Αγαπητέ 15χρονε εαυτέ μου,

Ενδεχομένως να πιστεύεις πως οι επιστολές, όπως αυτή εδώ, είναι αρκετά ντροπιαστικές και βεβαιώνεσαι συνεχώς πως κανένας δεν βλέπει το περιεχόμενο της. Ώρα να το ξεπεράσεις αυτό. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αυτό που κάνεις. Σταμάτα να έχεις εμμονή με την εικόνα σου, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας σου και προσπάθησε να αποδεχθείς τις ατέλειες σου, ώστε να τις “αγκαλιάσεις”.

Πίστεψε με

Αν υιοθετήσεις μια πιο απελευθερωτική στάση θα καταφέρεις να “σπάσεις” τα δεσμά που σε κρατούν πίσω. Παρόλα αυτά, δεν σε κατηγορώ, κι ας ενδιαφέρεσαι για την παραμικρή λεπτομέρεια. Είσαι μια πολύ ανήσυχη έφηβη στην τρυφερή ηλικία των 15 χρόνων. Στην πραγματικότητα, αυτό το γράμμα δεν έχει ως απώτερο στόχο να σε κάνει να ντραπείς για την περίοδο που περνάς. Αντιθέτως, λειτουργεί ως μια μικρή υπενθύμιση στον τωρινό σου εαυτό για να σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για το τι θα πει ο κόσμος.

Μην προσπαθείς να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους και χαρούμενους

Σταμάτα επιτέλους να δίνεις το 100% του εαυτού σου σε άτομα που δεν προσφέρουν ούτε καν το 75%. Άλλωστε, αυτές είναι και οι λεγόμενες τοξικές σχέσεις. Σαφέστατα, δεν σε ενθαρρύνω να μην “δίνεσαι” στον περίγυρο σου, αλλά καλό θα ήταν να ξανασκεφτείς το περιεχόμενο της έννοιας “εμπιστοσύνη”. Μην ξεχνάς πως ακόμα κι αν έχεις πληγωθεί αξίζεις τα καλύτερα.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, ίσως βρεθείς να παλεύεις ακόμα με αυτό. Θα προτιμούσες να είσαι ακροατής παρά ομιλητής σε μια φιλική ή οικογενειακή συζήτηση, θα άφηνες κάποιον άλλο να “λάμψει” σε μια επαγγελματική συνάντηση ή θα έδινες περισσότερη βάση στα συναισθήματα και στα προβλήματα των άλλων παρά στα δικά σου. Σημασία, όμως, έχει πως δουλεύεις με τον εαυτό σου και βελτιώνεσαι συνεχώς. Αυτό είναι σημαντικό σωστά;

Σε λίγα χρόνια θα είσαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ

Θα ανακαλύψεις σύντομα πως το “κλειδί” της ευημερίας είναι να σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Όσον αφορά τις σχέσεις το ζητούμενο είναι να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που επιθυμείς να έχεις στη ζωή σου, αλλά και στον προσωπικό τομέα να εξελιχθείς και να βελτιωθείς σε όλα τα επίπεδα.

Εμπιστεύσου με όλα αυτά που σου λέω είναι πολύ απλά. Ωστόσο, επειδή είσαι ακόμα στο σχολείο μπορεί να τα βλέπεις όλα λίγο πιο περίπλοκα από ότι είναι. Παραδέξου το οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικά πλάσματα. Σταμάτα να αναλύεις τα πάντα και να συγκρίνεις εσένα την ίδια με κάποιον άλλο.

Απλώς ζήσε και απόλαυσε την κάθε στιγμή.

Με αγάπη, Ο μελλοντικός εαυτός σου.

featured photo: @albertolopezphoto