Όταν βρισκόσουν στη δεκαετία των 20 σαφώς ο ύπνος δεν ήταν προτεραιότητα. Και γιατί άλλωστε, αφού δεν ένιωθες τόση κούραση, δεν ένιωθες να τον χρειάζεσαι. Ήσουν φοιτήτρια, παράλληλα δούλευες, ξενυχτούσες και πάλι είχες ενέργεια να πας το πρωί για προπόνηση.

Τώρα στα 30 σου απορείς πως το έκανες αυτό. Κοιμάσαι από τις 11 και αγωνίζεσαι να κλείσεις μια προπόνηση στο γυμναστήριο. Σαφώς δεν είσαι η μόνη. Θα το έχεις παρατηρήσει και στους φίλους σου. Ίσως το συζητάτε και συχνά μεταξύ σας. Όπως συχνά θα ακούς και αυτό το «είμαι κουρασμένη».

Πραγματικά, συνδέονται όμως η έλλειψη ενέργειας και η γήρανση; Διάβασε παρακάτω για τους λόγους που αισθάνεσαι κουρασμένη καθώς μεγαλώνεις:

Το να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη, καθώς μεγαλώνεις ΔΕΝ είναι αναπόφευκτο.

Από άποψη φυσιολογίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το πρωί στα 45 ή στα 55 σου από ό, τι στα 25. Συχνά, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο κουρασμένοι καθώς γερνούν. Αλλά αυτό συμβαίνει, επειδή δεν κοιμούνται αρκετά, τρώνε σωστά ή ασκούνται τακτικά. Όχι επειδή είναι μεγαλύτεροι.

Με άλλα λόγια, ο ένοχος πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο ζωής, όχι στην ηλικία. Οι αιτίες για το πιο δύσκολο lifestyle στις δεκαετίες των 30 και 40 είναι πολλοί και σημαντικοί. Από το να έχεις τα παιδιά μέχρι μια πιο απαιτητική δουλειά.

Το ποσό του ύπνου που χρειαζόμαστε πραγματικά δεν αλλάζει έως ότου περάσουμε τα 65 έτη. Γενικά, οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα (ποικίλλει λίγο ανάλογα με το άτομο). Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται πραγματικά ξεκούραστοι και με λιγότερο ύπνο. Δηλαδή, 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι ανάγκες ύπνου πρέπει να αλλάξουν από τα 20 σου και τις τρεις δεκαετίες που ακολουθούν.

Από την άλλη, είναι αρκετά σύνηθες οι ηλικίες γύρω στα 30 και 40 να μην ασκούνται τόσο πολύ. Κι αυτό γιατί η ζωή απαιτεί περισσότερα από αυτούς σε άλλους τομείς. Η τακτική άσκηση όμως δίνει περισσότερη ενέργεια. Όσο περισσότερους μυς διατηρείς, τόσο περισσότερα μιτοχόνδρια παράγεις. Τα μιτοχόνδρια επηρεάζουν το πόση ενέργεια έχεις. Η άσκηση βοηθά επίσης στη ροή του οξυγόνου. Στέλνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σου και βοηθάει στα ενεργειακά σου επίπεδα.

Τι γίνεται όμως όταν οι γυναίκες είναι πριν  ή κατά την εμμηνόπαυση;

Ορισμένα από τα συμπτώματα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου (όπως με το να ζεσταίνεσαι ξαφνικά). Κατά συνέπεια, πολλές γυναίκες αισθάνονται πιο κουρασμένες, επειδή ο ύπνος τους διακόπτεται. Για άλλη μια φορά όμως ο ένοχος είναι άλλος, όχι η ηλικία.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις πιο κουρασμένη:

1. Η έμμηνος ρύση

Είναι 100 τοις εκατό φυσιολογικό να αισθάνεσαι μια πτώση ενέργειας τις ημέρες πριν από την περίοδο σου, όπως και τις πρώτες μέρες που είσαι αδιάθετη. Ορισμένες γυναίκες έχουν ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Άρα και σε μεγαλύτερη αίσθηση κούρασης.

2. Κοινωνικοί και ψυχολογικοί λόγοι

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συναισθηματικό «κόστος» του να είσαι γυναίκα είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός άνδρα. Για παράδειγμα, σε ένα meeting στη δουλειά, οι γυναίκες (συχνά) σπαταλούν ενέργεια για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα των άλλων. Κάτι που οι άνδρες στην αίθουσα δεν κάνουν πιθανώς.

Ακόμα σε πολλά ζευγάρια, όσες γυναίκες εργάζονται έξω από το σπίτι αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες όσον αφορά την γονική μέριμνα και τη διαχείριση του νοικοκυριού. Κάτι που φυσικά μπορεί να αποβεί εξαντλητικό. Αλλά και πάλι, αυτοί οι παράγοντες δεν συνδέονται τεχνικά με τη διαδικασία γήρανσης.

3. Σωματικά προβλήματα και διαταραχές

Τα πεπτικά προβλήματα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα του σιδήρου και των πρωτεϊνών) και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενέργειας.

Αν πιστεύεις ότι κάποιος σωματικός λόγος ευθύνεται για την κούρασή σου, απευθύνσου σε έναν γιατρό. Θα κάνεις εξετάσεις και θα διαπιστωθεί, εάν έχεις χαμηλή περιεκτικότητα σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Ή αυτή οφείλεται στον θυρεοειδή σου ή κάποιο άλλο ιατρικό ζήτημα. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ποιοι άλλοι παράγοντες στον τρόπο ζωής σου σε εξαντλούν.

Featured image: The Telegraph