Αρκετοί έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας το διάβασμα ενός βιβλίου. Άλλα μας αφήνουν αδιάφορους και άλλα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Είναι σχετική η έννοια του καλού βιβλίου. Σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσω τα βιβλία που με επηρέασαν επέλεξα εκείνα που μου θύμισαν την ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τη λογοτεχνία. Ήρωες επαναστάτες, αυθόρμητοι, με πάθη και συναισθήματα. Άλλοτε εκφρασμένα με ωμότητα και άλλοτε με ρομαντισμό.

Ο μικρός πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com
Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.

Ένα παιδικό παραμύθι που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες. Διαβάζουμε βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Ο γέρος και η θάλασσα – Έρνεστ Χέμινγουεϊ

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Ήταν λίγο δύσκολο να επιλέξω ένα από τα βιβλία του Χέμινγουεϊ. Κατέληξα στο πρώτο βιβλίο μέσα από το οποίο τον γνώρισα σαν συγγραφέα. Ήταν εκείνο που μου δημιούργησε πολλά συναισθήματα. Το διήγημα αναφέρεται σε έναν γέρο ψαρά που μόνος και αβοήθητος παλεύει απελπισμένα στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Κούβας, με έναν τεράστιο ξιφία. Ένας αγώνας για τη ζωή ενάντια στη φύση και τον άνθρωπο.

Ο Ξένος – Αλμπέρ Καμύ

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Ένας άνθρωπος καταδικασμένος από τα ταμπού, αλλά και από τα πάθη μιας αδιάφορης κοινωνίας. Ο ήρωας Μερσώ ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις φυσικές πτυχές του κόσμου γύρω του παρά για τις κοινωνικές ή τις συναισθηματικές. Η αποδέσμευσή του από αυτή την ψεύτικη ελπίδα σημαίνει ότι είναι ελεύθερος να ζήσει τη ζωή για αυτό που είναι, και να αξιοποιήσει όσο καιρό του απομένει όντας συνεχώς αφυπνισμένος.

Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις – Λεό Μπουσκάλια

ekproimiou.gr

Είναι ένας ολόκληρος θησαυρός και μία ατελείωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μία καινούρια διάσταση στην προσωπικότητα τους και στη ζωή τους μέσα από τους δρόμους της κατανόησης και της αγάπης.

Η Δίκη – Φράνσις Κάφκα

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Η δίκη και η καταδίκη του Γιόζεφ Κ. για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ή τουλάχιστον που δεν γνώριζε ότι διέπραξε, είναι μια ανοιχτή κριτική του συγγραφέα στη δύναμη της εξουσίας, αυτής που δίνει την αίσθηση στον κάθε πολίτη ότι όλα είναι πιο δυνατά απ’ αυτόν και ότι κάθε αντίσταση είναι περιττή. Όπως ο Γιόζεφ Κ. έτσι κι ο κάθε άνθρωπος αφήνεται να παρασυρθεί από την εξουσία που τον απογυμνώνει από τα δικαιώματά του, του στερεί τη διάθεση για αντίσταση, αχρηστεύει κάθε νόμο και στο τέλος τον συνθλίβει.

Ο Έρωτας του Καβάφη – Κ.Π Καβάφης

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Υπάρχει κάτι Πλατωνικό στον έρωτα του Καβάφη. Μπροστά σ’ αυτό το ανεκπλήρωτο, ο ποιητής πλάθει τα κορμιά σαν εργαλεία ελευθερίας στον κατά τα άλλα βαρύ μοναχισμό του. Όλα τα ερωτικά ποιήματα του ποιητή, σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι στους μύχιους πόθους της ανθρώπινης ψυχής,

Χόλλυγουντ – Τσαρλς Μπουκόφσκι

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω μια αναφορά στον αγαπημένο μου ποιητή και συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο που αφορά μια ταινία. Όλα συμβαίνουν τη στιγμή που ο αντισυμβατικός ποιητής του περιθωρίου, παρότι κατά τα λεγόμενά του δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον κινηματογράφο, αποδέχεται την πρόκληση να συνεργαστεί με το αμερικανικό κινηματογραφικό σύστημα και να αντικρίσει τον νεαρό αλκοολικό εαυτό του απεικονιζόμενο στη μεγάλη οθόνη.

Ο αλχημιστής – Πάολο Κοέλιο

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com
Ό, τι και αν κάνει ο άνθρωπος πάνω στη γη, παίζει πάντα τον κύριο λόγο στην ιστορία του κόσμου. Και συνήθως δεν το ξέρει.

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το να βρει κάποιος το πεπρωμένο του, δηλαδή τον προσωπικό του μύθο. Ο Αλχημιστής ακολουθεί το ταξίδι ενός βοσκού από την Ανδαλουσία, του Σαντιάγκο. Ο Σαντιάγκο, πιστεύοντας πως το επαναλαμβανόμενο όνειρό του είναι προφητικό, αποφασίζει να ταξιδέψει σε μία τσιγγάνα σε μια κοντινή πόλη για να καταλάβει την ερμηνεία του.

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ – Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ

10 βιβλία που μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι
goodreads.com

Αποτυπώνει άψογα το αμερικάνικο όνειρο σε μια εποχή που έχει κατέλθει σε παρακμή. Είναι ένα ρομαντικό και ταυτόχρονα κυνικό μυθιστόρημα του 1925 από τον συγγραφέα, που αφορά τον πλούσιο τρόπο ζωής μιας ομάδας Νεοϋορκέζων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Εποχής της Τζαζ».

Μη μ’ αφήσεις ποτέ – Καζούο Ισιγκούρο

psichogios.gr

Ένα έργο αφαιρετικό, τολμηρό, αλλά και ατμοσφαιρικό, ένα επίτευγμα μεγάλης συγγραφικής δεξιοτεχνίας. Ένα βιβλίο με αρκετά στοιχεία φαντασίας, χωρίς ωστόσο να είναι, που γοητεύει τον αναγνώστη και τον βάζει στη διαδικασία θεμελιωδών υπαρξιακών ερωτημάτων.


Featured image: unsplash.com