Η γενιά των παππούδων μας παντρεύονταν πριν φύγουν από το σπίτι. Μπορεί από έρωτα, μπορεί από προξενιό, αλλά σίγουρα νωρίς-νωρίς. Όσο ακόμα ήταν νέα η γιαγιά, η οποία τις περισσότερες φορές καθόταν στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά. Ειδικά στην επαρχία. Εκείνη των γονιών μας ήθελε να κάνει καριέρα, αλλά και οικογένεια ταυτόχρονα. Έπρεπε να σπουδάσουν όλοι, έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους. Έπρεπε να κάνουν οικογένεια και να τρώνε φέτες με ψωμί και βιτάμ για πρωινό. Εκτός αυτού, έπρεπε να είναι πετυχημένοι σε όλα και πολλοί κατέληξαν να χάσουν τη «μπάλα». Κάπως έτσι τα διαζύγια έπιασαν οροφή. Οι millenials φαίνεται να μαθαίνουν από τα παραδείγματα των προηγούμενων γενιών και μέχρι τώρα τα καταφέρνουν. Στο θέμα του γάμου τουλάχιστον.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Maryland έδειξε πως ο δείκτης διαζυγίων, στην Αμερική, έχει πέσει κατά 18% στην περίοδο 2008 – 2016. Ένα τεράστιο ποσοστό το οποίο οφείλεται κυρίως στους millennials. Ειδικότερα στις γυναίκες που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996.

Πώς άλλαξαν οι millennials την πριν λίγο καιρό ανοδική πορεία των διαζυγίων;

Όσοι ανήκουν σ’ αυτή τη γενιά δε βιάζονται να παντρευτούν. Όχι επειδή σνομπάρουν τον γάμο και θέλουν να μείνουν ανύπαντροι, αλλά ακριβώς επειδή τον σέβονται λίγο παραπάνω. Θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, αλλά δεν το θεωρούν απαραίτητο. Ολοκληρωμένες σπουδές, οικονομική ανεξαρτησία, προσωπική ωριμότητα, καλός σύντροφος, κοινό όραμα για τη ζωή. Είναι μερικά από τα «κουτάκια» που οι millennials θέλουν να έχουν «τσεκάρει» πριν κάνουν το μεγάλο βήμα.

Στατιστικά, οι περισσότεροι millennials είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Maryland, δεν θέλουν να παντρευτούν και να πάρουν διαζύγιο λίγο καιρό μετά. Θέλουν να υπάρχουν σταθερές βάσεις και για αυτό προτιμούν να περιμένουν. Στόχος των περισσότερων millennials είναι να τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και με την καριέρα τους. Θέλουν να στέκονται γερά στα πόδια τους πριν πιάσουν τον σύντροφο τους από το χέρι για να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Σε θλίψη των γονιών τους που παρακαλάνε για γάμους και εγγόνια.

Ένας γάμος σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία έχει περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει. Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος για τη μείωση των διαζυγίων είναι η μείωση του ρίσκου. Οι γυναίκες αυτής της γενιάς είναι πιο πιθανό να περιμένουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βρουν σταθερή δουλειά πριν αποφασίσουν να παντρευτούν. Κάτι που σημαίνει πως δύσκολα θα παντρευτούν πριν τα 25. Από την άλλη, η έρευνα τονίζει πως ο γάμος με αυτό τον τρόπο γίνεται μια συνθήκη για λίγους και εκλεκτούς. Συγκεκριμένα, για όσους έχουν καταφέρει να αγγίξουν ένα ορόσημο στην ζωή τους.

Στην εποχή των millennials ο γάμος σημαίνει σταθερότητα κι ισορροπία, πρώτα ατομικά και έπειτα ως ζευγάρι. Αυτό όμως σε μια κοινωνία που πολλοί millennials είναι άνεργοι και οικονομικά εξαρτημένοι πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί;


featured image: millennialmagazine.com