Υπάρχουν πολλά τραγούδια που στέλνουν θετικά μηνύματα στα κορίτσια και στις γυναίκες εκεί έξω. Είτε περνάς έναn δύσκολο χωρισμό, είτε θέλεις ένα boost στην αυτοπεποίθησή σου, θα ταυτιστείς με τους στίχους τους. Εμείς φτιάξαμε την playlist που κάθε κορίτσι θα έπρεπε να έχει αποθηκευμένη και να ακούει κάθε φορά που νιώθει ότι την παίρνει από κάτω.

Μπορεί να περιοριστήκαμε στο top 10, αλλά υπάρχουν πολλά τραγούδια εκεί έξω που θα σε κάνουν να νιώσεις ξανά δυνατή και κυρίαρχη του εαυτού σου, το Natural Woman της Aretha Franklin είναι ένα από αυτά ή το I’m Every Woman της Whitney Houston’s, καθώς και το You Oughta Know της Alanis Morrissette.

Η λίστα μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη όσο τη χρειάζεσαι.

1. You Don’t Own Me – Lesley Gore

Η Lesley Gore ηχογράφησε αυτό το τραγούδι το 1963 όταν η ίδια ήταν μόλις 17 ετών. Το “You Don’t Own Me” αποτέλεσε έμπνευση για τις νέες γυναίκες να είναι ανεξάρτητες και γρήγορα συνδέθηκε με το φεμινιστικό κίνημα λόγω των στίχων του.

2. Respect – Aretha Franklin

Το “Respect” το έγραψε και το τραγούδησε πρώτος ένας άντρας, ο Otis Redding, το 1967. Όμως έγινε hit όταν η Aretha Franklin έκανε το cover της και άλλαξε τους στίχους. Αμέσως έγινε το signature R&B που όλοι ξέρουμε. Σε μια συνέντευξη της εποχής, η τραγουδίστρια είχε δηλώσει πως, «όλοι θέλουν σεβασμό ως μέρος των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και όλοι τον αξίζουν».

3. I Will Survive – Gloria Gaynor

Το “I Will Survive” από την Gloria Gaynor είναι ένα τραγούδι που μιλά για μια κακή σχέση και μια γυναίκα που δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με έναν άντρα που την απατά. Αυτό το τραγούδι θεωρείται ύμνος για την γυναικεία δύναμη και προωθεί την ιδέα της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού.

4. Girls Just Wanna Have Fun – Cyndi Lauper

Αποφασιστικό, διασκεδαστικό και κάπως αντιδραστικό, το “Girls Just Wanna Have Fun” τιμά την θηλυκότητα και προκαλεί τα διπλά standards. Θεωρείται ύμνος για τη σεξουαλική ελευθερία από μια εποχή που ο φεμινισμός γινόταν μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής συνείδησης.

5. Man I Feel Like A Woman – Shania Twain

Σίγουρα ένα από τα πιο δυναμικά τραγούδια για τις γυναίκες. Το τραγούδι της Shania Twain σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Οι στίχοι του σε κάνουν να νιώθεις απελευθερωμένη και πως μπορεί και να έχει πλάκα το να είσαι γυναίκα.

6. Bitch – Meredith Brooks

Χωρίς κανέναν απολογητικό χαρακτήρα, αυτό το τραγούδι έκανε μια τολμηρή «δήλωση» το 1997 όταν κυκλοφόρησε και παραμένει ιδιαίτερο χάρη στον τίτλο του. Το τραγούδι της Meredith Brooks παίρνει την κυριαρχία μιας λέξης, ενός χαρακτηρισμού που συνήθως χρησιμοποιούσαν οι άντρες για να μειώσουν μια γυναίκα και τον κάνει σχεδόν φεμινιστικό. Μια ταμπέλα δεν μπορεί να σε καθορίσει.

7. Fighter – Christina Aguilera

Την ώρα που το τραγούδι Beautiful από την Christina Aguilera θεωρείται ύμνος από την LGBTQ κοινότητα, το Fighter είναι ένα τραγούδι που δίνει τον έλεγχο στις γυναίκες. Ενθαρρύνει τις γυναίκες να έχουν φωνή, να είναι δυνατές και να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.

8. Run The World (Girls) – Beyoncé

Όλος ο Lemonade δίσκος της Queen B θα μπορούσε να είναι σε αυτή την λίστα, και όμως επιλέξαμε ένα παλιότερο τραγούδι της. Το Run The World είναι επιθετικό, γεμάτο ενέργεια, δυνατό και περήφανο. Μπορεί οι γυναίκες να μην έχουν φτάσει να κυβερνούν τον κόσμο, αλλά το τραγούδι παροτρύνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να στοχεύουν σε μεγαλύτερα πράγμα, γιατί μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.

9. Roar – Katy Perry

Υπάρχει λόγος που το βίντεο αυτού του τραγουδιού βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τα περισσότερα views. Το Roar έχει γίνει αναμφισβήτητα ύμνος για όσους ενώ έχουν δεχτεί χτυπήματα και έχουν πέσει κάτω, ξανασηκώνονται και συνεχίζουν με πίστη στις δυνατότητες και την αξία τους.

10. Fight Song – Rachel Platten

Η Rachel Patten έγραψε αυτό το τραγούδι μετά από πολλές απορρίψεις και εμπνευσμένη από τις δικές της εμπειρίες. Το ρεφρέν του τραγουδιού έγινε ένα «μάντρα» που στέλνει θετικά μηνύματα και ενθαρρύνει τις γυναίκες να πιστεύουν στις δυνατότητες τους και να παλεύουν για αυτό που θέλουν, χωρίς να απολογούνται.


featured image: billboard.com