Το άγχος απαλύνεται όταν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σε ό,τι μας ταλαιπωρεί. Όπως έχει διατυπώσει και ο Victor Frankl:  «Ανάμεσα στα κίνητρα μας και στο πως ανταποκρινόμαστε σ’αυτά, υπάρχει ένας χώρος. Σ’αυτόν τον χώρο βρίσκεται η ελευθερία μας και η δύναμη να διαλέξουμε πως θα ανταποκριθούμε. Στην «απάντηση» μας αυτή βρίσκεται το μεγαλείο και η ευτυχία μας».

Μπορεί να μην έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις την κατάσταση που σου δημιουργεί στρες, όμως μπορείς να αλλάξεις την αντιμετώπισή σου προς αυτήν. Μπορείς να διαλέξεις έναν επικοδομητικό και παραγωγικό τρόπο να αντιμετωπίσεις το άγχος παρά με πιο αντιπαραγωγικές, σχεδόν καταστροφικές, μεθόδους όπως κάνεις μέχρι σήμερα. Όσο περισσότερο εξασκείς την νοημοσύνη σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να αποτρέψεις τις κρίσεις πανικού και να αρχίσεις να νιώθεις πιο γαλήνια και μέσα σου και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Σημασία της Προσεγμένης Αναπνοής

Η σωστή αναπνοή είναι μέρος της βάσης της μεθόδου για το πως θα μειώσουμε το άγχος με το μυαλό μας και συχνά η πρώτη συμβουλή σε κάποιον που ζει συνεχώς μέσα στον πανικό. Προϋποθέτει αναπνοές με το διάφραγμα και τους κοιλιακούς οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην χαλάρωση του σώματος μιας και είναι ο τρόπος που αναπνέεις φυσιολογικά όταν κοιμάσαι ή είσαι ξεκούραστος ή όταν είσαι βρέφος.

Μάθε την αναπνοή σου:

 • Πάρε λίγο χρόνο ακριβώς τώρα για να σκεφτείς την αναπνοή σου. Ακούμπησε απαλά τα χέρια σου πάνω στην κοιλιά σου.
 • Ανέπνεε φυσικά και φυσιολογικά. Όταν εισπνέεις, έχε υπόψιν σου όταν ρουφάς αέρα και όταν εκπνέεις, τον διώχνεις.
 • Νιώσε την κοιλιά σου να φουσκώνει και να αδειάζει με την αναπνοή. Τώρα πάρε δύο ακόμη τέτοιου είδους αναπνοές και συνέχισε να διαβάζεις.
Όταν είσαι σε πανικό, η αναπνοή σου γίνεται γρήγορη, ακανόνιστη και ρηχή. Τότε τείνεις να αναπνέεις κυρίως από το στήθος και τον λαιμό. Όταν θα αρχίσεις να αναπνέεις από το διάφραγμα, θα δεις ότι η αναπνοή σου θα σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ισορροπημένη και χαλαρή.

Βασική Άσκηση: Έξυπνη Αναπνοή

Βρες ένα ήσυχο μέρος που δεν μπορούν να σε διακόψουν. Κλείσε το τηλέφωνό σου και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που μπορεί να σου χαλάσει αυτή την special ώρα που αφιερώνεις στον εαυτό σου. Βρες μία στάση που μπορείς να είσαι άνετη και προσεκτική, είτε αν κάθεσαι σε μία καρέκλα είτε σε ένα μαξιλάρι είτε ξάπλα στο πάτωμα.

Μπορείς να μάθεις πως να αναπνέεις ακολουθώντας τις παρακάτω γραμμές, κάνοντας μια μικρή παύση μετά από κάθε παράγραφο. Στόχευσε να αφιερώσεις συνολικά τουλάχιστον 5 λεπτά.

