Η πιο διάσημη Hermès τσάντα έχει το όνομα της, έκανε τάση το λευκό T-shirt με boyfriend jeans σε μια δεκαετία πολύ πριν τα ’90s, ακόμα και σήμερα βλέπουμε τις διάσημες αφέλειες της να επιστρέφουν στη μόδα, ενώ όλο το καλοκαίρι κρατήσαμε τη basket bag που αυτή μας έμαθε ότι δεν είναι μόνο για πικνίκ και παραλίες. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που λατρεύουμε την Jane Birkin.

Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, αλλά η ίδια τα περιέγραψε καλύτερα σε συνέντευξή της από την Natasha Silva-Jelly για την ιστοσελίδα crfashionbook.com. Εκεί η Jane Birkin μίλησε για το στυλ της, για τον θάνατο της κόρης της, αλλά και το γεγονός ότι ξεκινάει περιοδεία στα 71 της χρόνια.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες αρχίζουν να είναι πραγματικά ο εαυτός τους μετά τα 30. Τότε τολμούν να δείξουν την ηλικία τους, να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο και δεν χρειάζεται να ντύνονται για φίλους ή συζύγους.

Έχω κρατήσει όλες τις παλιές μου φωτογραφίες από τη δεκαετία του ΄60, αλλά πλέον δυσκολεύομαι να τις κατανοήσω. Όλα αυτά τα ρούχα! Όλο αυτό το μακιγιάζ! Φαινόμασταν σαν κούκλες Barbie.

Gif: Από την ταινία της Jane Birkin, Mes images privées de Serge, που περιλάμβανε και την έκδοση Birkin/Gainsbourg: Le symphonique
Gif: Από την ταινία της Jane Birkin, Mes images privées de Serge, που περιλάμβανε και την έκδοση Birkin/Gainsbourg: Le symphonique

Κάποτε μπορούσα να μπω σ’ ένα από τα μεγαλύτερα club φορώντας ένα T-shirt, μπαλαρίνες και ψάθινο basket και είχα την αίσθηση ότι μου ανήκει ο χώρος. Η μητέρα μου, που ήταν ηθοποιός συνήθιζε να μου λέει: “Δεν μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια;” Εκείνη συνήθιζε να αλλάζει ρούχα τρεις φορές την ημέρα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να το κάνω εγώ. Όταν έφτασα στο Παρίσι ως έφηβη, αναγνώριζα πάντα τις Αγγλίδες, γιατί και εγώ όπως εκείνες δεν συνδυάζαμε πότε τα ρούχα μας.

Είναι αδύνατο να έχεις στυλ χωρίς αυτοπεποίθηση.

Το outfit που μου ταίριαζε το βρήκα πριν 20 χρόνια και από τότε έχει παραμείνει ίδιο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα απλό cashmere συνδυασμένο με boyfriend jeans ή παντελόνια. Δεν μου άρεσαν ποτέ τα ψηλά τακούνια και πάντα γύριζα στα παλιά μου Converse. Αν κάποιος προσπαθούσε να με βάλει σε ένα cocktail φόρεμα, φαινόμουν κάπως περίεργα. Το βράδυ επέλεγα ένα παλιό ανδρικό σακάκι, στο οποίο πιστεύω ότι αξίζει κανείς να επενδύσει. Μπορείς να το φοράς για πολλά χρόνια ακόμα και αν έχει τρύπες στις τσέπες.

Σιχαίνομαι τα ψώνια. Η κόρη μου Kate συνήθιζε να με πηγαίνει για ψώνια. Όταν εκείνη πέθανε έμεινα στο σπίτι και δεν έβλεπα κανέναν για μερικά χρόνια. Τότε ο καλλιτεχνικός μου διευθυντής με κάλεσε και μου πρότεινε να αρχίσω και πάλι τις performance. H μουσική με βοήθησε να ξεφύγω. Δεν χρειαζόταν να σκέφτομαι τόσο πολύ».