Έχεις περάσει και εσύ αυτές τις στιγμές που ο απέναντί σου -μπορεί να είναι η κολλητή σου, ο φίλος σου ή ένας συνάδελφος- περνάει μια δύσκολη μέρα και ψάχνει αφορμή να ξεσπάσει τα νεύρα του πάνω σου. Είναι αυτές οι μέρες που ενοχλείς επειδή πήρες τηλέφωνο ή επειδή δεν πήρες τηλέφωνο, επειδή πήρες καφέ για εσένα και δεν πήρες για εκείνον, επειδή πήγε 10 και ακόμη κοιμάσαι και “χάνεις όλη τη μέρα στο κρεβάτι σαν τεμπέλα”. Οκ, όσο και αν σου φαίνεται απίστευτο υπάρχει ο τρόπος όχι μόνο να γλιτώσεις τον καβγά αλλά και να κάνεις πιο δυνατή τη σχέση σου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Πρώτο βήμα είναι το να καταλάβεις ότι δεν ευθύνεσαι εσύ για τη παράνοια του άλλου. Λογικά ευθύνεται μία κακή μέρα στη δουλειά, ένας τσακωμός στο σπίτι ή ότι ο Ολυμπιακός θα χάσει το πρωτάθλημα. Αλλά σίγουρα δεν ευθύνεσαι εσύ. Αφού το καταλάβεις αυτό, θα πρέπει να αποκτήσεις μια κάποια ανοσία για τις ώρες της κρίσης, μιας και θα ακούσεις διάφορες χοντράδες οι οποίες φεύγουν από το στόμα του άλλου, σε μια προσπάθεια να ξεσπάσει. Ο εύκολος τρόπος είναι να απαντήσεις πίσω σε όλα αυτά και να γίνει μάχη. Αλλά ας πάρουμε δύο λεπτά και ας σκεφτούμε πού θα σε οδηγήσει αυτό: στο να πεις λόγια που και εσύ δεν εννοείς, να στενοχωρηθείς και να στενοχωρήσεις και να επιτρέψεις στη κακή διάθεση του άλλου να χαλάσει και εσένα για μέρες. Ε όχι. Αυτό που είναι προτιμότερο να κάνεις είναι να κατανοήσεις. Ο άλλος βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή του, μη του τη κάνεις ακόμη πιο δύσκολη. Μη δώσεις βάση στα μούτρα ή στα λόγια του, μίλησε του ήρεμα και πες τη φράση κλειδί: “Θα μπορούσα να βοηθήσω με κάποιον τρόπο;”. Σε κάποιον που βρίσκεται στο απόγειο του πανικού, αυτή η φράση λειτουργεί αφοπλιστικά, τον κάνει να σκέφτεται “υπάρχει κάποιος εδώ, κάποιος που θέλει να με κάνει να νιώσω καλύτερα”.

Ακόμη και αν η απάντηση που θα πάρεις θα είναι κάτι του τύπου “όχι, δεν μπορείς να βοηθήσεις, απλά περνάω άσχημη μέρα στο γραφείο”, η πράξη σου γράφεται και μένει. Τα νεύρα θα περάσουν, το ίδιο και η δύσκολη μέρα, όμως η δική σου συμπεριφορά θα έχει υπογραμμίσει τη ποιότητα και τον χαρακτήρα σου. Be better, girl.