 1. Εκτίμησε την ώρα σου. Αφιέρωσε λίγα λεπτά να συγχαρείς τον εαυτό σου για τον διαλογισμό που του προσφέρεις.
 2. Μάθε την αναπνοή σου. Τώρα εστιάσου στην αναπνοή μέσω των κοιλιακών ή της κοιλιάς, ώστε να αναπνεύσεις φυσικά.
 3. Μείνε με την αναπνοή σου.Όσο εισπνέεις, πρέπει να κατανοείς ότι εισπνέεις και όταν εκπνέεις, το αντίθετο. Αν το θεωρείς πιο βοηθητικό, βάλε τα χέρια σου πάνω στην κοιλιά σου για να την νιώθεις να μεγαλώνει σε κάθε εισπνοή και να μαζεύει σε κάθε εκπνοή. Αν δεν μπορείς να νιώσεις τον αέρα στην κοιλιά σου, βρες άλλον τρόπο- τοποθέτησε τα χέρια σου στο στήθος ή νιώσε την κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τα ρουθούνια σου.
 4. Να είσαι παρόν. Δεν υπάρχει λόγος να φαντάζεσαι, να μετράς ή να προσπαθείς να εξηγήσεις την διαδικασία. Απλώς συγκεντρώσου στο να αναπνέεις. Χωρίς διάκριση, μόνο δες, νιώσε, βίωσε την εμπειρία της αναπνοής. Δεν υπάρχει κανένα μέρος που θα πας ή τίποτα που μπορείς να κάνεις. Απλώς να είσαι εδώ τώρα, συγκεντρωμένη στην αναπνοή σου, ζώντας την ζωή με μία ανάσα κάθε φορά.
 5. Νιώσε ό,τι κάνει το σώμα σου φυσικά. Όταν εισπνέεις, νιώσε τους κοιλιακούς σου μυς να μεγαλώνουν σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει, και αμέσως μετά νιώσε το μπαλόνι αυτό να αδειάζει καθώς εκπνέεις.
 6. Νιώσε τον περιπλανώμενο νου σου. Θα παρατηρήσεις ότι η προσοχή σου φεύγει από την αναπνοή σου. Όταν το παρατηρήσεις αυτό, απλώς δέξου ότι το μυαλό σου περιπλανάται και τότε επίτρεψε πάλι πίσω στην αναπνοή σου.
 7. Μείνε εκείΘυμήσου ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος να πας, τίποτε άλλο που μπορείς να κάνεις και κανένας άλλος που μπορείς να είσαι τώρα. Απλώς εισπνέεις και εκπνέεις. Ανάπνεει φυσιολογικά, χωρίς να επεμβαίνεις στην ανάσα σου, μόνο να είσαι συγκεντρωμένη σ’ αυτό.
 8. Κατανόησε την ώρα σου. Όσο οδεύεις προς το τέλος του διαλογισμού, πρέπει να συγχαρείς τον εαυτό σου που σου αφιέρωσε αυτή την ώρα και σε οδήγησε στο να εξερευνήσεις νέους πόρους για αυτοβοήθεια και ευεξία.

Πώς να εξασκήσεις την Αναπνοή σου

Δώσε στον εαυτό σου το δώρο να εξασκείται κάθε μέρα, ακόμη και για μικρή χρονική περίοδο. Θα σε βοηθούσε αν άρχιζες να εξασκείσαι για 5 λεπτά μία φορά την μέρα και να το χτίζεις από εκεί λίγο λίγο. Μπορεί να καταλάβεις οτι μπορεί να προσθέσεις ένα δευτερόλεπτο ή μία έξτρα συνεδρία πενταλέπτου που θα διαλογίζεσαι διαφορετικές ώρες της μέρας.

Που θα κάνεις εξάσκηση;

Παντού. Αφιέρωσε λίγα λεπτά στο σπίτι, στην δουλειά, όσο περιμένεις στον γιατρό ή στο λεωφορείο, ή ακόμη και στην ουρά. Μπορείς να κάνεις συνήθεια στο να ξεκινάς τις αναπνοές ακριβώς αμέσως μόλις ξυπνάς, όταν κάνεις το πρωινό σου διάλειμμα στη δουλειά, την ώρα του μεσημεριανού, το απόγευμα, την νύχτα και πριν ακριβώς πας για ύπνο. Στο τέλος, εφόσον έχεις εξασκηθεί στον διαλογισμό αυτόν, θα νιώσεις έτοιμη να τον χρησιμοποιήσεις όταν νιώθεις άγχος και θα σε βοηθήσει την ώρα που όταν ο πανικός κυριεύει το σώμα σου.