Η ευτυχία είναι επιλογή και όχι μονόδρομος

Η ευτυχία είναι επιλογή και όχι μονόδρομος

Πώς να βάλεις την ευτυχία στο «πρόγραμμα»

Η έννοια της ευτυχίας αν και διαφέρει για τον καθένα, αποτελεί έναν σκοπό ζωής για όλους μας. Η ευτυχία δεν είναι εφικτό να θεωρείται αορίστου χρόνου δεδομένη και εκεί ακριβώς είναι που κρύβεται και όλη η μαγεία της. Γιατί η ευτυχία δεν είναι ένα μονοπάτι απλά για να ακολουθήσεις με τα μάτια κλειστά, αλλά μια επιλογή και μια ευκαιρία που σου δίνεται καθημερινά ώστε να επιλέξεις το καλύτερο δυνατό για εσένα.

Η ευτυχία ορίζεται από εσένα

Και ενώ θα έπρεπε αυτή η έννοια να ορίζεται από πολύ νωρίς στη ζωή μας, στη πραγματικότητα η πλειοψηφία της κοινωνίας μας δεν έχει καταφέρει να λάβει την εκπαίδευση όπως και τα εφόδια ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθουμε πιο κοντά στην έννοια της ευτυχίας.

Εάν έχεις λάβει την απόφαση να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, τότε έχε υπόψιν σου πως όταν συμβεί αυτό, θα ξεχειλίσεις από την πεποίθηση ότι μπορείς να πετύχεις όλα όσα επιθυμείς. Και αυτή η πεποίθηση είναι αποκλειστικά στο χέρι σου να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως:

• H ευτυχία δεν είναι προϊόν κάποιας μυστικής συνταγής. • Η ευτυχία δεν έχει έναν ορισμό, ούτε σημαίνει το ίδιο για όλους. Συνεπώς η ευημερία σου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό ζήτημα. Τη βρίσκεις, την επιλέγεις και λίγο αργότερα, αν το θέλεις, τη δημιουργείς.

Οι «κακές» συνήθειες

Στοιχηματίζω πως έχεις υπάρξει και εσύ κάποια στιγμή (ίσως και τώρα) ένα από τα πρόσωπα που αντί να απολαμβάνεις το παρόν και τη στιγμή, τελικά να καταλήγεις στο να περιμένεις μια ολόκληρη εβδομάδα για να έρθει το Σαββατοκύριακο. Έναν ολόκληρο χειμώνα για να έρθει το καλοκαίρι. Μια ολόκληρη ζωή για να γνωρίσεις και τελικά να καταλήξεις στους ανθρώπους που θα σου μάθουν την αληθινή αγάπη. Τι πάει λάθος σε όλο αυτό;

Ο περιορισμός του να αναμένεις μονίμως όλα εκείνα που θεωρητικά θα σε οδηγήσουν στην πολυπόθητη ευτυχία, είναι και το νούμερο ένα σφάλμα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά-πυκνά κάνουμε όλοι μας. Και η αλήθεια είναι πως πλέον θεωρείται φυσιολογικό, μιας και μπαίνουμε καθημερινά σε αυτή τη λανθασμένη διαδικασία.

Οι «λανθασμένες» αντιλήψεις της κοινωνίας μας

Στοιχηματίζω για δεύτερη και τελευταία φορά πως έχεις υπάρξει και εσύ κάποια στιγμή ένα από τα πρόσωπα που θεωρούν «υποχρέωσή» τους το να πληρούν κάποια πράγματα για να θεωρούνται ευτυχισμένοι. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι εκείνα που αφορούν τα υλικά αγαθά, τη δουλειά, την κατοικία. Αλλά και η πεποίθηση πως για να θεωρείσαι πραγματικά ευτυχισμένος, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να έχεις έναν σύντροφο, μια οικογένεια και φυσικά έναν μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Σταδιακά φυσικά όλος αυτός ο ψυχολογικός υλισμός και καθωσπρεπισμός μας παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο αιώνιας αναζήτησης της ευτυχίας. Αλλά η αλήθεια είναι πως κάποιοι άλλοι την επέλεξαν τελικά για εμάς.

Ένας ψυχολόγος ορίζει την ευτυχία σε λίγες γραμμές

Thought Catalog Tumblr

Τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο/η;

Για να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, θα χρειαστεί να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου και να δώσεις μια απάντηση που θα εξυπηρετεί τα θέλω σου και όχι τις επιθυμίες κάποιων άλλων ανθρώπων. Ευτυχία για εσένα σημαίνει να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως να βρεις κάποιο άλλο πρόσωπο για να βιώσεις αυτή την πληρότητα; Τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσεις αυτή σου την επιθυμία και φυσικά να βασιστείς στη δική σου φωνή της λογικής. Ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει να διαφωνήσουν ορισμένα πρόσωπα μαζί σου!

Η ευτυχία δεν μας προδίδει, και όμως εμείς το κάνουμε επανειλημμένα

Παγιδευμένοι μέσα σε μικρούς και καθημερινούς φαύλους κύκλους. Αυτό είμαστε δυστυχώς. Προσπαθούμε (όσο και αν δεν μας βγαίνει) να πείσουμε τον εαυτό μας πως η ρουτίνα είναι πολύ καλύτερη από τον αυθορμητισμό. Πως είναι καλύτερο να προσδοκούμε πράγματα και καταστάσεις από το να επιλέγουμε το πιο απλό: Nα απολαμβάνουμε τη στιγμή.

Σε βάθος χρόνου, όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί συνήθως μια δυσάρεστη λίστα μηχανισμών άμυνας απέναντι στην ίδια τη ζωή. Έτσι καταλήγουμε στο να εμποδίζουμε τον εαυτό μας να βιώσει την ευτυχία. Παραμένουμε στο δικό μας «γνώριμο» μονοπάτι σπανίως όμως ταιριαστό με την εσωτερική μας αλήθεια. Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό;

Αυτή είναι μια ερώτηση για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, μιας και η έννοια της ευτυχίας στα μάτια του καθενός διαφέρει! Η ζωή όμως δεν παύει να ανήκει για όλους στο «τώρα» και όχι στο «μετά». Και η ευτυχία δεν παύει να είναι μια επιλογή που στόχο έχει να μας εμπλουτίσει όλους. Ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, που κοιτάμε και τελικά που θέλουμε να πάμε. Το μοναδικό λοιπόν πράγμα που έχει σημασία είναι να απολαύσουμε τη διαδρομή μας. Και επειδή έχουμε μόνο μια ζωή, εγώ συνεχίζω ακόμη να αναρωτιέμαι το εξής: Γιατί δεν την κάνουμε να αξίζει για δέκα;

featured image: Elle
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.