Τη βιταμίνη C τη γνωρίζουμε όλοι ως τη βασίλισσα της πρόληψης του κρυολογήματος. Κάθε χρόνο, πάνω-κάτω τέτοια εποχή, οι διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C δίνουν και παίρνουν, κουβαλώντας μαζί τους την υπόσχεση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτροπή του κρυολογήματος.

Παράλληλα, τα πορτοκάλια και οι πορτοκαλάδες μετατρέπονται σε κάποιου είδους εποχικά ελιξίρια. Γιατί φυσικά, ποιος τολμάει να προσπεράσει το απόλυτο trade mark της Ελληνίδας μάνας;

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα σχετικά με τη βιταμίνη C και τη δράση της στο ανοσοποιητικό μας;

Για αρχή, αξίζει να πούμε ότι η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι ένα θαυμάσιο αντιοξειδωτικό, που μέσω της δράσης του μας προστατεύει απέναντι στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου και συνεπώς για την καλή υγεία του δέρματος, των οστών, των δοντιών και των ούλων. Παράλληλα διευκολύνει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που συναντάμε στα όσπρια και σε άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως το σπανάκι. Όσον αφορά την άμυνα του οργανισμού, η βιταμίνη C φαίνεται να προάγει το σχηματισμό, τη διαφοροποίηση και τη δράση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και λοιπών μορίων που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη προκειμένου να πολεμήσει ένα πιθανό εισβολέα (στο ρόλο του εισβολέα βάλε πχ. τον ιό του κρυολογήματος).

Ωστόσο, μολονότι μπορεί να θεωρηθεί ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, οι περισσότερες μελέτες έως σήμερα δείχνουν ότι στο γενικό πληθυσμό η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποτρέψει την έλευση του κρυολογήματος. Αυτό που ίσως μπορεί να κάνει, είναι να εξασφαλίσει μια καλύτερη άμυνα και μια ταχύτερη ανάρρωση, αν το άτομο νοσήσει. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει το χρόνο που ο ασθενής θα παραμείνει ‘ασθενής’, κατά περίπου μία μέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η κατανάλωση της βιταμίνης να γίνεται σε τακτική βάση και όχι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Με άλλα λόγια, δεν περιμένεις να αρρωστήσεις για να ξεκινήσεις να λαμβάνεις βιταμίνη C.

Και γιατί είναι απαραίτητο να λαμβάνεις τακτικά βιταμίνη C;

Γιατί πολύ απλά, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ικανός να την παράξει ή να την αποθηκεύσει.

Αν αναρωτιέσαι λοιπόν, άμα είναι σκόπιμο να ξεκινήσεις να λαμβάνεις προληπτικά βιταμίνη C, η απάντηση είναι Ναι. Προσοχή όμως! Η καλύτερη πηγή βιταμίνης C είναι η διατροφή μας και όχι το συμπλήρωμα που θα βρούμε στο ράφι του φαρμακείου. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια γενικότερη παρότρυνση, απευθυνόμενη σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να προσέξει την υγεία του – η λήψη θρεπτικών συστατικών είναι καλύτερο να γίνεται μέσω της διατροφής μας και όχι μέσω φαινομενικά εύκολων λύσεων όπως τα συμπληρώματα διατροφής. Εκτός φυσικά και αν έχει υπάρξει κάποια διαφορετική οδηγία από το γιατρό μας. Με λίγα λόγια, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι υποκατάστατα μιας ισορροπημένης δίαιτας,  η οποία σε γενικές γραμμές αρκεί για να διατηρήσει το σώμα μας σε θρέψη και να αποτρέψει τη δημιουργία διατροφικών ελλείψεων.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη εκτιμάται στα 90 mg. Και τα καλά νέα είναι ότι ακολουθώντας το χρυσό κανόνα που μας παροτρύνει να καταναλώνουμε κάθε μέρα 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την ποσότητα εύκολα και με απόλυτα φυσικό τρόπο. Καλές διαιτητικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φρέσκες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια και οι ντομάτες.

Κράτα στο μυαλό σου ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά, αφού το μαγείρεμα αρκεί για να καταστρέψει ένα μεγάλο ποσοστό της περιεχόμενης βιταμίνης C.

featured photo: Pexels.com/@thought-catalog