Το να ξέρεις πότε πρέπει να χωρίσεις τον σύντροφό σου είναι κάτι παραπάνω από συναισθηματική ωριμότητα. Αν σκεφτείς πόσες μέτριες ερωτικές συναναστροφές έχουν καταλήξει να μένουν στη μνήμη μας ως «ιστορίες πάθους». Στην πραγματικότητα, αυτές οι ιστορίες επικών τσακωμών, σπασμένων γυαλικών, χακαρισμένων social media και σημειωμάτων σε παρμπρίζ αυτοκινήτων είναι μονόπλευρα love stories με τοξικούς συντρόφους. Ανθρώπους που ξέρεις ότι πρέπει να χωρίσεις αφού θα είσαι καλύτερα χωρίς αυτούς. Για κάποιο λόγο, όμως, όταν σκέφτεσαι τον χωρισμό μαζί τους, νιώθεις σαν να σου ξεριζώνουν την καρδιά. Χωρίς αναισθησία και με εγκέφαλο σε πλήρη λειτουργία. Το θέμα είναι γιατί.

Γιατί είναι δύσκολο να χωρίσεις έναν σύντροφο με τον οποίο το μεγαλύτερο διάστημα της σχέσης το έχεις περάσει κλαίγοντας;

Πιστεύεις ότι δεν θα βρεις κάτι καλύτερο

Είτε εκείνος είτε το περιβάλλον σου είτε η κοινωνία, σε έχουν κάνει να πιστέψεις ότι είσαι τυχερή που έχεις βρει κάποιον (γενικά). Ότι οι άνθρωποι «πλάθονται» και πως οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Με κάποιο τρόπο ισχύουν όλα αυτά. Η ερωτική συναναστροφή δυσκολεύει, οι άνθρωποι γίνονται συνεννοήσιμοι μετά από αρκετό διάλογο και οι σχέσεις είναι μια από τις πιο challenging πίστες. Ωστόσο, όταν μια σχέση είναι καλή, δεν χρειάζεται πολλές διαπραγματεύσεις. Εσύ δεν έχεις έρθει στον κόσμο αυτό για να «πλάθεις» ανθρώπους. Επίσης, είσαι τυχερή που είσαι ο εαυτός σου, ζωντανή και με επιλογές. Και για χίλιους άλλους λόγους.

Περιμένεις να βρεις το άλλο σου μισό

Πολύ ρομαντική θεωρία, αλλά χρειάζεται ένα update. Βλέπεις, δεν είσαι μισή. Είσαι πλήρης, υπέροχη και τυχερή. Δεν χρειάζεσαι κάποιον να σε συμπληρώσει ούτε να καλύψει τα κενά σου. Αυτό που θέλεις είναι έναν άνθρωπο μαζί με τον οποίο -και όχι χάρη στον οποίο- θα νιώθεις ευτυχισμένη.

Δεν καταλαβαίνεις ότι αξίζεις πολλά περισσότερα

Κάποιες φορές, οι γυναίκες τείνουμε να μην παίρνουμε στα σοβαρά την αξία μας και να μην ακούμε το ένστικτό μας. Περιοριζόμαστε από «κανόνες» και νόρμες που μας υποβιβάζουν και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Για τι; Για έναν «καλό» γάμο; Για ένα παιδί; Για να κλείσουμε τα στόματα της κοινωνίας;

Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε κάνει να τρέχεις πανικόβλητη προς μια σχέση που σε υποτιμά, ξεπέρασέ το. Δεν χρειάζεται να θυσιάζεις τον εαυτό σου σε σχέσεις που δεν σου αξίζουν. Δε χρειάζεται να τρέχεις να προλάβεις deadlines που σου έχουν φορεθεί χωρίς τη θέλησή σου.

Έχεις αποδεχτεί το “boys will be boys”

Τα αγόρια είναι αγόρια. Και τι κάνουν τα αγόρια; Απατούν, λένε ψέματα, δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν, δεν ζητούν συγγνώμη. Η λίστα είναι μεγάλη.

Εσύ χρειάζεσαι έναν άντρα. Κάποιον που να σε αγαπάει με ενήλικο τρόπο και βαθύ. Να τα έχει βρει με τον εαυτό του και να σου λέει την αλήθεια. Όσο σκληρή και αν είναι. Κάποιον που έχει μάθει να σέβεται.

Σου αρέσουν τα «κακά αγόρια»

Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών που βρίσκει τα δύσκολα “materials” ανδρών ελκυστικά. Έτσι, τείνουν να κάνουν σχέσεις με τοξικούς άντρες.  Εκτός αυτού, δυσκολεύονται να βρουν ενδιαφέρον σε εκείνους που είναι πιο ώριμοι και δείχνουν να ξέρουν τι θέλουν. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του κύκλου μας νιώθουμε έλξη για τα «κακά παιδιά». Αντίθετα, κατά την ωορρηξία χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα και μια πιο τρυφερή φιγούρα στη ζωή μας. Αυτό γιατί έχουμε ανάγκη κάποιον που να μπορεί να προστατεύσει εμάς και το παιδί μας.

Την επόμενη φορά που ο σύντροφος σου θα φερθεί άσχημα, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου αν σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.

Πιστεύεις ότι θα τον αλλάξεις

Μπορεί μια κακή συμπεριφορά ή συνήθεια του συντρόφου σου στην αρχή να σου φαίνεται «χαριτωμένη». Πιστεύεις ότι όσο προχωράει η σχέση σας εσύ θα καταφέρεις να την αλλάξεις. Σωστά;

Αυτό θέλει προσοχή. Αφενός δεν είναι δική σου αρμοδιότητα το να βοηθήσεις/αλλάξεις/νταντέψεις τον οποιοδήποτε. Μεταξύ μας, είναι και λίγο εγωιστικό το να μπαίνεις στη ζωή κάποιου θέλοντας να κάνεις τις τροποποιήσεις σου. Αφετέρου, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη θέλησή του. Ειδικά όταν μιλάμε για βίαιες συμπεριφορές ή εθισμούς. Όλη αυτή τη διάθεση που έχεις για βελτίωση, επικέντρωσε τη στον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα αποδώσει.

Έχεις δει άλλες γυναίκες να ανέχονται αντίστοιχες συμπεριφορές

Ίσως να είναι η μαμά σου, η γιαγιά σου ή φίλη σου που άρχισε να βγαίνει με εκείνον τον τύπο που την ghostαρε. Μπορεί να είναι ακόμα και η Beyonce που δέχτηκε την απιστία, ενώ η μόνη που έκανε αυτό που άρμοζε στην κατάσταση ήταν η Solange.

Το γεγονός ότι κάποιες κακές συμπεριφορές γίνονται τόσο «εύκολα» αποδεκτές, τις κάνει να θεωρούνται και νορμάλ σιγά σιγά. Το «ο μπαμπάς είναι στρεσαρισμένος από τη δουλειά και μου μιλάει άσχημα» ή το «όλοι οι άντρες ξενοκοιτάνε, εσύ κοίτα τη δουλειά σου» είναι δύο λάθος προτάσεις που κράτησαν ενωμένες οικογένειες για λάθος λόγους και με πολλές θυσίες. Το να διαιωνίζουμε τέτοιες αντιλήψεις, όχι απλώς δεν είναι ΟΚ. Είναι ανεπίτρεπτο.

Στο τέλος της μέρας, αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν να ρωτήσεις τον εαυτό σου το εξής: «Τι θα έλεγα στην κόρη μου να κάνει σε αντίστοιχη περίπτωση;».


featured image: Daoudi Aissa / Unsplash