Για να ξέρεις ποιον θα κατηγορήσεις για το βάρος σου, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ο βασικός μεταβολισμός είναι οι καύσεις που κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συντηρήσεις τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού σου. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το βάρος, το ύψος, ηλικία, το φύλο, το ποσοστό των μυών και του λίπους στο σώμα, τις ορμόνες σου και λοιπά.

Αυτό, λοιπόν, το μοναδικό χαρακτηριστικό του οργανισμού σου είναι και κληρονομικό. Εφόσον όλα τα στοιχεία που είπαμε κληρονομούνται. Αλλά σαφώς σχετίζεται και με τις διατροφικές επιλογές σου. Με δεδομένο ότι αν τρως άσχημα, είναι πολύ πιθανό να έχεις περισσότερο λίπος στον οργανισμό σου. Και κατά συνέπεια να κάνεις λιγότερες καύσεις. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, εφόσον οι δραστήριοι άνθρωποι λογικά έχουν περισσότερους μυς.

Ένας άνθρωπος, λοιπόν, με χαμηλό ή υψηλό μεταβολισμό μπορεί πολύ εύκολα και να παχύνει και να αδυνατίσει. Ανάλογα με το πώς τρέφεται και το πόσο κινείται μέσα στην ημέρα. Αυτό που αλλάζει είναι η ευκολία στο να χάσει ή να πάρει βάρος σύμφωνα με τον συνολικό μεταβολισμό (το άθροισμα του βασικού μεταβολισμού και των καύσεων λόγω δραστηριότητας).

Μπορεί να είναι εύκολο να θεωρήσουμε πως φταίνε οι γονείς μας για το σκαρί μας. Όμως, η διατροφική μας συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής μας είναι αυτά που θα καθορίσουν τελικά το βάρος μας…

Ακόμη κι αν δεν μπορείς να επηρεάσεις τον βασικό μεταβολισμό σου, μπορείς να στοχεύσεις στο να αλλάξεις τις συνολικές καύσεις που κάνεις μέσα στην ημέρα. Διαφοροποιώντας το επίπεδο της δραστηριότητας σου! Με εξαίρεση λοιπόν, κάποιες παθολογικές καταστάσεις, το βάρος σου δεν είναι κάτι το οποίο δε γίνεται να αλλάξεις. Ακόμα κι αν το έχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διατηρώντας, βέβαια, ένα καλό βάρος μέχρι την ενηλικίωση, έχεις καλές πιθανότητες να το συντηρήσεις και στη συνέχεια, χωρίς αυτό να είναι κάτι αμετακίνητο!

Ξέχνα λοιπόν, τα γονίδια, την κληρονομικότητα και την κακή σου μοίρα (ή την καλή) και φέρσου στον εαυτό σου, σαν να έχεις ένα νέο σώμα από την αρχή!


featured image: StyleCaster