Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα όταν ένας σχεδιαστής μπαίνει στο ρόλο του couturier για πρώτη φορά! Αυτή είναι μάλλον και η υψηλότερη μορφή τέχνης στη μόδα, αλλά και ο πιο εύθραυστος θεσμός. Στους οίκους Givenchy και Balmain, οι σχεδιαστές τους αποφάσισαν αυτή τη σεζόν να αναβιώσουν την υψηλή ραπτική ή αλλιώς, haute couture, έτσι όπως είχε δημιουργηθεί από τους ιδρυτές των δυο οίκων, Hubert de Givenchy και Pierre Balmain αντίστοιχα. Ποιος θα το έλεγε ότι η πρώην σχεδιάστρια της casual chic Chloe, Clare Waight Keller, θα έφερνε το haute couture εις πέρας με τέτοια επιτυχία.

Givenchy

givenchy-small

Η Clare Waight Keller, λοιπόν, που έφυγε από την Chloe τον περασμένο Μάιο, παρουσίασε φέτος στο Παρίσι μια νοσταλγική συλλογή, που απαρτίζεται από 40 κομμάτια, σε ένα μαγευτικό σκηνικό ενός κήπου υπό το φως του φεγγαριού. Τα μοντέλα ξεπρόβαλαν  μέσα από ένα μισοφωτισμένο σκηνικό, με μαύρα φορέματα που όταν έρχονταν στο φως λαμπύριζαν σαν να ήταν φτιαγμένα από χρυσόσκονη. Μόνο ένα ανδρικό outfit δεν συμβάδιζε με το γενικότερο ύφος του σκηνικού, αφού περιελάμβανε ένα έντονο μπλε παλτό από latex, ιδέα  που χαρακτηρίστηκε από τη σχεδιάστρια ως “latex couture”.

Η αναβίωση της υψηλής ραπτικής στον Givenchy, πράγμα με το οποίο φλέρταρε ήδη ο προηγούμενος σχεδιαστής, Ricardo Tisci, επιτεύχθηκε τώρα από τη Waight. Ήταν ένα αξιοθαύμαστο γεγονός, λαμβάνοντας υπόψη το γενναιόδωρο μείγμα της καλή ραπτικής, των υπέρκομψων φορεμάτων, καθώς και τις διακοσμήσεις των ρούχων από δαντέλα και φτερά. Αν και στοιχείο έκπληξη αποτέλεσαν περισσότερο τα χρώματα και οι υφές, σε σχέση πάντα με το πρωτότυπο, παρόλα αυτά ως μια πρώτη προσπάθεια, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

givenchy-1-small

Balmain 44 rue Francois Premier

70006-ctr-blm_03b-pd-130_151-medium

Δεν θέλαμε να το ονομάσουμε couture, γιατί στην ουσία δεν είναι”, δήλωσε ο Olivier Rousteing  για την 44rue Francois Premier σειρά της Balmain (πρόκειται για τη διεύθυνση του πρώτου couture atelier του Pierre Balmain), και συνεχίζει:  “Προσφέρεται όμως για βράδυ και για το κόκκινο χαλί (…) Έτσι αυτός είναι ένας τρόπος για να τοποθετήσουμε και επισήμως τον οίκο Balmain σε αυτή την κατηγορία του κόσμου της μόδας. Εκείνη την εποχή  ο σχεδιαστής έντυνε τη Josephine Baker, τη Brigitte Bardot και την Πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης. Με αυτή τη συλλογή επιδιώκω να φέρω πίσω αυτό το DNA“.

Τα φορέματα της σειράς φαίνονται κατάλληλα για τη Beyonce και άλλες προσωπικότητες που βρίσκονται στο κόκκινο χαλί του σήμερα. Αλλά ο Olivier έχει πιάσει κάτι στον αέρα: την ανάγκη για προσωπική μεταχείριση κάθε ξεχωριστού πελάτη, καθώς και τα ρούχα που εκφράζουν το ξεχωριστό πνεύμα του. Θα τολμούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως 21st-century- couture.

  70006-ctr-blm_02b-pd-130_143-medium