Τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία η θερινή ώρα υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μερικές ημέρες αφότου «γυρίσαμε» τα ρολόγια μας στη χειμερινή ώρα.

«Είναι η ίδια ιστορία κάθε χρόνο», σχολιάζει η γιατρός και καθηγήτρια νευρολογίας, Sabra Abbott, μιλώντας στο USA TODAY. «Δημιουργούμε ανταγωνιστικά ρολόγια», λέει, εξηγώντας πως το σώμα ακολουθεί τον ήλιο και όχι την ώρα. Η διάρκεια του ηλιακού φωτός εξαρτάται από την εποχή και την γεωγραφική τοποθεσία, αλλά η θερινή ώρα μάς απομακρύνει περισσότερο από το «ηλιακό ρολόι», λένε οι ειδικοί.

«Στη χειμερινή ώρα, το μεσημέρι ορίζεται ως η ώρα κατά την οποία ο ήλιος είναι ψηλότερα στον ουρανό. Αλλά όταν μεταβαίνουμε στη θερινή ώρα, σχέση μεταξύ του ρολογιού στον τοίχο και του ηλιακού ρολογιού είναι σαφώς λοξή», εξηγεί η δρ. Abbott. Αυτό, επισημαίνει, μπορεί να αποδιοργανώσει τον κύκλο του ύπνου, προκαλώντας διαταραχές.

Μεγάλος ηττημένος της θερινής ώρας ο ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, επειδή ο ουρανός παραμένει πιο σκοτεινός το πρωί, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν τη νύχτα επειδή το φως διαρκεί μέχρι πιο αργά το βράδυ.

Ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, ακριβώς πριν τελειώσει η θερινή ώρα, «το εσωτερικό μας ρολόι δεν ξέρει ότι είναι ώρα να ξυπνήσει», δηλώνει η δρ. Jennifer Martin, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου στο USA TODAY.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η θερινή ώρα εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει την εγκληματικότητα και προλαμβάνει πολλά τροχαία ατυχήματα. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συνέπειες για την υγεία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων της αλλαγής ώρας. «Τα οφέλη είναι θεωρητικά και οι βλάβες αποδεδειγμένες», υποστηρίζει η δρ. Martin.

Μέγας ηττημένος της θερινής ώρας φαίνεται να είναι ο ύπνος, σημαντικός δείκτης υγείας. Προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια ανεπάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων παραγόντων κακής υγείας.

Από ιατρικής άποψης, πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι η υιοθέτηση της χειμερινής ώρας σε μόνιμη βάση και η οριστική κατάργηση της θερινής ώρας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Abbott προσθέτει ότι, ενώ σχεδόν όλοι θέλουν να «ξεφορτωθούν τη διαδικασία της αλλαγής που γίνεται δύο φορές το χρόνο, το πραγματικό ερώτημα είναι “Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάμε;”», συμπληρώνοντας πως, από άποψη ύπνου και υγείας, η καλύτερη διαδρομή φαίνεται να είναι η μονιμοποίηση της χειμερινής ώρας».