Το να χρησιμοποιήσεις οδοντόκρεμα για να αντιμετωπίσεις ένα σπυράκι, ίσως είναι ένα από τα πιο παλιά tips ομορφιάς. Μάλιστα η Gigi Hadid το λατρεύει και το χρησιμοποιεί συχνά. Οι δερματολόγοι όμως φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

Οδοντόκρεμα για την ακμή

Η χρήση της οδοντόκρεμας ως λύση για τα σπυράκια και τα σημάδια, προκύπτει από το σκεπτικό ότι τα ξηραίνει και αυτά εξαφανίζονται. «Μιας και οι ουλές της ακμής περιέχουν λιπαρά συστατικά, ο μύθος της οδοντόκρεμας ξεκίνησε επειδή πολλοί θεωρούσαν ότι θα τα ξέραινε και αυτά θα εξαφανιζόταν πιο εύκολα», εξηγεί η δερματολόγος Amanda Doyle στο BYRDIE. Σ’ αυτό το σενάριο υπάρχει μια δόση αλήθειας. Η οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά τα οποία προκαλούν ξηρότητα. Μερικά από αυτά είναι η μαγειρική σόδα, το αλκοόλ, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το θειικό λαουρεθικό νάτριο. Κάποια από αυτά μπορεί να τα έχεις εντοπίσει και σε προϊόντα skincare.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τα χρησιμοποιείς σε φόρμουλες που δεν είναι φτιαγμένες για το δέρμα

«Έχε στο μυαλό σου, ότι τα δόντια σου είναι από τα πιο σκληρά «υλικά» του σώματός σου και χρησιμοποιείς την οδοντόκρεμα για να τα καθαρίσεις. Αντιθέτως το δέρμα σου είναι πιο ευαίσθητο. Το να χρησιμοποιείς ένα καθαριστικό δοντιών για την επιδερμίδα σου, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του pH της και να την ερεθίσει», αναφέρει η δερματολόγος, Rachel Nazarian. Αν το pH του δέρματος σου επηρεαστεί μπορεί να εμφανίσεις ροδόχρου ακμή ή έκζεμα. Δηλαδή να σου δημιουργήσει νέα, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Η αντιβακτηριδιακή φύση της οδοντόκρεμας συμβάλει επίσης στον μύθο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση των κηλίδων και των σημαδιών, κάτι που επίσης δεν αληθεύει. «Η οδοντόκρεμα συνήθιζε να περιέχει τρικλοζάν. Ένα αντιβακτηριδιακό συστατικό, το οποίο θεωρούταν ότι καταπολεμούσε την ακμή που προκαλούταν από βακτήρια» τονίζει η Marnie Nussbaum, δερματολόγος. Ακούγεται καλή ως θεωρία, αλλά σίγουρα για μια άλλη εποχή. Πλέον το κομμάτι σου skincare έχει προχωρήσει και το τρικλοζάν έχει απαγορευτεί, καθώς θεωρήθηκε μη ασφαλές για χρήση.

Επίσης η χρήση οδοντόκρεμας στο πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της περιφερικής δερματίτιδας (POD), η οποία εκδηλώνεται με μικρά κόκκινα σημαδάκια ή σπυράκια γύρω από το στόμα και την μύτη. Ο λόγος που εμφανίζεται η περιφερική δερματίτιδα, δεν είναι ακόμα σαφής ωστόσο πολλοί την αποδίδουν σε ορμόνες, μιας και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Η χρήση ακατάλληλων προϊόντων μπορεί επίσης να την επιδεινώσει. Μεταξύ αυτών και τα φθοριούχα συστατικά των προϊόντων στοματικής υγιεινής, όπως η οδοντόκρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι σημαίνουν τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα γύρω από το στόμα σου;

Ακόμα και αν είσαι τυχερή ώστε να μην εμφανίσεις κάτι από τα παραπάνω, κάποιες ουσίες της οδοντόκρεμας μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν απλωθούν και μείνουν στο δέρμα

Σ’ αυτές τις ουσίες ανήκουν το λαυρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate), η προπυλενογλυκόλη (propylene glycol), η κινναμική αλδεΰδη (cinnamic aldehyde) που χρησιμοποιείται για να δίνει άρωμα και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (sodium benzoate) σύμφωνα με την Dr Nussbaum. Τα σημάδια της αλλεργικής αντίδρασης είναι οι κοκκινίλες, η φαγούρα και το πρήξιμο στην περιοχή που τοποθετήθηκε το προϊόν.

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί  για οδοντόκρεμα;

Μπορείς να βρεις δεκάδες προϊόντα skincare σε διαφορετικές τιμές, για να αντιμετωπίσεις και να θεραπεύσεις σημάδια και σπυράκια, χωρίς να φοβάσαι τους ερεθισμούς που θα προκαλούσε η χρήση οδοντόκρεμας. Οι δερματολόγοι προτείνουν προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide). Έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ή  και θεραπείες που περιέχουν θείο, οι οποίες είναι αντιφλεγμονώδεις. Επίσης μπορείς να ψάξεις προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, όπως είναι αυτά με σαλικυλικό οξύ (salicylic acid), ένα συστατικό για τη ρύθμιση της λιπαρότητας, το οποίο βοηθά στην απολέπιση και την απόφραξη των πόρων.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια πιο DIY μέθοδο, υπάρχουν αρκετές επιλογές πέραν της οδοντόκρεμας. «Μου αρέσει να εφαρμόζω ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε κρύο πράσινο τσάι, ως τοπική αντιβιοτική «αλοιφή» ή ένα παγάκι στα σημάδια, το οποίο βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα και την μείωση της κοκκινίλας», επισημαίνει η Nazarian. Όλα έχουν πραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι σίγουρα καλύτερη λύση από την οδοντόκρεμα.

Προσοχή! Αν το πρόβλημα επιμένει, επισκέψου έναν δερματολόγο. Επίσης, έχει έρθει η περίοδος που πρέπει να μειώσουμε τα οξέα στο πρόσωπό, ειδικά την ημέρα, που μας βλέπει ο ήλιος και να φοράμε καθημερινά αντηλιακό!

featured image: Byrdie