Είναι πέντε διατροφικοί κανόνες που ακούς και ξανακούς. Ισχύουν όμως;

Πρέπει να πίνεις οπωσδήποτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση νερού είναι βασική για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, οι ανάγκες σε νερό κρίνονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), γυναίκες και άντρες αντίστοιχα μπορούν να καταναλώνουν 2 με 2,5 λίτρα νερό την ημέρα απ’ όλες τις πηγές δηλαδή φρούτα, γιαούρτι και λαχανικά. Έχει υπολογιστεί πως το 20-30% του νερού που χρειάζεσαι ημερησίως προσλαμβάνεται από στερεά τρόφιμα και το 70% από το νερό. Όποτε, μη μετράτε και ξαναμετράτε τα ποτήρια του νερού. Τέλος, μπορείς να βάλεις γεύση αρωματίζοντας το νερό σου με δυόσμο, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και αγγούρι, ώστε να είναι πιο ευχάριστη η ενυδάτωση σου και χωρίς επιπλέον θερμίδες!

Τα light προϊόντα δε βοηθούν στην απώλεια βάρους

Υπάρχει μια παρανόηση γύρω από τα light προϊόντα καθώς πολλοί θεωρούν πως τα light τρόφιμα δε παχαίνουν. Τα light προϊόντα αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, εφόσον καταναλώνονται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενεργού τρόπου ζωής. Με βάση τη νομοθεσία τροφίμων, «light» θεωρούνται τρόφιμα και ροφήματα με 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα «κανονικά», οπότε light δεν σημαίνει «καθόλου θερμίδες» μπορείς να καταναλώνεις αλόγιστα. Κοιτώντας τις ετικέτες γιαουρτιού πλήρες σε λιπαρά και γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά το πρώτο παρέχει 93 θερμίδες ενώ το δεύτερο 70. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τα light τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τις θερμίδες και να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.

Δίαιτα για τοπικό λίπος

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για το τοπικό λίπος. Η κατανομή του λίπους στο κάθε σώμα είναι θέμα λιποαποθηκών και γονιδίων. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες λιποαποθήκες στους γλουτούς ή πόδια κάποιοι άλλοι στην κοιλιά ή και χέρια. Στα πλαίσια ενός τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση θα χάσεις βάρος και λίπος από ολόκληρο το σώμα σου και στα σημεία που οι λιποαποθήκες σου είναι μεγαλύτερες το λίπος θα επιμένει όπως είναι φυσικό. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερες λιποαποθήκες στους γλουτούς και στα πόδια και όπως είναι λογικό σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζεται ανθεκτικότητα των λιποκυττάρων. Οπότε απέφυγε να διαβάζεις και να ακούς ανυπόστατες τάσεις της εποχής!

Πρέπει να κόψεις τους υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος

Ένας ακόμη μύθος που καλά κρατεί μέσα στα χρόνια είναι η απαγόρευση των υδατανθράκων στην προσπάθεια για απώλεια βάρους. Μη φοβάσαι να καταναλώσεις υδατάνθρακες, απλώς πρόσεχε τις μερίδες. Ένας εύκολος τρόπος διατήρησης της μερίδας σε φυσιολογικά όρια είναι το πιάτο του USDA (myplate), χωρίζοντας το πιάτο στη μέση το ¼ του πιάτου να αποτελείται από υδατάνθρακες, το υπόλοιπο ¼ από πρωτεϊνη και το ½ από λαχανικά. Η αύξηση του βάρους οφείλεται στην μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη από την απαιτούμενη.

Τα «καλά» λιπαρά δε παχαίνουν

Τα καλά λιπαρά τα οποία περιέχονται στα ψάρια, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό σου. Ωστόσο, δεν παύουν να ανήκουν στα λιπαρά και να είναι φορτωμένα με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Κάθε γραμμάριο λίπους σε προμηθεύει με 9 θερμίδες, που είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Κράτησε το μέτρο, μη κάνεις αλόγιστη χρήση γιατί σε αυτή την περίπτωση ακόμα και η σαλάτα σου μπορεί να αποτελέσει θερμιδική «βόμβα». Μέτρον άριστον.

Σοφία Τζιότζιου, Τηλ. 2410410633, Πανός 9, Λάρισα, Instagram: nutrisophia