Όσες φορές κι αν πέσει στα χέρια σου μία υδρόγειος θα την γυρίσεις και θα βάλεις το δάχτυλό σου για να δεις σε ποιο μέρος του κόσμου θα σταματήσει τυχαία. Είναι κάτι σαν τελετουργικό και ίσως υπάρχει γραμμένο κάτω κάτω στο φυλλάδιο αγοράς αυτής της στρογγυλής μαγικής παγκόσμιας σφαίρας. Είναι κι αυτή η ανάγκη όσων αγαπούν τα ταξίδια που μας κάνει να ψηλαφίζουμε τους χάρτες λες και θα καταφέρουμε έτσι να μπούμε μέσα. Κάπως σαν τον Τζόι Τριμπιάνι σε εκείνο το ταξίδι στο Λονδίνο με την υπόλοιπη παρέα των Friends. Και μιλώντας για την βρετανική πρωτεύουσα να σε ενημερώσω ότι υπάρχει εκεί ένα παραδοσιακό εργαστήριο κατασκευής της αγαπημένης σου υδρόγειο σε όλα τα μεγέθη. Ονομάζεται Bellerby and Co. και είναι το τελευταίο τους είδους του.

Η συγκεκριμένη δουλειά είναι σίγουρα όμορφη στο άκουσμα αλλά ιδιαίτερα δύσκολη πρακτικά. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι απαιτεί καλλιτεχνική έμπνευση αλλά χρειάζεται ακρίβεια, γνώσεις γεωγραφίας και πειθαρχία.

Peter Bellerby, Bellerby and Co. Globemakers, Hackney, London, UK
Peter Bellerby, Bellerby and Co. Globemakers, Hackney, London, UK

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ονομάζεται Peter Bellerby και βρέθηκε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη δουλειά, το 2008, θέλοντας να καλύψει μία προσωπική του ανάγκη. Στα 80α γενέθλια του μπαμπά του ήθελε να του κάνει δώρο μία τέτοια σφαίρα. Ψάχνοντας, λοιπόν, στην αγορά βρήκε μονάχα κάποιες που ήταν είτε πολύ ακριβές αντίκες και εύθραυστες ή ήταν πολύ μοντέρνες με απλό χάρτη. Τα δύο άκρα. Αποφάσισε έτσι να φτιάξει μία υδρόγειο για εκείνον και μία για τον πατέρα του και έτσι άρχισαν όλα.

globe5

Εκπαίδευσε τον εαυτό του στην τέχνη αυτή μέσα από προσπάθειες και λάθη. Θεώρησε ότι θα του έπαιρνε μόνο 3 με 4 μήνες για να ολοκληρώσει το project του. “Πόσο δύσκολο είναι να βάλεις τον χάρτη στη σφαίρα”, αναρωτήθηκε. Στην πορεία κατάλαβε ότι δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να πετάξει πάνω από 100 σφαίρες.

globe4

globe7

Πλέον, οι κατασκευές του είναι όχι μόνο σωστές αλλά και απίστευτα όμορφες! Απαιτούνται αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί κάθε μία από αυτές καθώς χρειάζεται χρόνος για να στεγνώσουν και να δέσουν οι μπογιές. Οι υπάλληλοι του είναι άνθρωποι που έχουν σχέση με την τέχνη και το σχέδιο και δουλεύουν παράλληλα για περισσότερες από μία υδρογείου. Κάθε υδρόγειος περνά από πολλά χέρια -χαρτογράφους, τεχνίτες, ζωγράφους- μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμη για πώληση.

Για την ιστορία, η πιο ακριβή κατασκευή τους αγγίζει τις 74.200 δολάρια ενώ η πιο  φθηνή 1.383 δολάρια. Κεντρική φωτογραφία: Stuart Freedman Φωτογραφίες: Jade Fenster