Οι σχέσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ φίλων. Κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις γίνει ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μιας φίλης σου η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σχέση της. Προσπαθείς να είσαι ειλικρινής και πραγματίστρια, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το αναμενόμενο. Αν, λοιπόν, είσαι αυτή στην οποία οι άλλοι τρέχουν για συμβουλές, αλλά νιώθεις ότι κανείς δεν τις εφαρμόζει, αν βαρέθηκες να επαναλαμβάνεσαι χωρίς να βλέπεις καμία αλλαγή, σταμάτησε το.

Γιατί;

Επειδή (σχεδόν) ποτέ δεν ακούνε

Όλοι έχουμε φίλους των οποίων την ιστορία αγάπης ή χωρισμού έχουμε ακούσει πολλές φορές, έχουμε δώσει τις ίδιες συμβουλές, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πιθανότητες να ακουστεί η όποια συμβουλή είναι οι ίδιες με τις πιθανότητες ο σύντροφος της φίλης σου να μη μάθει την άποψη που έχεις εσύ για τη σχέση τους. Πολύ εύκολα θα βρεθείς και μπλεγμένη αν εξέφρασες την άποψη ότι η φίλη σου πρέπει να τον χωρίσει ή ότι αν την απάτησε μια φορά θα το ξανακάνει. Αν η πιο σοφή επιλογή θα ήταν αυτή η σχέση να λήξει, αλλά για κάποιους λόγους συνεχίζει και υφίσταται, τότε το πρόβλημα δεν είναι δικό σου.

Επειδή κάποιοι από τους φίλους σου δεν νοιάζονται για τα δικά σου θέματα

Απλά δεν τους νοιάζει. Έρχονται σε επαφή με εσένα μόνο όταν έχουν ανάγκη κάποιον να μιλήσουν ή να συμβουλευτούν, αλλά ποτέ δεν θα σε ρωτήσουν τι κάνεις εσύ. Ποιος θέλει φίλους που δεν νοιάζονται; Αν το έχεις βιώσει αυτό, έστω και μια φορά, μη διστάσεις να το εκφράσεις. Αν βλέπεις ότι κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται, ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να νοιάζεσαι και εσύ. Αν χρειάστηκες και εσύ κάποια συμβουλή ή απλά κάποιον να μιλήσεις και δεν βρήκες ανταπόκριση, είναι ένας ακόμη λόγος να σε πεισμώσει και να σε κάνει πιο επιλεκτική στο πού θα δίνεις το χρόνο και το ενδιαφέρον σου.

Επειδή δεν είσαι ειδικός

Αν οι σχέσεις που έχεις κάνει είναι λίγες και οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις σχετιστεί δεν σου δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά απλά η σχέση σας δεν προχώρησε, δεν νομίζω ότι είσαι σε θέση να δώσεις πολλών ειδών συμβουλές σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις. Ή αν δώσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι λάθος ή να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν οι συμβουλές σου στηρίζονται σε βιώματα άλλων ή σε υποκειμενική/υποθετική άποψη, καλό είναι να τις σταματήσεις. Μπορείς να στηρίξεις ανθρώπινα μια φίλη, αλλά όχι να τη συμβουλέψεις για το ποια θα είναι η επόμενή της κίνηση.

Επειδή δεν είναι κάτι που σε αφορά

Δεν είναι σωστό να μπλέκεσαι σε θέματα που δεν σε αφορούν, ειδικά αν δεν σου ζητηθεί. Πάρε μέρος και βοήθησε όσο μπορείς αν νιώσεις ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιος να πληγωθεί. Αν απλά η φίλη σου προβληματίζεται για το αν ο σύντροφός της πρέπει να πληρώνει τα πάντα όταν βγαίνουν μαζί, απλά μην ασχοληθείς, πόσο μάλλον να εκφέρεις άποψη. Αν ξέρεις με σιγουριά ότι ο σύντροφος της φίλης σου την απατά, μίλησέ της. Αν σε ακούσει, καλώς, αν όχι, τουλάχιστον έδειξες ενδιαφέρον.


featured image: Windy City Cosmo