Είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν στον ελεύθερό τους χρόνο να αφιερώνονται στα χόμπι τους; Η ιδέα του γυμναστηρίου δεν σε ενθουσιάζει; Ή μήπως δυσκολεύεσαι να χωρέσεις στο πρόγραμμά σου τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως; Αν κάτι ισχύει από τα παραπάνω, τα νέα είναι ευχάριστα. Μπορείς να κάνεις γυμναστική φροντίζοντας τον κήπο σου! Και να αποκομίσεις τα συναισθηματικά και φυσικά οφέλη της άσκησης μέσα από την κηπουρική.

Όπως διαπιστώθηκε από μια μακρόχρονη μελέτη ερευνητών από την Κίνα, το Τέξας και τη Βόρεια Καρολίνα, το να κάνεις μια αγαπημένη σου δραστηριότητα είναι πιο διασκεδαστικό από τη γυμναστική, αλλά εξίσου ωφέλιμο.

Ειδικότερα στην έρευνα αυτή μέτρησαν τη «σωματική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου». Δηλαδή, τον χρόνο που οι συμμετέχοντες αξιοποιούσαν εβδομαδιαίως για κηπουρική, χορό ή περπάτημα. Όλα τα πράγματα που θεωρούσαν πιο ευχάριστα από το γυμναστήριο. Έπειτα, τη συνέκριναν με διαφόρων μορφών απειλές για την υγεία, όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Η μελέτη ήταν ασυνήθιστη λόγω της μεγάλης χρονικής της διάρκειας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έντεκα χρόνων και σχεδόν 90.000 συμμετέχοντες. Τα στοιχεία προέρχονταν από την Εθνική Έρευνα για την Παρέμβαση στην Υγεία, μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Η.Π.Α.

Η αφιέρωση 10 έως 59 λεπτών την εβδομάδα στη σωματική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου οδήγησε σε 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με τη καθιστική ζωή. Η θνησιμότητα αφορούσε όλες τις προαναφερόμενες αιτίες κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Όσο αυξάνονταν αυτά τα λεπτά, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να νοσήσουν από αυτές τις παθήσεις. Με ποσοστά μιλώντας, 150 έως 299 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα οδήγησαν σε 31% μείωση της θνησιμότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά μάλιστα που η κηπουρική αναφέρεται για τα οφέλη της στην υγεία. Σε μια μεγάλη ανασκόπηση προηγούμενων μελετών διαπιστώθηκε ότι η κηπουρική συνδέεται με μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και του δείκτη μάζας σώματος. Παράλληλα, αυξάνει την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά και την ποιότητά της. Η κηπουρική είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους ηλικιωμένους. Συντελεί στη μείωση των πτώσεων, του στρες, ακόμη και της ανάγκης για λήψη φαρμάκων.

Ένας ακόμη λόγος, για να την προτιμήσεις; Eίναι διασκεδαστική και σου εξασφαλίζει τα λαχανικά, τα βότανα ή τα λουλούδια που αγαπάς!


featured image: Elite Daily