Αφού ανακαλύψαμε το κυπελλάκι περιόδου κι αφού το μοιραστήκαμε με ενθουσιασμό, πολλές αναγνώστριες μας έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να μάθουν και να δουν περισσότερα. Έτσι, συλλέξαμε όλες τις απορίες και ζητήσαμε από την Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιό, Βοηθό Μητρότητα, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC, API Parent Educator και Ιδρύτρια του κέντρου “Κύκλος-Υποστήριξη Γυναικών να μας πει όλα όσα ξέρει για το Organic Cup, την πρόσφατη, οικολογική επιλογή που έχουμε εμείς τα κορίτσια για την περίοδό μας.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου είναι η τελευταία πιο οικολογική και οικονομική επιλογή της γυναίκας για την περίοδό της. Είναι κατασκευασμένο από ιατρικής κλάσης σιλικόνη ή latex, συνήθως χωρίς καθόλου πρόσθετα χρωμάτων και αρωμάτων και κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη.

Πώς λειτουργεί το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου διπλώνεται εύκολα με τα χέρια, εισάγεται στον κόλπο, ξεδιπλώνεται και ασφαλίζει στην θέση του με την δημιουργία αρνητικής πίεσης (κενού). Συλλέγει με ασφάλεια την έμμηνο ρύση, χωρίς διαρροές και μπορείς να το φοράς συνεχόμενα έως και 12 ώρες. Μετά από ~12 ώρες το απομακρύνεις και αδειάζεις το περιεχόμενο στην τουαλέτα ή στην μπανιέρα ενώ κάνεις μπάνιο, το ξεπλένεις και το ξαναφοράς. Βασικό είναι ανάμεσα στις περιόδους να το αποστειρώνεις μέσα σε βραστό νερό για 5λεπτά.

Είναι ασφαλές;

Το κύπελλο περιόδου σε αντίθεση με άλλες επιλογές, συγκρατεί το αίμα και δεν το απορροφά, δεν προκαλεί ξηρότητα, δεν προκαλεί μολύνσεις, στα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα αναφέρεται ελάχιστη πιθανότητα για πρόκληση Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, που μηδενίζεται αν ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και χρήσης. Στην αγορά κυκλοφορούν κύπελλα περιόδου που είναι πιστοποιημένα υποαλλεργικά και vegan friendly και συνοδεύονται από οργανικά προϊόντα καθαρισμού για μέγιστη ασφάλεια. Για παράδειγμα, το OrganiCup συμμορφώνεται με όλα τα απαραίτητα προϊόντα και την νομοθεσία. Είναι Allergy Certified, Vegan Certified και Cruelty free.

%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-002 Μπορώ να χρησιμοποιώ το κύπελλο ενώ γυμνάζομαι ή κολυμπάω;

Το Κύπελλο περιόδου είναι ιδανικό για γυναίκες που αθλούνται ή έχουν έντονη δραστηριότητα καθώς δεν χρειάζονται συχνές αλλαγές. Το κύπελλο συγκρατεί περίπου την ροή τριών XL ταμπόν ακόμη και αν κάνεις γυμναστική, yoga, κολύμπι όλη μέρα. Είναι απόλυτα διακριτικό καθώς δεν καταλαβαίνει κανείς ότι το φοράς.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το κύπελλο με ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης (σπιράλ, IUD);

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο. Συστήνεται πάντα να συμβουλεύεσαι τον γυναικολόγο σου.

Πώς θα ξέρω ότι το κύπελλο μου έχει γεμίσει;

Ανάλογα με την ροή της περιόδου σου, το κύπελλο πρέπει να αδειάζεται κάθε 8 με 12 ώρες. Συστήνεται στην αρχή να το αδειάσεις μια φορά κάθε 4-6 ώρες ώστε να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι την απαιτούμενη για εσένα συχνότητα. Εάν το κύπελλο σου δεν έχει γεμίσει μετά από 4-6 ώρες, την επόμενη φορά μπορείς να το αφήσεις περισσότερο χρόνο.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κύπελλο γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει σεξουαλικά;

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσεις κύπελλο περιόδου, ωστόσο συστήνεται γενικά να είσαι τουλάχιστον 14 χρονών. Εάν είσαι νεότερη, μπορεί να χρειαστείς περισσότερη πρακτική στην αρχή καθώς οι μύες του κόλπου είναι πιο στενοί και δυσκολεύουν την εισαγωγή. Συστήνεται πάντα να συμβουλεύεσαι τον γυναικολόγο σου.

Μπορεί να λερώσω και να λερωθώ με την χρήση του κυπέλλου;

Διαρροές κατά τη χρήση μπορούν να συμβούν σε περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Το κύπελλο συγκεντρώνει την έμμηνο ρύση δημιουργώντας στεγανότητα μέσω της δημιουργίας αρνητικής πίεσης (κενού).  Όταν το αφαιρείς, απλά πιέζεις τη βάση του κυπέλλου για να απελευθερώσεις το σφράγισμα και κουνάς πολύ απαλά το κύπελλο μπρος – πίσω μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς. Η ποσότητα της έμμηνου ρήσης θα μείνει μέσα στο κύπελλο και μπορείς απλά να το αδειάσεις στην τουαλέτα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κύπελλο ενώ έχω μεγάλη ροή κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Το κύπελλο ενδείκνυται και για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ροή περιόδου ή μηνορραγία, καθώς μπορεί να περιέχει ακόμη και 3 φορές περισσότερη ποσότητα από ένα XXL ταμπόν. Εάν αντιμετωπίζεις μεγάλη ροή, συστήνεται να αδειάζεις απλώς συχνότερα το κύπελλό σου, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Προσωπικά αυτό που έχω διακρίνει από τις γυναίκες που το δοκίμασαν είναι ότι δεν επέστρεψαν στις σερβιέτες και τα ταμπόν και ότι το κύπελλο άλλαξε τη ζωή τους και τον τρόπο που βλέπουν την περίοδό τους. Και το σώμα τους επίσης!

Μπορείς να δοκιμάσεις το Organic Cup λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό μας. Τρεις τυχερές που θα αφήσουν τα στοιχεία τους στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής μπορούν να επιλέξουν το κυπελλάκι που προτιμούν και να το βάλουν στη ζωή τους. Πάρε μέρος στον διαγωνισμό μέχρι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι. 

Μάθε περισσότερα στο organicup.com

Νικήτριες: Μαρία Άννα Νέτσικα, Βίκυ Μπιλιώνη, Διονυσία Αρβανίτη