Αυτό το «γιατί» πόσες φορές το έχω ρωτήσει ξανά και ξανά περιμένοντας να ακούσω μια απάντηση που να εξηγεί τα ανεξήγητα. Να εξηγεί γιατί συνέβη κάτι και γιατί η τροπή που πήραν τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα είχα ονειρευτεί. Εδώ που τα λέμε, αυτή είναι και η πρώτη λογική αντίδραση όταν συμβαίνει κάτι που μας βγάζει από τα νερά μας, μας στεναχωρεί ή αλλάζει τη ζωή μας με κάποιο τρόπο. Είναι πολύ πιο εύκολο να αναρωτηθούμε «γιατί» και να ρίχνουμε όλη μας την ενέργεια περισσότερο στο να καταλάβουμε παρά στο να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν μας αρέσει. 

Πολλές φορές, όσο καλά και να ξέρουμε τι θέλουμε, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Εκεί είναι και η παγίδα. Γιατί συγκριτικά είναι πιο εύκολο το να ελέγξεις τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου πράξεις από το να καταλάβεις πώς μπορεί να νιώθει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου. Δεν μπορείς να ξέρεις τις σκέψεις του και τους λόγους για τους οποίους φέρεται με τον τρόπο που φέρεται. 

Μπορεί εσύ να νιώθεις πως έχεις κάνει τα πάντα για κάποιον, τον έχεις βάλει πάνω από τον εαυτό σου, σε έχει κάνει να ξεπεράσεις τα όριά σου. Και εκτίμηση μηδέν. Σεβασμός μηδέν. Εσύ εκατό και αυτός μηδέν. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις όσα γιατί και να ρωτήσεις δεν θα πάρεις καμία ικανοποιητική απάντηση. Για αυτές τις περιπτώσεις που τα γεγονότα είναι «πάνω» από εσένα. Είναι καταστάσεις που το μυαλό σου δεν μπορεί να χωρέσει μόνο και μόνο γιατί εσύ περίμενες μια διαφορετική συμπεριφορά. Η μόνη απάντηση στο απολύτως λογικό «γιατί» σου είναι η εξής:

αυτό μπορεί, αυτό κάνει. 

Έχοντας αυτό στο μυαλό σου ίσως και να μπορέσεις να μη θυμώσεις, να μη στεναχωρηθείς, να μη νιώσεις χαμένη από μία υπόθεση που σε πλήγωσε. Σκέψου πως όλες οι ανεξήγητες συμπεριφορές του άλλου που μπορεί εσένα να σε βγάζουν εκτός εαυτού στην πραγματικότητα δεν έχουν να κάνουν μαζί σου. Έχει να κάνει με την επαφή που έχει εκείνος με το συναίσθημά του.

Μέχρι εκεί λοιπόν μπορεί να φτάσει και αναγκαστικά θα το σεβαστείς. Δεν φταις εσύ, δεν έχει να κάνει με εσένα. Όσο και αν πονάει, αν μπορέσεις να καταλάβεις πως δεν μπορείς να ελέγχεις τις συμπεριφορές των άλλων θα νιώσεις καλύτερα. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και τις πράξεις του. Εσύ πρέπει να κοιτάς το μέσα σου και να νιώθεις πως είσαι καλά με τον εαυτό σου. 

Κράτα αυτό: Είναι πολύ χειρότερο το να χάνεις κάποιον που νοιάζεται από το να χάνεις κάποιον που δεν νοιαζόταν. Τελικά μπορεί να είσαι και τυχερή!