Είναι γνωστό ότι το κρύο νερό μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα σου. Εξάλλου, τα σουηδικά δημόσια λουτρά αποτελούν μια αρχαία σκανδιναβική θεραπευτική παράδοση. Αλλά και οι Βρετανοί ορκίζονται ότι το κρύο νερό φτιάχνει τη διάθεση.

Τι καλό κάνει το κρύο ντους; Διάβασε στο κείμενο που ακολουθεί 4 λόγους την επόμενη φορά να το προτιμήσεις.

Το κρύο ντους είναι μια πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη

Ένα κρύο ντους στέλνει σημαντικό αριθμό ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο. Κάτι που οδηγεί σε ένα είδος θεραπείας κατά της κατάθλιψης με μορφή σοκ. Ενισχύει την ενέργεια και τη διαύγεια, σύμφωνα με μελέτη του 2007. Επιπλέον, η έκθεση σε παγωμένες θερμοκρασίες αυξάνει το επίπεδο της β-ενδορφίνης στο αίμα. Μια ενδορφίνη που δρα ως ισχυρό κατασταλτικό του πόνου.

Δίνει ένα boost στον μεταβολισμό σου

Όταν το σώμα σου εκτίθεται στο κρύο, πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει μια κανονική θερμοκρασία. Σε μια μελέτη του 2014 διαπιστώθηκε ότι μία ώρα σε κρύο νερό προκάλεσε αύξηση του μεταβολισμού κατά 93% έως και 350% σε ποντίκια. Ωστόσο, μην ανησυχείς! Δεν χρειάζεται να κάνεις κρύο ντους μια ώρα. Ακόμη και το να περνάς 30-60 δευτερόλεπτα σε κρύες θερμοκρασίες έχει αποδειχθεί ωφέλιμο για το μεταβολισμό.

Βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου

Το 2016, σε μια ολλανδική μελέτη φάνηκε ότι το να κάνεις ντους με εναλλαγή ζεστής και κρύας θερμοκρασίας ανά 30 έως 60 δευτερόλεπτα αύξησε την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, μείωσε τον αριθμό των ημερών που έλειψαν από τη δουλειά λόγω ασθένειας.

Το κρύο ντους κρατάει μακριά την γρίπη και το κρυολόγημα

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο νερό, υπάρχει αύξηση των λευκοκυττάρων, δηλαδή εκείνων των λευκών κυττάρων του αίματος που καταπολεμούν τις ασθένειες. Και ενώ δεν είναι μια θεραπεία για όλους, τα κρύα ντους αποτελούν ένα σημαντικό όπλο κατά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.