Με τον χαλαρωτικό ήχο των κυμάτων και το θαλασσινό αεράκι σίγουρα θα θέλεις να μείνεις σε μία ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο απολαμβάνοντας τον χρόνο σου στην παραλία. Υπάρχουν όμως κάποιες μέρες λίγη έξτρα δραστηριότητα δίπλα στη θάλασσα θα σου γεμίσει πιο αποδοτικά τις μπαταρίες. Τι πιο διασκεδαστικό λοιπόν από το να συνδυάσεις παραλία και άσκηση;

Για να σε βοηθήσουμε να πάρεις ιδέες και να κινηθείς με ασφάλεια σε κάτι που ίσως να μη συνηθίζεις να κάνεις, ρωτήσαμε τον health & fitness coach Γιάννη Στίνη για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε εντός και εκτός νερού στην παραλία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Health & Fitness Coach (@yiannis_stinis) στις

Τι είδους άσκηση μπορούμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε στην παραλία;

Στην άμμο μπορούμε να κάνουμε όλες τις παραδοσιακές ασκήσεις με το βάρος του σώματος χρησιμοποιώντας μία πετσέτα για στρώμα. Προτείνεται μία άσκηση σανίδας διάρκειας 45 δευτερολέπτων – ισομετρικά καθίσματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων – push ups των δέκα επαναλήψεων και για τους πιο αδύναμους, knee push ups.

Μέσα στη θάλασσα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αντίσταση του νερού και να κάνουμε είτε ασκήσεις κοιλιακών επιπλέοντας στο νερό της θάλασσας είτε ασκήσεις για τα πόδια κάνοντας επαναλήψεις τύπου “ψαλλιδάκια” ή κυκλικές κινήσεις ποδιών τύπου “ποδήλατο”. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε ποδιές προσθίου (το πρόσθιο αποτελεί ένα από τα τέσσερα στυλ κολύμβησης) για τους πιο προχωρημένους.  Μπορούμε να δουλέψουμε το πάνω μέρος του σώματος με έκταση των χεριών ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού έχοντας το σώμα σε κάθετη θέση. Με πρηνή θέση στις παλάμες ξεκινάμε περιμετρικά και με τεντωμένους αγκώνες κινήσεις μπροστά και πίσω με αλλαγές κατεύθυνσης στις παλάμες αντίστοιχα. Αυτές οι ασκήσεις είναι σύντομες και βοηθούν τη μυϊκή τόνωση ακόμα και με ένα σετ των είκοσι επαναλήψεων.

Σε μία πιο καρδιοαναπνευστική άσκηση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε 250 με 300 μέτρα ελεύθερο ή κάποιο άλλο στυλ κολύμβησης. Μπορούμε επίσης να πάμε πιο ρηχά έχοντας την επιφάνεια του νερού της θάλασσας στο ύψος των γονάτων και να κάνουμε ένα γρήγορο περπάτημα ή και τρέξιμο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Health & Fitness Coach (@yiannis_stinis) στις

Ποιο είδος είναι το πιο αποτελεσματικό και γιατί;

Το πιο αποτελεσματικό από τα δύο είναι οι ασκήσεις μέσα στο νερό. Το νερό αποτελεί ένα εναλασσόμενο περιβάλλον το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση περισσότερων μυϊκών ομάδων αλλά και την πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος λόγω της πίεσης του νερού που ασκείται πάνω στο σώμα. Σημείωση: το νερό της θάλασσας είναι και θεραπευτικό λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων.

Ποια είναι τα οφέλη του να γυμναζόμαστε στην παραλία αντί για τον χώρο ενός γυμναστηρίου;

Σίγουρα ένα φυσικό περιβάλλον έχει μεγαλύτερες θετικές ψυχολογικές επιδράσεις καθώς προσφέρει και καλύτερη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ένα ακόμη όφελος της άσκησης σε παραλία είναι ότι συνδυάζουμε την ευχαρίστηση-διασκέδαση με φυσική δραστηριότητα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Health & Fitness Coach (@yiannis_stinis) στις

Υπάρχουν θέματα υγείας που μπορεί να μην πρέπει να συνδυαστούν με αυτόν τον τρόπο άσκησης;

Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μπορεί να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται η συμβουλή κάπου ειδικού ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις προσωπικές του ανάγκες.

Καθημερινά διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι η υγεία μας και πώς απαιτείται η συνεχής φροντίδα της. Η άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες για να παραμένουμε υγιής σωματικά, ψυχικά αλλά και πνευματικά. Θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας και το πιο σημαντικό ραντεβού της ημέρας μας.

Y Fitness Innovations  | SurfSET Greece[email protected] | +30 6976471119 | IG: @yiannis_stinis
featured photo: ustavo Torres