα 3 τα ξημερώματα, ρουχαλάκια εγκυμοσύνης για τη μανούλα, καινούργια πιο αναπαυτικά μαξιλαράκια για να είναι άνετα ο πισινός της μανούλας 24/7, σάνταλα, μάνταλα, Χριστούγεννα, θα σου αδειάζουν συστηματικά το πορτοφόλι (και την επιθυμία να ζεις). Κόψε από παντού, κόψε τις βόλτες, κόψε τους καφέδες, κόψε τις μπύρες με τους φίλους (έλα, πάλι πλάκα κάνω, ξέρω ότι αυτές σου τις έχει κόψει η «μανούλα» από την πρώτη εβδομάδα), κόψε τα μπάνια στο Ζούμπερι, κόψε το αυτοκίνητο γιατί καίει βενζίνη, κόψε το φαγητό γιατί πάχυνες ολόκληρος άντρας 2 μέτρα και έχεις φτάσει 75 ολόκληρα κιλά, κόψε την καλημέρα στο γείτονα, κόψε απ΄όπου μπορείς μόνο μην κόψεις το τσιγάρο: Θα καρφωθείς όταν στην προσπάθειά σου να δραπετεύσεις και να πας γκασταρμπάιντερ στο Βέλγιο θα πεις: «Πάω για τσιγάρα»
471160
Πήγαινε στο αφεντικό σου και με χαρούμενο αλλά εμφανώς προβληματισμένο ύφος πες του ότι σύντομα θα γίνεις πατέρας. Ποντάρεις στο να φιλοτιμηθεί και αναγνωρίζοντας τις νέες ανάγκες που προκύψουν σου δώσει εκείνη την περίφημη αύξηση (ΠΟΤΕ). Εξάλλου, άνθρωπος είναι θα σε καταλάβει (ΠΟΤΕ). Μπορεί και ο ίδιος να είναι πατέρας και να καταλαβαίνει (ΠΟΤΕ). Στο φινάλε, πάνω από τα λεφτά, πάνω απ τα κέρδη και τις επιχειρήσεις, είναι ο άνθρωπος (ΠΟΤΕ).
Ξεκίνα να ψάχνεις ένα λίγο μεγαλύτερο σπίτι σε περίπτωση που στο διαμέρισμα που μένετε κάνετε μανούβρα παρκαρίσματος για να μπείτε και οι δυο στην κουζίνα. Θα μου πεις νέα έξοδα, περισσότερα λεφτά, που θα τα βρω; Θα σου απαντήσω επιστημονικά και θα σου πω ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι απόλυτα και πλήρως λειτουργικός και μόνο με έναν υγιή νεφρό. Κι εσύ έχεις δύο.
Το σημαντικότερο όμως πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να κάνεις πρόβα στον καθρέφτη το αποβλακωμένο, χαρούμενα ηλίθιο, εκνευριστικά πράο, ανεξήγητα υγρό και εμφανώς περήφανο βλέμμα που θα έχεις κάθε φορά που ο «σπόρος» θα σε λέει «μπαμπά». Η’ θα κατουράει πάνω σου. Η’ θα απλώνει το χέρι να του το κρατήσεις. Η’ θα σου χαμογελάει. Η’ θα κρυφακούς να λέει στους φίλους του «ο μπαμπάς μου ξέρει καράτε». Η’ θα σου σου πει, «μπαμπά, θα γίνεις παππούς».
photos by Dave Engledow
Αχιλλέας Ιορδανίδης