Η Colette ήταν μια εμβληματική Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, συγγραφέας και πρωτεργάτρια του φεμινισμού που έζησε από το 1873 έως το 1954. Το έργο της έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατά τον 20ο αιώνα. Όμως, πριν γίνει όλα αυτά, η Colette ήταν η φιλήσυχη σύζυγος ενός πετυχημένου άντρα και συγγραφέα. Του Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ, που εκμεταλλευόταν το ταλέντο της γυναίκας του. Για την ακρίβεια, τα πρώτα της βιβλία εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της «Ουίλι» και έγιναν ανάρπαστα. Εκείνη την εποχή όμως κανείς δεν ήξερε ότι είναι δικά της και όλη την δόξα την έπαιρνε ο σύζυγος της.

Η γυναίκα πίσω από το ανδρικό όνομα δεν είναι μόνο μια. Τον 19ο και τον 20ο αιώνα δεν λείπουν τα παραδείγματα γυναικών που υπέγραφαν με ανδρικό ψευδώνυμο. Όχι από φαντασία, αλλά για να γίνουν δεκτές από τους εκδοτικούς οίκους και έπειτα από το κοινό.

Charlotte, Emily και Anne Brontë

Ψευδώνυμο: Currer, Ellis, and Acton Bell

Οι αδερφές Bronte έχουν μείνει στην ιστορία ως μερικές από τις καλύτερες συγγραφείς όλων των εποχών. Κι όμως, στην αρχή ήταν αναγκασμένες να υπογράφουν τα έργα τους κάτω από τα ανδρικά ψευδώνυμα Acton, Ellis και Currer Bell. Πίστευαν ότι η πρώτη τους ποιητική συλλογή, όπως επίσης και το ‘Jane Eyre’ και το ‘Ανεμοδαρμένα Ύψη’ θα αντιμετωπίζονταν με προκατάληψη, αν γινόταν γνωστό πως τα έγραψαν γυναίκες.

Louisa May Alcott

Ψευδώνυμο: A. M. Barnard

Η συγγραφέας του ‘Μικρές Κυρίες’ υπέγραφε ως άντρας με το ψευδώνυμο A. M. Barnard, τα πρώτα της βιβλία, ‘A Long Fatal Love Chase’ και ‘Πίσω από τη μάσκα’. Όπως και το ‘Μικρές Κυρίες’ φυσικά. Εκείνη την εποχή, βιβλία όπως το δικό της δεν άρμοζαν σε μια κυρία. Ευτυχώς σήμερα βρίσκονται ανάμεσα στα κλασικά αναγνώσματα, ακόμα και για νεαρές ηλικίες.

Nelle Harper Lee

Ψευδώνυμο: Harper Lee

Αφήνοντας εκτός το “Nelle”, η διάσημη Harper Lee κατάφερε να κάνει το όνομα της «ουδέτερου φύλου» για να μην προκαλέσει. Παρότι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ένα νεαρό κορίτσι, το ‘ To Kill a Mockingbird’ ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο ρατσισμός και οι τάξεις. Μεγάλα σημεία δράσης του βιβλίου έχουν πρωταγωνιστές δυνατούς ανδρικούς χαρακτήρες, όπως ο Atticus Finch.

Amantine Lucile Aurore Dupin

Ψευδώνυμο: George Sand

Γεννημένη στο Παρίσι το 1804, η Amantine Lucile Aurore Dupin είναι ευρύτερα γνωστή με το ανδρικό της ψευδώνυμο, George Sand. Η συγγραφέας των Rose et Blanche, Indiana και A Winter in Majorca, ήταν μια από ‘τους’ παραγωγικούς συγγραφείς της Γαλλίας. Η Dupin είναι, επίσης, γνωστή για το «θράσος» της να φορά αντρικά ρούχα και να καπνίζει δημόσια.

Violet Paget

Ψευδώνυμο: Vernon Lee

Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, η/ο ‘Vernon Lee’ έγραψε πολλά βιβλία. Με θεματολογία όπως τα ταξίδια, την μουσική, υπερφυσική φαντασία μέχρι και κριτική έργων τέχνης. Στη λίστα με τα έργα της βρίσκεται και η σειρά υπερφυσικών ιστοριών ‘Hauntings: Fantastic Stories’, τα οποία σήμερα είναι γνωστά για τα φεμινιστικά στοιχεία τους.

Karen Blixen

Ψευδώνυμο: Isak Dinesen

Αν έχεις δει το “Πέρα από την Αφρική”, με τον Robert Redford και τη Meryl Streep, πιθανότατα ξέρεις ποια είναι η Karen Blixen. Η βραβευμένη Δανή συγγραφέας χρησιμοποίησε όχι ένα, αλλά δύο αντρικά ψευδώνυμα για να εκδώσει τα βιβλία της. Στην Αμερική, το βιβλίο της ‘Seven Gothic Tales’ ήταν υπό το όνομα Isak Dinesen, ενώ για να εκδώσει το ‘The Angelic Avengers’ χρησιμοποίησε το Pierre Andrézel.

Παρόμοια παραδείγματα έχουμε και στην σύγχρονη βιβλιογραφία, αν και οι περιπτώσεις του σήμερα δεν είναι πάντα από ανάγκη αλλά από επιλογή. Όπως στην περίπτωση της J. K Rowling, που μετά την επιτυχία του Harry Potter, ήθελε να δοκιμάσει την «αποδοχή» του τότε νέου της βιβλίου ‘The Cuckoo’s Calling’ το 2013.

Δες ακόμα: 10 λόγοι που μας κάνουν να αγαπάμε τη Rupi Kaur λίγο παραπάνω


featured image: Unsplash|Christin Hume